The Malaysia Post

Ketua Pegawai Eksekutif Petrobras berhenti dalam kebuntuan harga bahan api dengan Bolsonaro

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat minyak milik negara Brazil Petrobras, yang kekal dalam jawatannya walaupun dipecat oleh Jair Bolsonaro pada Mei, meletak jawatan semalam selepas kenaikan harga bahan api baharu yang menimbulkan kemarahan presiden sayap kanan itu.

Jose Mauro Coelho ialah Ketua Pegawai Eksekutif Petrobras ketiga yang meninggalkan sejak Februari tahun lalu dalam perselisihan antara syarikat dan Bolsonaro mengenai harga bahan api.

Petrobras mengumumkan peletakan jawatan Coelho semalam.

Syarikat itu berkata Fernando Borges – ketua penerokaan dan pengeluarannya – akan mengambil alih sementara sehingga kerajaan memilih Caio Paes de Andrade, seorang pegawai kementerian ekonomi, menyandang jawatan tertinggi.

Coelho dilantik untuk tempoh setahun pada April selepas Bolsonaro memecat pendahulunya Joaquim Silva e Luna pada Mac selepas lebih setahun memegang jawatan itu.

Presiden sayap kanan itu berkata bahawa harga bahan api – yang ditetapkan oleh Petrobras tetapi terikat dengan pergerakan pasaran antarabangsa – adalah “tidak mampu dimiliki” dan merupakan “jenayah” terhadap rakyat Brazil.

Silva e Luna pula telah menggantikan Roberto Castello Branco, yang dipecat oleh Bolsonaro pada Februari 2021.

Keuntungan ‘tidak masuk akal’

Pada bulan Mei, Bolsonaro memecat Coelho selepas hanya 40 hari berkhidmat. Dia telah menunggu untuk disingkirkan secara rasmi pada mesyuarat pemegang saham syarikat seterusnya, yang dijadualkan pada Julai.

Bolsonaro, yang ingin dipilih semula pada Oktober, dipersalahkan secara meluas oleh pengundi atas inflasi dua angka, menurut tinjauan pendapat, berikutan kenaikan harga bahan api global dan tempatan.

Bolsonaro berdepan pertarungan sukar menentang bekas presiden berhaluan kiri Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), yang diingati kerana memimpin ekonomi yang berkembang pesat.

Brazil telah menyaksikan harga bahan api melonjak lebih 33 peratus dalam setahun, menurut angka rasmi.

Inflasi berada pada 11.73 peratus, jauh melebihi sasaran bank pusat sebanyak 3.5 peratus.

Perang Rusia di Ukraine telah menyebabkan kenaikan mendadak dalam harga minyak mentah dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menambah tekanan.

Pada hari Jumaat, Petrobras mengumumkan kenaikan 5.18 peratus dalam harga petrol dan lebih 14 peratus untuk diesel, menyalahkan “senario yang mencabar di Brazil dan dunia.” Bolsonaro bertindak balas dengan marah, berkata Petrobras “boleh menenggelamkan Brazil dalam keadaan huru-hara.” Syarikat itu melaporkan keuntungan bersih 44.6 bilion reais (kira-kira AS$8.6 bilion) pada suku pertama tahun ini — kira-kira 38 kali ganda hasil tahun sebelumnya.

Arthur Lira, presiden dewan timbalan Brazil dan sekutu Bolsonaro, telah mencadangkan kenaikan cukai ke atas keuntungan Petrobras – yang disifatkannya sebagai “tidak masuk akal.” Kongres juga mempertimbangkan cadangan Bolsonaro untuk menurunkan cukai ke atas bahan api.

Baca Lagi | Ketua Pegawai Eksekutif Petrobras berhenti dalam kebuntuan harga bahan api dengan Bolsonaro

Saham Petrobras tidak menentu dalam dagangan Isnin — selepas pemberhentian sementara dagangan pagi berikutan berita peletakan jawatan Coelho dan kemudian kejatuhan dua peratus di Bursa Saham Sao Paulo, mereka mencatatkan naik 1.14 peratus. — AFP

Read Previous

Di Singapura, anggota kru kabin kanan mendapat lebih banyak masa penjara kerana mencabul pramugari kedua

Read Next

Penulis skrip pemenang Oscar Paul Haggis ditangkap di Itali atas tuduhan serangan seksual

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.