The Malaysia Post

Di Singapura, anggota kru kabin kanan mendapat lebih banyak masa penjara kerana mencabul pramugari kedua

Beberapa bulan selepas dipenjarakan kerana mencabul rakan sekerja kru kabin mudanya, seorang lelaki berusia 51 tahun dijatuhi hukuman penjara tiga minggu lagi semalam (20 Jun) kerana mencabul pramugari kedua.

Dia telah menampar punggung kedua-dua wanita dalam penerbangan berasingan. Mangsa kedua membuat laporan polis sebaik mendengar kejadian pertama.

Pramugara Singapura itu, yang merupakan anak kapal kabin tertinggi dalam kedua-dua penerbangan itu, tidak boleh dinamakan kerana perintah mahkamah untuk melindungi identiti mangsa.

Semalam, dia mengaku bersalah atas satu pertuduhan mencabul mangsa kedua pada 2018. Dia berusia 31 tahun ketika itu.

Hukumannya di atas penjara lima minggu yang diterimanya pada Mac. Ketika itu, dia disabitkan bersalah selepas menuntut dibicarakan atas satu lagi pertuduhan mencabul mangsa pertama pada 2019.

Mahkamah mendengar semalam bahawa untuk kes 2018, dia bekerja sebagai pengurus dalam penerbangan pada masa itu.

Dia dan mangsa bekerja dalam penerbangan dari Singapura ke bandar Amsterdam di Belanda. Ia berlepas hampir tengah malam pada 25 November 2018.

Sebagai anggota kru kabin dengan pangkat tertinggi, dia ditugaskan untuk menyelia anggota kru kabin lain di bawah tanggungjawabnya dan memastikan standard perkhidmatan dalam penerbangan. Mangsa melaporkan kepadanya.

Selepas juruterbang membuat pengumuman untuk kru kabin menyediakan penerbangan untuk mendarat, mangsa memasuki ruang dapur kabin kelas perniagaan untuk mengambil sepasang kasut.

Tertuduh kemudian bercakap dengannya tentang suaminya, yang merupakan seorang juruterbang dalam penerbangan itu.

Tidak lama selepas itu

dia berjalan melepasinya di dapur. Dia kemudian menampar punggungnya di atas pakaiannya tanpa persetujuannya.

Terkejut dan tidak pasti bagaimana untuk menangani situasi itu, dia tidak bersemuka dengannya sebaliknya meneruskan tugasnya.

Dia juga tidak segera melaporkan kejadian itu kepada polis atau syarikat penerbangan, kerana dia mempunyai seorang anak perempuan dan dia tidak mahu dia diberhentikan kerja.

Dia membuat laporan polis pada 1 Julai 2019 selepas mendengar tentang dia terbabit dalam kejadian sama dengan mangsa pertama.

Bagi pencabulan di bawah Kanun Keseksaan, dibaca bersama Akta Konvensyen Tokyo, dia boleh dipenjara sehingga dua tahun, didenda, dirotan, atau diberi kombinasi ketiga-tiganya.

Bagaimanapun, mereka yang berumur 50 tahun ke atas tidak boleh dirotan di bawah undang-undang Singapura.

Baca Lagi | Di Singapura, anggota kru kabin kanan mendapat lebih banyak masa penjara kerana mencabul pramugari kedua

Di bawah Akta Konvensyen Tokyo, jika jenayah berlaku ke atas pesawat yang dikawal Singapura yang terbang ke luar negara, pesalah boleh didakwa melakukan kesalahan itu di bawah undang-undang Singapura. ― HARI INI

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Samirah Muzaffar, dua remaja dibebaskan dalam perbicaraan pembunuhan CEO Cradle Fund

Read Next

Ketua Pegawai Eksekutif Petrobras berhenti dalam kebuntuan harga bahan api dengan Bolsonaro

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.