The Malaysia Post

Selepas menjalani hukuman penjara kerana menyerang pemandu teksi, lelaki warga Singapura enggan membayar tambang dan menyerang tiga lagi pemandu

Tidak lama selepas dibebaskan dari penjara kerana menyerang pemandu teksi, Tan Wee Ming kembali kepada cara lamanya dan enggan membayar tambang S$42, mendorong seorang lagi pemandu teksi dengan kuat sehingga hampir terjatuh.

Tan diletakkan di bawah siasatan atas kesalahan ini tetapi terus menyasarkan dua lagi pemandu teksi dalam tempoh dua tahun akan datang.

Semalam, warga Singapura berusia 33 tahun itu dipenjarakan selama lima minggu atas kesalahannya dari 2018 hingga 2020.

Dia mengaku bersalah atas tiga pertuduhan menggunakan kekerasan jenayah ke atas mangsa. Dua lagi pertuduhan di bawah Akta Majlis Pengangkutan Awam — kerana gagal membayar tambang teksinya — telah diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Mahkamah mendengar bahawa dia sebelum ini dipenjarakan selama lima minggu pada November 2017 kerana secara sukarela menyebabkan kecederaan kepada pemandu teksi, antara jenayah lain seperti memiliki filem lucah. Semasa remaja, dia diperintahkan menjalani latihan reformasi pada 2008 atas kesalahan mencabul.

Pada 26 Ogos 2018 kira-kira jam 7 pagi, dia menghampiri pemandu teksi Chua Hock Kwee, 63, di perhentian teksi Plaza Sultan. Chua telah pergi menjemput isterinya dari tempat kerja dan berhenti seketika untuk menghisap rokok di situ.

Tan meminta untuk pergi ke Blok 130 Ang Mo Kio Avenue 3 dan menghantar rakan wanitanya di sebuah kondominium di sepanjang Toh Tuck Road.

Chua memberitahu mereka bahawa isterinya terpaksa menaiki tempat duduk penumpang hadapan. Tan bersetuju kerana mereka tahu mereka akan menghadapi kesukaran untuk menurunkan teksi lain pada ketika itu.

Selepas Chua menghantar rakan wanita Tan di rumahnya, Tan tertidur di dalam teksi. Chua kemudian membangunkannya apabila mereka sampai ke destinasinya dan memintanya membayar tambang S$42 (RM184.88).

Tan merasakan bahawa ini terlalu mahal dan enggan berbuat demikian, turun dari kenderaan.

Chua memberitahunya bahawa dia akan menghubungi polis tetapi Tan tidak mengendahkannya dan berjalan ke dek kosong sebuah blok perumahan. Chua kemudiannya berhadapan dengannya, mendorong Tan menolaknya dengan kuat pada bahu kirinya.

Pemandu itu tersadung ke belakang dan hampir jatuh ke tanah. Apabila isterinya cuba masuk campur, Tan berlalu pergi.

Chua menghubungi polis dan pegawai mengesannya di kedai kopi berhampiran. Chua berasa sakit di bahunya dan mendapatkan rawatan perubatan.

Tan menawarkan untuk membayarnya S$62 untuk kos perubatan dan tambang teksi tetapi dia enggan menerimanya, percaya Tan juga perlu membayar kerugian pendapatan dan sewa teksi selama tiga hari dia bercuti.

Dijemput dari Geylang

Tidak sampai setahun kemudian, pada 23 Mac 2019, seorang lagi pemandu teksi ComfortDelGro menjemput Tan di sekitar kawasan Geylang pada jam 3 pagi dan menyedari bahawa dia terbau alkohol.

Apabila mereka sampai ke destinasi Tan, Tan mendakwa bahawa dia telah meminta pemandu membawanya ke Blok 130 Ang Mo Kio Avenue 3 dan bukannya Blok 133. Mereka berada kurang 50m dari Blok 130 pada ketika itu.

Tan kemudian menegaskan dia hanya akan membayar S$10 berbanding tambang S$14.20.

Dia akhirnya keluar dari teksi tanpa membayar dan pemandu teksi itu juga turun, berdiri di hadapan Tan untuk menghalangnya daripada pergi. Tan kemudian menolaknya tanpa amaran.

Pemandu itu menghubungi polis dan cuba menghalang Tan daripada beredar, manakala orang awam tampil membantu.

Senario yang sama berlaku pada 10 Jan 2020.

Pemandu teksi ketiga mengambil Tan di sepanjang Jalan Geylang dan dia meminta untuk dibawa ke Blok 130, tetapi apabila mereka tiba di sana, Tan mendakwa dia tidak mempunyai wang yang cukup untuk tambang S$14.80 dan terpaksa pulang ke rumah untuk mendapatkannya.

Pemandu teksi itu meminta dia meninggalkan barang-barangnya dahulu, tetapi Tan enggan dan meninggalkan teksi itu.

Pemandu itu juga turun dan cuba mengambil gambar Tan dengan telefon bimbitnya. Tan kemudian secara tiba-tiba melangkah ke arah lelaki lain dengan tangan dihulurkan untuk merampas peranti itu.

Melihat isyarat ini, pemandu teksi mengambil langkah ke belakang dan hilang imbangan, jatuh di lutut dan mengalami luka kecil.

Tan berlalu dengan pantas dan pemandu itu cuba mengekorinya sambil menghubungi polis, tetapi berputus asa selepas beberapa minit.

// ‘Pesalah recalcitrant’ Timbalan Pendakwa Raya Benedict Teong memohon hukuman yang dikenakan.

Beliau memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan biasanya tidak akan meminta pemenjaraan bagi kes sedemikian, tetapi Tan mempunyai sejarah keganasan terhadap pemandu teksi, dan pekerja pengangkutan awam “terutamanya terdedah kepada keganasan”.

“Dia telah menunjukkan dirinya sebagai seorang pesalah yang keras hati yang tidak dipulihkan dan tidak terpengaruh dengan hukuman penjara sebelum ini,” tambah pendakwa.

Peguam Tan, Chua Hock Lu dari Kalidass Law Corporation, meminta hukuman penjara lebih pendek 18 hari sebaliknya.

Hakim Daerah Wong Li Tein menolak hujah peguam bahawa Tan telah menunjukkan tahap menahan diri dengan pemandu teksi. Dia menyatakan bahawa adalah “semula jadi” bagi mangsa untuk berhadapan dengannya untuk bayaran apabila Tan cuba meninggalkan tempat kejadian.

“Pekerja pengangkutan awam berurusan dengan pelbagai jenis orang setiap hari, dan tidak sepatutnya menderita penumpang yang membawa mereka untuk perjalanan percuma kemudian menjadi ganas apabila pembayaran dituntut,” tambahnya.

Hakim juga menolak permintaan Tan untuk memulakan hukumannye dua minggu kemudian untuk menjadualkan semula temu janji perubatan.

Baca Lagi | Selepas menjalani hukuman penjara kerana menyerang pemandu teksi, lelaki warga Singapura enggan membayar tambang dan menyerang tiga lagi pemandu

Dia juga mengarahkannya untuk membayar pampasan kepada mangsa ketiganya untuk tambang teksi S$14.80. Mangsa kedua enggan menerima pengembalian tambang daripada Tan.

Bagi setiap pertuduhan menggunakan kekerasan jenayah selain daripada provokasi yang teruk dan mengejut, dia boleh dipenjarakan sehingga tiga bulan atau didenda sehingga S$1,500, atau dihukum dengan kedua-duanya. – HARI INI

Read Previous

Ringgit dibuka mendatar berbanding dolar AS

Read Next

Rusia untuk ‘memperhebat’ pertempuran, Zelensky memberi amaran apabila keputusan EU semakin hampir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.