The Malaysia Post

Kim Korea Utara Memulakan Mesyuarat Parti Utama menjelang Tahun Baharu

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un telah memulakan mesyuarat penting Parti Pekerja yang memerintah, media kerajaan melaporkan hari ini, tempat yang sering digunakannya untuk mengumumkan keputusan dasar utama menandakan Tahun Baru.

Mesyuarat Pleno Keenam yang Diperbesarkan Jawatankuasa Pusat Ke-8 Parti Pekerja Korea (WPK) telah diadakan pada hari Isnin, kata agensi berita rasmi KCNA.

Perhimpunan pegawai parti dan kerajaan selama beberapa hari berakhir setahun apabila negara terpencil itu melancarkan sejumlah peluru berpandu yang tidak pernah berlaku sebelum ini, termasuk peluru berpandu balistik antara benua (ICBM).

Pusingan Baru Ketegangan Berkobar

Pusingan baru ketegangan memuncak pada hari Isnin apabila lima dron Korea Utara menyeberang ke Korea Selatan, mendorong Seoul untuk berebut jet pejuang dan menyerang helikopter, dan melepaskan tembakan untuk cuba menembak jatuh.

Baca Lagi | Khairy Sertai Umno Bahagian Sungai Buloh

Baca Lagi | Faisal Menghidupkan Mesin Golnya Lagi Menentang Vietnam

Kim juga menghadapi cabaran ekonomi yang semakin meningkat di tengah-tengah sekatan antarabangsa ke atas program senjatanya, kesan daripada penutupan anti-coronavirus dan bencana alam.

Pada mesyuarat itu, para peserta meluluskan lima perkara agenda besar termasuk kajian semula pelaksanaan dasar utama dan bajet pada 2022, serta rancangan kerja dan draf belanjawan untuk 2023.

Kim Membentangkan Laporan Terperinci

Kim membentangkan laporan terperinci tentang bagaimana kuasa negara telah “meningkat dengan ketara dalam semua bidang politik, ketenteraan, ekonomi dan budaya, dan kejayaan serta kemajuan telah dicapai dalam melaksanakan tugas-tugas besar … melalui perjuangan yang sukar dan sengit tahun ini yang tidak pernah berlaku sebelum ini. ,” kata KCNA.

“Beliau menekankan keperluan untuk membentangkan dasar perjuangan yang lebih menarik dan yakin berdasarkan fakta berharga yang mencapai kemajuan praktikal sambil tabah menghadapi semua kesukaran.”

Laporan itu menyatakan matlamat utama untuk 2023 dalam sektor utama termasuk logam, kimia, elektrik, pembinaan, pertanian dan industri ringan, tambahnya.

Media negara Korea Utara sebelum ini mengeluarkan ucapan pemimpinnya pada Hari Tahun Baru, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Kim telah memanggil perhimpunan parti pada akhir tahun untuk membuat pengumuman dasar utama.

Read Previous

Faisal Menghidupkan Mesin Golnya Lagi Menentang Vietnam

Read Next

Zuraida Lebih Baik Mengambil Perjalanan Politik Melangkaui PBM, Kata Penganas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.