The Malaysia Post

Anthony Loke: Pelan penjanaan semula Lapangan Terbang Subang Mendapat Kelulusan Kabinet

Rancangan Pembangunan Semula untuk Mentransformasi LTSAAS

Kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk memulakan pelan pembangunan semula untuk mengubah Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) di Subang menjadi lapangan terbang bandar premium dan hab aeroangkasa dalam pusat bandar.

Digelar sebagai Pelan Penjanaan Semula Lapangan Terbang Subang (SARP), menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata beliau telah membentangkan SARP — pada mulanya dicadangkan oleh Malaysian Airport Holdings Berhad (MAHB) — kepada Kabinet pada 2 Februari, seterusnya mendapatkan kelulusan Kabinet untuk penggubalan rangka kerja dasar itu. setelah banyak berbincang.

“Melalui SARP, LTSAAS akan berubah menjadi hab penerbangan serantau dengan kapasiti maksimum 8 juta penumpang tahunan.

“Pembangunan semula LTSAAS adalah projek kebangkitan nasional yang disokong oleh prinsip panduan Malaysia Madani.

“Saya fikir ini adalah perubahan besar bagi Lapangan Terbang Subang,” katanya pada sidang media di LTSAAS hari ini.

Loke berkata terdapat tujuh komponen terlibat dalam SARP iaitu pusat industri aeroangkasa; pusat penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih; pusat penyelidikan dan pembangunan; operasi penerbangan am; operasi penerbangan perniagaan; mobiliti udara bandar dan operasi penerbangan komersial serantau.

SARP Termasuk Pengenalan Semula

Menjelaskan lebih lanjut, Loke berkata SARP termasuk pengenalan semula penerbangan penumpang komersial berjadual dan penerbangan kargo perut menggunakan jet badan sempit sehingga saiz A320/B737 atau pesawat setara yang telah dihentikan sejak 2002.

“Apabila Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mula beroperasi pada 1998, lapangan terbang ini secara beransur-ansur menghentikan operasinya dan enjin jet tidak dibenarkan beroperasi manakala pesawat turboprop seperti yang dikendalikan Firefly dan Malindo Air kekal beroperasi untuk melayani penerbangan domestik.

“Salah satu perubahan dasar terbesar ialah kerajaan kini membenarkan jet badan sempit beroperasi semula di lapangan terbang ini, tetapi untuk ini berlaku mesti ada pembangunan semula (terminal lapangan terbang),” katanya.

KLIA di Sepang

Beliau juga menegaskan bahawa pembangunan semula Lapangan Terbang Subang bukan bertujuan menggantikan pintu masuk antarabangsa utama negara iaitu KLIA di Sepang, tetapi untuk mengubahnya menjadi lapangan terbang bandar yang melengkapkan KLIA seperti Lapangan Terbang London City di United Kingdom.

Loke berkata langkah seterusnya kini adalah untuk MAHB memuktamadkan pelan perniagaannya yang terperinci, termasuk penglibatan dengan pihak berkepentingan dan pemain industri berikutan anggaran kos akhir pembangunan semula lapangan terbang itu kemudiannya akan diumumkan sebaik sahaja ia dibentangkan semula di Kabinet seawal Mac.

Baca Lagi | Buat Mangkuk Kemakmuran yang Lazat dan Bertuah!

Baca Lagi | Samsung Galaxy S23 Malaysia: 10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Bagi penggantungan sementara perkhidmatan Skypark Link antara KL Sentral dan Subang Skypark mulai 15 Februari dan seterusnya, Loke berkata penggantungan itu akan ditarik balik apabila pembangunan semula lapangan terbang itu selesai.

Perkhidmatan Skypark Link telah digantung berikutan jumlah penumpang yang lemah dengan kurang daripada 100 penumpang setiap hari.

Read Previous

Samsung Galaxy S23 Malaysia: 10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Read Next

Dipecat oleh Umno, Khairy Says May Run in Selangor State Polls

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.