The Malaysia Post

Buat Mangkuk Kemakmuran yang Lazat dan Bertuah!

Mempunyai Sisa CNY yang Anda Tidak Mahu Bazirkan?

Sukar untuk mempercayainya tetapi sudah dua minggu penuh Tahun Baru Cina. Tidak lama lagi perayaan (korus harian keropok api di kawasan kejiranan anda, sesiapa sahaja?) akan berakhir (ia adalah Chap Goh Meh pada hari Ahad, pastinya satu peristiwa penting) dan kami akan menantikan perayaan tahun depan dengan sabar.

Tapi Belum Lagi

Jika isi rumah anda sama seperti saya, masih terdapat banyak makanan dari perhimpunan baru-baru ini dengan rakan dan rakan sekerja, atau balang biskut dan tart daripada ibu, makcik, rakan dan jiran yang berniat baik. Mungkin peti sejuk anda mengerang di bawah berat sisa makanan.

Ini Adalah Masalah Yang Baik

Jika ada, ini bermakna walaupun kita perlu menunggu 12 bulan lagi sebelum mengeluarkan hiasan Tahun Baru Cina dari simpanan untuk menutup sekali lagi, kita boleh terus meraikan dengan cara kita sendiri, melalui hidangan yang kita bayangkan daripada kenduri bukan -sudah lama dahulu.

Saya mendapati diri saya diilhamkan oleh percutian lain, walaupun ia disambut di Amerika Syarikat pada hari Khamis keempat bulan November (dan pada hari Isnin kedua bulan Oktober di Kanada). Saya bercakap tentang Kesyukuran, sudah tentu.

Ia bukan satu yang kita kenal di sini, begitu dekat dengan khatulistiwa. Dengan aspek perayaan menuai, Thanksgiving adalah masa untuk berdoa kesyukuran atas pendaratan selamat peneroka Inggeris di Amerika sepanjang abad yang lalu.

Tetapi perkara yang berlaku selepas Kesyukuran itulah yang paling saya minati. Apabila terdapat lebihan ayam belanda panggang dan pemadat dan sos kranberi, apakah yang rakan Amerika dan Kanada saya lakukan dengan ini?

Baik, guna semula daging dan karbohidrat dan kuah, manis atau berperisa, dan buat hidangan baharu seperti sandwic dan roti bakar, goreng sarapan pagi dan rebusan.

Memandangkan kebanyakan rakan Amerika dan Kanada saya adalah orang Asia, mereka mungkin akan memotong bahan-bahan ini dan menambahnya ke dalam kuali untuk mendapatkan nasi goreng yang menakjubkan.

Ini bukanlah idea yang buruk untuk sisa makanan Tahun Baru Cina saya – daripada beberapa keping bak kwa hingga mangkuk dan separuh kipas pusingan mei – tetapi saya mahukan sesuatu dengan kerja yang kurang. Menggoreng dengan kuali panas nampaknya memerlukan pembersihan yang banyak jika butiran beras yang sesat terbang ke sana-sini (dan akan!).

Baca Lagi | Hasni Lontar Topi untuk pertandingan Naib Presiden Umno

Baca Lagi | Pengembara Angkasa Telah Berkhayal Tentang Alkohol di Angkasa

Mengapa tidak mengukus banyak sebaliknya?

Disusun rapi untuk membolehkan warna kontras dan saling melengkapi (sesetengah sayur-sayuran dan merah-oren daripada sayur-sayuran akan memberikan kesan kesegaran di sini), apa yang perlu kita lakukan ialah meletakkan mangkuk di dalam pengukus (atau pun kuali dengan wap rak) dan tunggu.

Kurang daripada lima minit kemudian, kita akan mengadakan Prosperity Bowl yang hangat – penuh dengan bahan-bahan yang lazat dan hidangan terakhir untuk jamuan dua minggu tahun ini, sekurang-kurangnya sehingga sambutan Tahun Baharu Cina tahun depan tiba lagi.

Mangkuk Kemakmuran

Berjimat cermat adalah sebahagian daripada solekan hidangan ini, pastinya, tetapi bukankah sikap berhemat dan berjimat cermat merupakan cara lain untuk memastikan kelimpahan dan kemakmuran pada bulan-bulan mendatang?

Jika anda tidak mempunyai baki ‘kipas mei lap’, gunakan nasi kosong atau pulut.

Mudah untuk membuat penggantian. Jika anda tidak mempunyai lebihan kipas lap mei, beberapa nasi kosong atau pulut juga boleh digunakan.

Koyakkan hirisan ‘bak kwa’ menjadi kepingan seukuran gigitan.

Jika anda mempunyai baki lap mei (daging berlilin Cina), ini boleh dihiris menjadi kepingan bersaiz gigitan, sama seperti bakkwa.

Warna merah-oren lobak merah mencerahkan hidangan.
Kacang Perancis segar menambah warna hijau yang meriah.

Sesetengah sayur-sayuran boleh menambah kecerahan dan kesegaran pada hidangan. Di sini warna lobak merah-oren yang digelapkan menjadi batang dan kehijauan kacang Perancis yang meriah menjadikan Prosperity Bowl menyerlah, semua warna pelangi dan penuh dengan kelimpahan.

bahan-bahan

1 mangkuk baki kipas lap mei (sebagai alternatif gunakan nasi kosong atau pulut)

Mana-mana baki lap yuk (daging Cina berlilin), dihiris menjadi kepingan bersaiz gigitan

2 keping bak kwa, dikoyakkan seukuran gigitan

Segenggam kulat telinga kayu, dihiris menjadi jalur nipis

½ lobak merah, dikupas dan dihiris menjadi batang

2-3 kacang Perancis, dikupas dan dihiris menjadi batang

Sebiji minyak bijan

Kaedah

Isi mangkuk besar dengan nasi, sehingga sedikit lebih daripada separuh penuh. Teratas dengan bahan-bahan lain – ketulan lap yuk (jika ada) dan bak kwa, jalur kulat telinga kayu, batang lobak merah dan kacang Perancis.

Letakkan dalam pengukus atau kuali dengan rak wap (diisi dengan air yang cukup untuk sampai tepat di bawah bahagian atas rak). Tutup dengan penutup dan kukus selama kira-kira lima minit sehingga semuanya menjadi panas.

Pelangi dengan rasa dan tekstur yang lazat.

Keluarkan mangkuk dari pengukus. Siram dengan sedikit minyak bijan dan hidangkan segera.

Read Previous

Pengembara Angkasa Telah Berkhayal Tentang Alkohol di Angkasa

Read Next

Samsung Galaxy S23 Malaysia: 10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.