The Malaysia Post

Pengembara Angkasa Telah Berkhayal Tentang Alkohol di Angkasa

Pelbagai Inisiatif untuk Menawarkan Alkohol di Angkasa

Jika kita mendapati diri kita suatu hari nanti di planet Marikh, adakah kita masih boleh bersulang antara satu sama lain dengan segelas bir atau wain di tangan kita?

Dengan pelancongan angkasa yang semakin menjadi kenyataan, banyak projek yang membayangkan menghantar alkohol ke angkasa membantu orang ramai membayangkan kewujudan perayaan di orbit.

Kami telah melihat bahawa wain yang semakin tua di laut boleh memberi kesan positif, terima kasih kepada kegelapan dan suhu yang berterusan.

Bolehkah angkasa lepas juga terbukti memberikan sifat unik pada alkohol dalam konteks lokasi penuaan?

Sebuah kilang penyulingan Amerika baru-baru ini mengumumkan di ABC News TV AS bahawa ia berhasrat untuk menghantar tong bourbonnya ke orbit Bumi selama satu tahun penuaan.

Projek ini, yang dibangunkan oleh Mystic Farm and Distillery, boleh dilaksanakan sebagai sebahagian daripada pelancaran dari SpaceX Elon Musk.

Selepas sudah berumur 55 peratus jagung dan 45 peratus minuman gandumnya dengan cara tradisional, kilang penyulingan Durham, North Carolina mahu mencipta edisi istimewa tambahan.

Oleh itu, hanya 1,500 botol akan menjadi sebahagian daripada ekspedisi, semuanya disahkan oleh NFT. Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada misi Mystic Galactic, ia akan menelan kos sebanyak AS$75,000.

Harga yang perlu dibayar untuk akses eksklusif kepada rasa ruang… Dengan memegang token digital ini, pemilik juga akan mempunyai akses istimewa kepada data misi melalui aplikasi.

Dan mereka juga akan dapat menonton proses itu dalam masa nyata melalui suapan video langsung.

Wain pada bulan dan vodka pada Mir

Sama ada ia berakar umbi dalam keinginan tulen untuk meneroka sama ada keadaan tanpa berat boleh memberikan dimensi baharu kepada citarasa alkohol, kempen ini merupakan rampasan kuasa pemasaran yang luar biasa untuk syarikat North Carolina ini.

Di sebalik misi itu sendiri, ia menunjukkan kepada kita betapa berminatnya ramai orang untuk mewujudkan hubungan antara kehidupan di angkasa dan alkohol, elemen yang dikaitkan dengan keseronokan sosial dan perayaan dalam banyak budaya. Dengan hampir setiap misi angkasa, persoalan timbul, dengan media ingin mengetahui tentang menu angkasawan dan sama ada alkohol akan dipasangkan dengan makanan.

Kembali pada tahun 2017, BBC menyelidiki hubungan kompleks ini antara alam semesta angkasa dan alkohol. Sesungguhnya Buzz Aldrin adalah tokoh dalam legenda dan sejarah yang mengelilingi subjek itu.

Lelaki kedua yang berjalan di bulan berkata dalam sebuah buku bahawa dia mengadakan upacara perjamuan kecil di mana dia menghirup sedikit wain sebelum melangkah keluar dari modul lunar, bersama Neil Armstrong.

Baca Lagi | Undian Negeri: Pemimpin PH Selangor Bincang Pembahagian Kerusi Tidak Lama Lagi

Baca Lagi | Hasni Lontar Topi untuk pertandingan Naib Presiden Umno

Kemudian, orang Rusia dilaporkan telah mengambil cognac dan vodka di atas stesen Mir dengan beberapa laporan mencadangkan angkasawan malah dinasihatkan untuk mengambil alkohol atas sebab kesihatan…

Semasa pelancaran stesen angkasa pertama Amerika, Skylab, pada awal 1970-an, pada asalnya terdapat rancangan untuk angkasawan meminum sherry. Selepas beberapa kontroversi, NASA akhirnya memutuskan untuk mengharamkan alkohol di angkasa. Satu ukuran yang masih ada sehingga kini.

Walau bagaimanapun pada awal 2000-an, dengan penerbangan angkasa lepas persendirian pertama, termasuk Dennis Tito dengan kos 20 juta dolar, pelancongan angkasa mengubah sedikit permainan, kerana sesetengah pengembara yang sangat kaya ini mungkin sukar membayangkan percutian. tanpa aperitif. Ini telah membawa kepada pelbagai inisiatif yang bertujuan untuk mencipta minuman untuk dimakan di angkasa.

Pada tahun 2011, sebuah kilang bir Australia, dari pinggir bandar Sydney, menghasilkan bir yang direka khusus untuk diminum di angkasa lepas.

Baru-baru ini, rumah champagne Mumm telah menangani isu ini, dengan membangunkan botol yang direka khusus untuk dibuka di atas stesen angkasa antarabangsa semasa penerbangan peribadi. Gelembung-gelembung Cordon Rouge cuvée harus didorong ke angkasa tahun ini semasa misi Angkasa Axiom seterusnya.

ISS Berkaitan dengan Pengajian Perubatan

Seseorang mungkin berfikir bahawa subjek itu cetek berbanding dengan eksperimen yang dijalankan di atas ISS yang berkaitan dengan kajian perubatan, contohnya untuk mempercepatkan pengeluaran sel stem atau untuk menjangka rintangan antibiotik.

Tetapi keputusan fasa kedua Cabaran Makanan Angkasa Dalam, yang diketuai oleh Nasa untuk mencari penyelesaian untuk memberi makan kepada manusia di angkasa, baru sahaja menunjukkan bahawa alkohol juga boleh menyemarakkan kerja angkasawan.

Antara syarikat baharu yang terpilih, terdapat projek New York yang sangat inovatif (oleh Syarikat Udara), yang terdiri daripada mengubah karbon dioksida yang dikeluarkan oleh angkasawan kepada molekul alkohol, kata Nasa.

Ideanya bukan untuk membuat koktel daripadanya, bagaimanapun, sebaliknya menggunakannya sebagai makanan untuk memberi makan yis untuk menghasilkan protein, lemak dan karbohidrat untuk memberi makan kepada pasukan angkasawan.

Read Previous

Hasni Lontar Topi untuk pertandingan Naib Presiden Umno

Read Next

Buat Mangkuk Kemakmuran yang Lazat dan Bertuah!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.