The Malaysia Post

Selepas rancangan Rusia-Ukraine, Musk menawarkan cadangan untuk menyelesaikan ketegangan China-Taiwan

Kecaman di Ukraine

Jutawan Elon Musk, beberapa hari selepas mengapungkan perjanjian yang mungkin untuk menamatkan perang antara Rusia dan Ukraine yang mengundang kecaman di Ukraine, mencadangkan bahawa ketegangan antara China dan Taiwan boleh diselesaikan dengan menyerahkan beberapa kawalan ke atas Taiwan kepada Beijing.

“Cadangan saya…adalah untuk memikirkan zon pentadbiran khas untuk Taiwan yang munasabah sedap, mungkin tidak akan menggembirakan semua orang,” Musk, orang terkaya di dunia, memberitahu Financial Times dalam temu bual yang diterbitkan semalam.

Musk membuat kenyataan itu apabila ditanya oleh akhbar mengenai China, di mana syarikat kereta elektrik Tesla miliknya mengendalikan sebuah kilang besar di Shanghai.

Beijing, yang mengatakan Taiwan yang memerintah secara demokrasi adalah salah satu wilayahnya, telah lama berikrar untuk membawa Taiwan di bawah kawalannya dan tidak menolak penggunaan kekerasan untuk berbuat demikian. Kerajaan Taiwan membantah keras tuntutan kedaulatan China dan berkata hanya 23 juta penduduk pulau itu boleh menentukan masa depannya.

“Dan ia mungkin, dan saya fikir mungkin, sebenarnya, mereka boleh mempunyai pengaturan yang lebih ringan daripada Hong Kong,” Musk, dipetik sebagai berkata oleh akhbar itu.

Kilang Shanghai

Kilang Shanghai menyumbang kira-kira separuh daripada penghantaran global Tesla tahun lepas. Musk juga berkata China telah mendapatkan jaminan bahawa dia tidak akan menawarkan perkhidmatan internet Starlink syarikat roket SpaceX miliknya di sana.

Musk berkata beliau menganggap konflik ke atas Taiwan tidak dapat dielakkan dan memberi amaran tentang potensi kesannya terhadap bukan sahaja Tesla, tetapi juga kepada pembuat iPhone Apple Inc dan ekonomi yang lebih luas. Temu bual itu tidak menjelaskan secara terperinci kenyataan tersebut.

Awal minggu ini, Musk mencadangkan agar Ukraine menyerahkan Crimea secara kekal kepada Rusia, supaya referendum baharu diadakan di bawah naungan PBB untuk menentukan nasib wilayah yang dikuasai Rusia, dan Ukraine bersetuju untuk berkecuali.

Dia meminta pengguna Twitter untuk mempertimbangkan rancangannya, mendapat kritikan tajam daripada Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky, yang mencadangkan tinjauan Twitternya sendiri: “ @elonmusk mana yang lebih anda suka? Orang yang menyokong Ukraine (atau) orang yang menyokong Rusia.”

Baca lagi | Setiap hari 100,000 lagu baharu tiba pada perkhidmatan penstriman
Baca lagi | Bos City Guardiola menjemput Gundogan dan isteri untuk makan malam atau digugurkan

Read Previous

Setiap hari 100,000 lagu baharu tiba pada perkhidmatan penstriman

Read Next

MB mengesahkan pembubaran DUN Kedah tidak akan mengikuti Parlimen jika tahun ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.