The Malaysia Post

MB mengesahkan pembubaran DUN Kedah tidak akan mengikuti Parlimen jika tahun ini

Pembubaran Dewan Undangan

Kedah tidak akan memilih pembubaran dewan undangan serentak dengan Parlimen jika ia mahu memberi laluan kepada pilihan raya tahun ini.

Menteri Besarnya Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata beliau telah menyampaikan kebimbangannya mengenai banjir monsun yang berisiko kepada Raja negeri Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah Selasa lepas, lapor Sinar Harian hari ini.

Muhammad Sanusi berkata keputusan membubarkan DUN itu dibuat selepas mengambil kira ramalan Jabatan Meteorologi mengenai banjir berleluasa akibat ribut monsun akhir tahun.

“Tuanku tahu ia adalah kuasa menteri besar dan terpulang kepada menteri besar. Itu sahaja yang boleh saya katakan buat masa ini,” katanya kepada pemberita di Alor Setar, Kedah semalam.

Berisiko Tinggi Semasa Pilihan Raya

Beliau menambah bahawa kerajaan negerinya telah menerima laporan cuaca Jabatan Meteorologi, dan menyatakan risiko tinggi sekiranya pilihan raya diadakan tahun ini semasa musim tengkujuh.

“Sukar untuk diramalkan. Kini, sudah empat bulan tidak berlaku kemarau dan hujan turun mencurah-curah sejak tiga bulan lalu. Kemarau dan hujan tidak menentu.

“Semua agensi terbabit apabila Jabatan Meteorologi membuat ramalan banjir besar akan berlaku dari Oktober hingga Mac. Bagaimanapun, beberapa pihak telah diajak berkempen semasa banjir.

“Walaupun banjir surut, kita perlu menunggu air surut. Apabila jabatan berkaitan berkata banjir akan berlaku sehingga Mac, maka adakan pilihan raya umum pada April supaya orang lain boleh pergi mengundi dan mudah untuk kita berkempen juga,” katanya dipetik.

PAS yang turut menguasai Kelantan dan Terengganu sebelum ini menyatakan tidak memihak kepada pilihan raya tahun ini tetapi hanya dijangka membuat pengumuman rasmi hari ini.

Parti Islam itu adalah komponen gabungan Perikatan Nasional bersama-sama Bersatu, tetapi telah menyantuni Umno, yang merupakan parti tonggak dalam gabungan Barisan Nasional, untuk memenangi masyarakat Melayu Islam yang dominan di negara ini dalam pilihan raya nasional akan datang yang mesti diadakan. menjelang September 2023.

Baca lagi | Setiap hari 100,000 lagu baharu tiba pada perkhidmatan penstriman
Baca lagi | Selepas rancangan Rusia-Ukraine, Musk menawarkan cadangan untuk menyelesaikan ketegangan China-Taiwan

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Selepas rancangan Rusia-Ukraine, Musk menawarkan cadangan untuk menyelesaikan ketegangan China-Taiwan

Read Next

Keluarga berkabung di taska Thai yang meninggal dunia menjelang lawatan raja

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.