The Malaysia Post

Keluarga berkabung di taska Thai yang meninggal dunia menjelang lawatan raja

Upacara Pengebumian

Keluarga yang dilanda kesedihan bersedia untuk memulakan upacara pengebumian hari ini untuk 36 orang yang dibunuh oleh seorang anggota polis yang dipecat yang mengamuk melalui taska bersenjatakan pistol dan pisau dalam salah satu pembunuhan besar-besaran terburuk di Thailand.

Selepas seharian berkabung di tempat kejadian pertumpahan darah, keranda yang membawa mayat mangsa – 24 daripadanya kanak-kanak – diangkut ke kuil untuk diserahkan kepada saudara mara.

Raja Maha Vajiralongkorn kemudiannya akan melawat mangsa yang terselamat di hospital — interaksi langsung yang jarang berlaku dengan orang ramai untuk raja Thai, yang secara rasmi dianggap sebagai tokoh separa dewa.

Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha meletakkan bunga di tapak semaian di luar bandar timur laut wilayah Nong Bua Lam Phu dan menyerahkan cek pampasan kepada keluarga yang bersedih.

Di sebuah kuil, 10 keranda putih dan emas, sebahagiannya sangat kecil sehingga kelihatan seperti kotak mainan, dimuatkan ke dalam peti sejuk pada waktu petang menjelang adat berkabung tiga hari sebelum pembakaran mayat.

Seorang bapa muda, mukanya bertopengkan air mata, terhuyung-hayang menjauhi orang yang berkabung lain selepas melihat keranda anaknya dimuatkan.

Terdahulu di tapak semaian kecil bersangkut paut, barisan ibu bapa yang patah hati meletakkan bunga ros putih di tangga bangunan ketika matahari membakar terbenam.

Yang maut termasuk guru hamil Supaporn Pramongmuk, yang suaminya menyiarkan penghormatan yang pedih di Facebook.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih atas semua sokongan kepada saya dan keluarga saya. Isteri saya telah menunaikan setiap tugasnya sebagai seorang guru,” tulis Seksan Srirach.

“Tolong jadi guru di syurga, dan anakku tolong jaga ibumu di syurga.”

Pisau ‘senjata utama’

Berbekalkan pistol 9mm dan pisau miliknya sendiri yang dibeli secara sah, bekas sarjan polis Panya Khamrab memulakan aksi membunuhnya di pusat jagaan kanak-kanak itu pada kira-kira 12:30 tengah hari (0530 GMT) semalam.

Susulan serangan itu, Panya yang berusia 34 tahun melarikan diri dari tempat kejadian dengan menaiki trak pikap untuk pulang ke rumah dan membunuh isteri dan anak lelakinya sebelum membunuh dirinya sendiri, kata polis, menamatkan amuk kira-kira jam 3 petang.

Secara keseluruhan, dia membunuh 24 kanak-kanak – 21 lelaki dan tiga perempuan – dan 12 dewasa.

Pitak Kongtapthai, ketua unit siasatan polis di wilayah itu, berkata kebanyakan kematian berpunca daripada gabungan luka pisau dan tembakan.

Panya menyertai polis pada 2012 dan naik ke pangkat sarjan tetapi digantung daripada pasukan pada Januari dan dipecat pada Jun kerana menggunakan dadah, kata Ketua Polis Negara Damrongsak Kittiprapat kepada pemberita.

Damrongsak berkata, ujian awal mendapati tiada dadah dalam badan Panya selepas serangan itu, walaupun beberapa penduduk tempatan berkata Panya dikenali di kawasan itu sebagai pengguna methamphetamine.

Kementerian dalam negeri berkata ia akan “menyemak dan mempergiatkan langkah pencegahan kami terhadap dadah” susulan serangan itu, termasuk mengetatkan peraturan pemilikan senjata api.

Ketua polis berkata penyerang menggunakan pisaunya sebagai “senjata utama” di taska.

Dia bertengkar dengan isterinya beberapa jam sebelum serangan itu, kata Damrongsak, tetapi “tidak ada yang tidak teratur” diperhatikan ketika dia hadir di mahkamah pagi itu atas pertuduhan memiliki dadah.

Bendera di bangunan kerajaan dikibarkan separuh tiang hari ini sebagai tanda berkabung untuk salah satu hari paling dahsyat dalam sejarah Thai baru-baru ini.

Nanthicha Punchum, pemangku ketua taska, menggambarkan adegan mengerikan ketika penyerang menyerbu masuk ke dalam bangunan di daerah pedalaman Na Klang.

“Terdapat beberapa kakitangan sedang makan tengah hari di luar taska dan penyerang meletakkan keretanya dan menembak mati empat daripada mereka,” katanya kepada AFP.

Dia berkata penyerang memecahkan pintu dengan kakinya dan kemudian mula menikam kanak-kanak itu.

PM suruh kuar

Saksi Pranom Innurak menyifatkan bagaimana kakaknya, yang kini pulih di hospital, cedera.

“Dia (Panya) memandu kereta dalam perjalanan pulang ke rumah dan dia merempuh semua orang dalam perjalanan,” katanya kepada AFP, sambil menambah bahawa anak perempuan kakaknya adalah antara yang maut.

“Apabila kakak saya dipukul, dia tidak begitu cedera lagi. Dia terbang keluar dari gerai makanannya. Dia kemudian menggunakan pisau untuk menyerangnya.”

Pemimpin Thailand Prayut telah mengarahkan siasatan pantas ke atas serangan itu, dan hari ini polis menemu bual saksi dan keluarga.

Tragedi itu berlaku kurang tiga tahun selepas seorang askar di bandar timur laut Nakhon Ratchasima menembak mati 29 orang dan mencederakan lebih ramai lagi dalam amuk 17 jam, sebelum dia ditembak mati oleh komando.

Dan kurang dari sebulan yang lalu seorang pegawai tentera menembak mati dua rakan sekerja di pangkalan latihan tentera di ibu negara Bangkok.

Baca lagi | Selepas rancangan Rusia-Ukraine, Musk menawarkan cadangan untuk menyelesaikan ketegangan China-Taiwan
Baca lagi | MB mengesahkan pembubaran DUN Kedah tidak akan mengikuti Parlimen jika tahun ini

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

MB mengesahkan pembubaran DUN Kedah tidak akan mengikuti Parlimen jika tahun ini

Read Next

Penjelasan: Pecahan tujuh Rang Undang-undang yang dibentangkan untuk memansuhkan hukuman mati mandatori

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.