The Malaysia Post

Setiap hari 100,000 lagu baharu tiba pada perkhidmatan penstriman

Lagu Baharu dalam Katalog

Pencinta muzik sering berasa seperti kehilangan keluaran muzik terkini. Dan kini kami tahu bahawa ia bukan sekadar perasaan: hampir 100,000 lagu baharu menyertai katalog platform penstriman seperti Spotify, Apple Music dan Soundcloud setiap hari.

Statistik besar ini datang daripada dua gergasi industri muzik, iaitu Sir Lucian Grainge, Ketua Pegawai Eksekutif Universal Music Group, dan Steve Cooper, Ketua Pegawai Eksekutif Warner Music Group yang akan keluar. Mereka bercakap mengenainya semasa dua acara berasingan, persidangan Goldman Sachs Communacopia + Technology di San Francisco dan persidangan Music Matters di Singapura, yang diadakan pada bulan September.

“Hari ini, pada mana-mana hari tertentu dalam seminggu, kira-kira 100,000 trek muzik dimuat naik ke SoundCloud, Spotify, Apple, [dan] sebagainya,” kata Steve Cooper pada persidangan Goldman Sachs Communacopia + Technology, yang dihadiri oleh Music Business Seluruh dunia. Bos Warner Music Group menekankan betapa sukarnya artis baru muncul untuk mengeluarkan muzik mereka dalam ekosistem yang sangat kompetitif ini.

Sir Lucian Grainge bersetuju. Beliau juga berkata bahawa syarikat rakaman mempunyai peranan yang lebih penting untuk dimainkan dalam pasaran tepu ini kerana mereka mempunyai kepakaran untuk melancarkan kerjaya pemuzik yang kurang berpengalaman. Sudah tentu ada juga perkara TikTok, rangkaian sosial Cina yang telah menjadi trendsetter tulen dalam soal muzik.

Artis, baik amatur mahupun lebih mapan, bukan satu-satunya yang berasa tidak berdaya di tengah-tengah tawaran muzik yang besar ini. Pengguna platform penstriman muzik juga meluahkan perasaan kehilangan. Ramai yang terharu dengan banyaknya pilihan dan tidak tahu cara menavigasi katalog dengan berpuluh juta lagu, malah seratus juta dalam kes Apple Music.

Bulatan yang mulia ― atau yang ganas?

Apple’s streaming service recently announced that its subscribers can now enjoy 100 million different songs on its platform, far more than the most avid music lover will listen to in a lifetime. Indeed, if we estimate that a hit song lasts, on average, three minutes, it would take about 571 years to listen to the entire music catalogue of Apple Music. Without taking a single break from listening. “More music than you can listen to in a lifetime, or several lifetimes. More music than any other platform. Simply the biggest collection of music, in any format, ever,” wrote Rachel Newman, Apple Music’s global head of editorial, in a blog post.

Meanwhile Spotify boasts a catalogue of over 80 million songs on its platform, as well as 4 million podcasts. The war of numbers is well and truly on between Spotify, Apple Music, Deezer and Quobuz. For consumers, this competition between streaming services around the size of their catalogue may seem ridiculous … and downright dizzying. It’s not surprising then that many rely on platforms’ playlists and recommendation algorithms to expand their horizons. While these tools may be convenient, they risk, locking users into a musical bubble. An irony, even though they have millions of different songs at their disposal in a few clicks. 

Baca lagi | Bajet 2023: Kerajaan berusaha untuk melanjutkan potongan cukai ke atas perbelanjaan penyenaraian selama tiga tahun lagi

Baca lagi | Bos City Guardiola menjemput Gundogan dan isteri untuk makan malam atau digugurkan

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bos City Guardiola menjemput Gundogan dan isteri untuk makan malam atau digugurkan

Read Next

Selepas rancangan Rusia-Ukraine, Musk menawarkan cadangan untuk menyelesaikan ketegangan China-Taiwan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.