The Malaysia Post

Bajet 2023: Kerajaan berusaha untuk melanjutkan potongan cukai ke atas perbelanjaan penyenaraian selama tiga tahun lagi

Pelanjutan Potongan Cukai Sedia Ada

Kerajaan telah mencadangkan untuk melanjutkan potongan cukai sedia ada sehingga RM1.5 juta ke atas perbelanjaan penyenaraian Pasaran ACE dan LEAP selama tiga tahun dari tahun taksiran 2023 hingga 2025, menurut Kementerian Kewangan (MoF).

Dalam lampiran Bajet 2023 mengenai cukai, MoF berkata ia bertujuan untuk terus menggalakkan lebih banyak syarikat berasaskan teknologi dan perusahaan mikro, kecil dan sederhana mengembangkan perniagaan mereka dengan penyenaraian di Bursa Malaysia dengan meningkatkan pembiayaan modal.

Kementerian juga mencadangkan potongan cukai ini dilanjutkan bagi menampung kos penyenaraian syarikat berasaskan teknologi di Pasaran Utama Bursa Malaysia.

Bagi menyediakan saluran pembiayaan patuh Syariah yang inovatif untuk meletakkan Malaysia sebagai hab serantau bagi terbitan sukuk berkaitan pelaburan mampan dan bertanggungjawab (SRI), kerajaan telah mencadangkan potongan cukai ke atas kos penerbitan sukuk berkaitan SRI yang diluluskan. , atau dibenarkan, atau disimpan dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk tempoh lima tahun dari tahun taksiran 2023 hingga 2027.

Sementara itu, untuk terus menarik lebih ramai pelabur individu untuk melabur dalam syarikat pemula melalui crowdfunding ekuiti, kerajaan telah mencadangkan untuk memperluaskan skop insentif cukai untuk memasukkan pelaburan yang dibuat oleh pelabur individu melalui syarikat penama perkongsian liabiliti terhad, dengan tempoh pelaburan dilanjutkan selama tiga tahun (1 Januari 2024, hingga 31 Disember 2026) berbanding insentif cukai di bawah Bajet 2021 iaitu dari 1 Januari 2021 hingga 31 Disember 2023.

Setakat ini, pelaburan yang dibuat mestilah melalui platform crowdfunding ekuiti yang diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Baca lagi | Ahli ekonomi, perniagaan memuji Belanjawan 2023 yang mengembang tetapi bimbang dengan kekurangan pendapatan baharu Putrajaya
Baca lagi | PM Ismail Sabri mendahului senarai penerima anugerah negeri Sarawak

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PM Ismail Sabri mendahului senarai penerima anugerah negeri Sarawak

Read Next

Bos City Guardiola menjemput Gundogan dan isteri untuk makan malam atau digugurkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.