The Malaysia Post

Pope Francis Mengatakan dia Mahu pergi ke Mongolia pada bulan September

Lawatan Pope Francis ke Republik Demokratik Congo dan Sudan Selatan

Pope Francis berkata pada hari Ahad bahawa dia menjangkakan untuk meneruskan perjalanan walaupun sakit lututnya, sambil bergurau bahawa “rumpai tidak pernah mati” dan menambah bahawa dia berharap untuk pergi ke Mongolia pada bulan September.

Perjalanan itu akan menjadi yang pertama oleh paus ke negara Asia itu.

Semasa perbualan lazimnya dengan wartawan sekembalinya dari perjalanan asing, kali ini dari Republik Demokratik Congo dan Sudan Selatan, paus berusia 86 tahun itu ditanya mengenai kesihatan dan rancangan perjalanannya.

Selama berbulan-bulan, sakit lutut yang kronik memaksanya menggunakan kerusi roda dan tongkat. Semasa perjalanan baru-baru ini, dia telah mengadakan sidang akhbar di dalam pesawat sambil duduk, seperti yang dilakukannya pada hari Ahad.

“Pada 29 September saya akan ke Marseille dan dari sana saya akan terbang ke Mongolia tetapi itu belum pasti, ada kemungkinan,” katanya.

Baca Lagi | Dipecat oleh Umno, Khairy Says May Run in Selangor State Polls

Baca Lagi | Potensi Masalah Undang-undang dengan Bekas jurulatih Indra Menjejaskan Fokus Zii Jia

Lawatan Sehari di Marseille

Perjalanan sehari ke bandar Marseille di selatan Perancis diketahui tetapi sebutan Mongolia adalah satu kejutan kepada pemberita, sehingga ada yang menyangka dia mungkin berkata Angola.

Bercakap mengenai kesihatannya, Francis, yang menjadi paus hampir 10 tahun lalu, berkata “Anda tahu bahawa rumpai tidak pernah mati. Ia (kesihatannya) tidak seperti pada permulaan kepausan, itu benar. Lutut ini menyusahkan tetapi ia bergerak ke hadapan dengan perlahan. Kemudian kita akan lihat.”

Ogos lalu Francis menamakan Uskup Agung Giorgio Marengo, seorang Itali, kardinal pertama yang berpangkalan di Mongolia, di mana beliau adalah pentadbir Gereja Katolik.

Negara itu mempunyai kurang daripada 1,500 penganut Katolik tetapi penting secara strategik kerana bersempadan dengan China, di mana Vatican cuba memperbaiki keadaan penganut Katolik di negara komunis itu.

Francis, yang dalam perjalanan pulang dari lawatan ke luar negaranya yang ke-40 sebagai paus, juga berkata dia mungkin akan pergi ke India tahun depan. Dia akan pergi ke Portugal Ogos ini.

Read Previous

Potensi Masalah Undang-undang dengan Bekas jurulatih Indra Menjejaskan Fokus Zii Jia

Read Next

Presiden MAA Aishah Ahmad Meninggal Dunia di Jeddah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.