The Malaysia Post

Lapangan Terbang Istanbul yang dikendalikan Malaysia Membantu Penyelamatan Gempa Bumi Turki

ISG Memudahkan Penerbangan Menyelamat dan Kargo

Pengarah Urusan Malaysia Airports Datuk Iskandar Mizal Mahmood hari ini berkata bahawa operasi mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gökçen (ISG) di Turki telah memudahkan penyelamatan dan penerbangan kargo menggunakan kemudahan itu semasa gempa bumi melanda negara itu.

Iskandar berkata lapangan terbang itu memainkan peranan penting dalam usaha mencari dan menyelamat (SAR) pada masa ini selepas kerajaan Turki menjadikannya salah satu daripada dua hab penyelamat dan logistik serta pusat pengurusan krisis dengan menyediakan sokongan yang diperlukan termasuk makanan untuk pasukan penyelamat. .

“Sebagai pengendali lapangan terbang ini, kami komited sepenuhnya untuk memudahkan semua penerbangan menyelamat dan operasi kargo yang melalui ISG.

“Penerbangan menyelamat pertama berlepas pada 8.41 pagi waktu tempatan dan sehingga kini, enam penerbangan serupa telah berlepas dari lapangan terbang membawa 1,400 anggota penyelamat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia

Iskandar Mizal berkata, pihaknya juga bekerjasama rapat dengan Kementerian Luar Negeri untuk memberikan bantuan tambahan dengan menyediakan penginapan transit kepada 75 anggota Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) di hotel dalam lapangan terbang sebelum mereka dipindahkan ke kawasan yang terjejas.

Baca Lagi | Pope Francis Mengatakan dia Mahu pergi ke Mongolia pada bulan September

Baca Lagi | Presiden MAA Aishah Ahmad Meninggal Dunia di Jeddah

Katanya, dia sedih dengan tragedi itu dan mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa gempa bumi.

“Kami akan terus menawarkan bantuan yang diperlukan,” katanya.

Malaysia menghantar Pasukan Bantuan dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) ke Turki bagi membantu usaha mencari dan menyelamat bagi mengesan mangsa gempa bumi di selatan Turki sebagai tanda solidariti dengan mereka yang terjejas akibat bencana itu.

Hal Ehwal dan Fungsi Khas Sabah dan Sarawak

Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan Wisma Putra dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Armizan Mohd Ali mengambil tindakan segera dengan menghantar pasukan SAR ke Turki berikutan gempa bumi yang melanda 10 wilayah.

Gempa bumi yang melanda wilayah selatan Kahramanmaras pada 4.17 pagi waktu tempatan (0117 GMT) awal pagi semalam berukuran 7.4 pada skala Richter, dengan pusat gempa di daerah Pazarcik.

Laporan media menunjukkan bahawa gempa bumi itu telah meragut sekurang-kurangnya 912 nyawa di selatan Turki, dengan 476 lagi kematian direkodkan di Syria setakat ini.

Read Previous

Presiden MAA Aishah Ahmad Meninggal Dunia di Jeddah

Read Next

Wikipedia Kembali Dalam Talian di Pakistan selepas Larangan ‘Penghujatan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.