The Malaysia Post

Tidak Mencapai Baik dalam Peperiksaan Bukan Akhir Dunia

Pembelajaran Berasaskan Kekuatan

Bertahun-tahun yang lalu, saya telah dijemput ke sebuah sekolah di Subang Jaya untuk menyampaikan ceramah mengenai pengurusan tekanan kepada kira-kira seratus pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Sebelum saya memulakan, guru yang bertanggungjawab memperkenalkan saya kepada pelajar tetapi apa yang mengejutkan saya ialah apa yang dia katakan kepada pelajar sebagai sebahagian daripada mukadimahnya.

Dia pada asasnya berkata, “Anda semua perlu belajar bagaimana untuk menguruskan tekanan kerana jika anda tidak berjaya dalam SPM anda, anda akan menderita. “

Dan kemudian dia berkata bagaimana seorang daripada anak kawannya hanya mendapat dua SPM dan tidak boleh masuk ke kolej yang baik.

Maksud saya, adakah kanak-kanak ini menghadapi peperiksaan atau skuad tembak?

Selepas dia berkata begitu, saya rasa kerja saya telah dipotong.

Jadi apabila saya bercakap saya menekankan kepada pelajar – berulang kali – bahawa mereka TIDAK perlu risau kerana:

Banyak pilihan untuk Melanjutkan Pengajian selepas SPM

Hampir tiada siapa yang mengambil berat tentang SPM ketika mereka memasuki kolej (apatah lagi menyertai pasaran kerja).
Identiti mereka tidak perlu ditakrifkan atau dikunci oleh keputusan peperiksaan mereka (betapa bodohnya itu?).

Walaupun mereka melakukan “buruk”, masa depan mereka tetap menjanjikan.

Perbincangan saya membuat keadaan menjadi janggal bagi guru tetapi, walaupun saya tidak berasa “senang” mengenainya, saya tidak menyesal mengatakan apa yang saya katakan.

Dan dari rupa perkara, memandangkan kelaziman kebimbangan yang disebabkan oleh akademia, apa yang saya bincangkan masih berulang.

Risiko Tersembunyi dan Diabaikan

Wabak remaja yang tertekan, trauma dan tertekan amat membimbangkan.

Pertama, ia menjadi lebih teruk oleh fakta bahawa remaja dan remaja berada pada usia yang paling terdedah (secara biologi) kepada penularan emosi, mengambil risiko, mencari kebaharuan dan tekanan rakan sebaya.

Kanak-kanak lelaki dan perempuan itu berada pada usia di mana mereka berkemungkinan besar untuk a) berasa sakit emosi yang teruk dan b) melakukan sesuatu yang gila yang tidak dapat dipulihkan.

Dengan semua tekanan bukan akademik yang sedia ada yang mereka hadapi (seksualiti, identiti, saingan adik-beradik, pasukan sukan, semuanya ditambah bahan api oleh media sosial pada masa kini), tidakkah kita fikir tekanan akademik akan mendorong mereka lebih jauh ke arah kelebihan? ?

Perkara kedua yang menjengkelkan tentang pelajar Asia yang tertekan ialah bagaimana kami ibu bapa dan guru tidak membantu, kerana kami sentiasa meremehkan kekejaman dan risiko tekanan peperiksaan. Terdapat beberapa standard berganda yang jelas dimainkan:

Kami mengadu tentang beban dan tekanan di tempat kerja dan kami tahu bahawa menekan kanak-kanak melebihi apa yang mereka mampu hadapi adalah berbahaya ─ tetapi kami tidak fikir menekan mereka untuk berjaya sebagai penyokong akademik adalah perkara yang tidak baik.
Kami bercakap tentang “keunikan” kanak-kanak dan individu ─ tetapi kami tidak mempersoalkan bagaimana mengharapkan mereka cemerlang dalam semua subjek mereka bercanggah dengan kebenaran ini.

Baca Lagi | Penghibur HK Eason Chan akan membuat persembahan di Malaysia pada bulan Mei

Baca Lagi | Mengenai Nilai Nyawa dan Buruh

Kami menggalakkan kepentingan bakat dan hadiah ─ tetapi di sekolah kami mengabaikan subjek seperti PE, seni, muzik, tarian, dan lain-lain seolah-olah subjek itu hanya untuk keseronokan.
Kami menghadiri seminar, membaca buku dan mengadakan mesyuarat tentang “pengurusan risiko” (dalam kewangan, dalam organisasi, dll.) ─ tetapi sangat sedikit ibu bapa yang menyedari risiko yang wujud dalam sentiasa mendorong remaja kita mencapai status Penjaring Terbanyak.

Apabila masyarakat Asia menyembah gred akademik, ini akan menjadikan 80-90 peratus pelajar pasti berasa seperti orang yang rugi, atas alasan yang jelas bahawa kecemerlangan akademik (seperti kecemerlangan bola sepak, seperti kecemerlangan menulis, seperti kecemerlangan memasak) adalah domain segelintir sahaja.

Idea untuk mendorong semua kanak-kanak untuk mendapatkan straight-As adalah tidak masuk akal seperti mendorong semua kanak-kanak untuk menjadi Cristiano Ronaldo dan Serena Williams.

Penyelesaian?

Perkara yang paling penting ialah berhenti menafikannya. #Kesihatan Mental sudah menjadi isu yang diiktiraf umum; sungguh menghairankan betapa sedikit ibu bapa dan pendidik menghargai bagaimana tekanan akademik memburukkannya.

Kedua, mungkin kerajaan dan sekolah perlu memberi tumpuan sedikit kepada pembelajaran berasaskan kekuatan. Mengapakah Ahmad atau Ah Meng atau Anand perlu didorong untuk cemerlang dalam Matematik jika a) mereka jelas cemerlang dalam bidang lain dan b) Matematik mencipta lebih banyak masalah daripada menyelesaikannya (pun intended)?

Pembelajaran berasaskan kekuatan bermakna, antara lain, memberi pelajar pilihan untuk cemerlang dalam beberapa mata pelajaran terpilih dan bukannya pendekatan biasa “dapatkan seberapa banyak yang anda boleh”.

Ini bermakna menerima bahawa tidak setiap kanak-kanak akan meningkat dengan ketara dalam Matematik tidak kira berapa jam tambahan kelas diberikan; mudah-mudahan juga bermakna menyuntik kegembiraan yang sangat diperlukan dalam belajar kerana, seperti yang kita semua tahu, kita lebih cemerlang dalam perkara yang kita suka.

Ambil perhatian bahawa tiada siapa yang mengatakan tidak mengapa untuk tidak bekerja keras. Dengan segala cara, pelajar harus diajar untuk mengatasi kemalasan tetapi garis mesti dibuat antara memupuk disiplin dan mengharapkan yang tidak realistik.

Kebenaran yang paling penting dan membebaskan yang boleh diterima oleh pelajar SPM ialah hakikat bahawa SPM bukanlah Perkara Paling Penting di dunia.

Berita terbaiknya ialah melakukan dengan lemah dalam peperiksaan tidak akan memusnahkan anda tetapi melakukan dengan baik boleh membantu anda sedikit. Ia adalah perkara yang paling jauh dari “hidup dan mati.”

Nikmati peperiksaan. Semua yang terbaik.

Anda mendapat ini.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Mengenai Nilai Nyawa dan Buruh

Read Next

Penamatan Pencegahan Nuklear Dua Hala Menjadikan Dunia Lebih Berbahaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.