The Malaysia Post

Kerajaan Pastikan Pemegang SPM daripada Komuniti Luar Bandar tidak Tercicir

Komuniti Luar Bandar tidak Tercicir daripada Pengajian Lanjutan

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKDW) akan memastikan tiada keciciran dalam kalangan pemegang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) khususnya masyarakat luar bandar untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata ini kerana KKDW dan agensi di bawah kementerian itu bertanggungjawab membangunkan sosioekonomi masyarakat luar bandar.

Kenyataan TPM Zahid

“Kita (KKDW) perlu pastikan tidak ada yang ketinggalan (dalam pelajaran),” katanya ketika berucap pada Istiadat Konvokesyen Ke-19 Universiti Kuala Lumpur(UniKL) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Beliau turut menggesa agar pelajar institusi di bawah kementerian khususnya dalam bidang Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) diberi peluang melanjutkan pelajaran daripada peringkat sijil sehingga ke peringkat pengajian seterusnya.

Baca Lagi | Anwar berkata Pelantikan Nazri sebagai Duta Besar AS dikemukakan Setahun Lalu

Baca Lagi | Gempa Turki: Pasukan Penyelamat Malaysia Temui Enam Mayat daripada runtuhan

“Jangan ada prasangka bahawa mereka dianggap tercicir atau tercicir dalam bidang akademik dan menceburi bidang TVET ini. Bahawa tiada peluang dan masa depan, UniKL telah membuktikan mereka adalah aset negara dan mampu cemerlang,” katanya.

Ahmad Zahid berkata pada masa ini, seramai 280 alumni UniKL dari 2016 hingga tahun lepas bekerja di 24 negara, sekali gus membuktikan graduan UniKL diiktiraf seluruh dunia dan menyumbang kepada usaha kerajaan mewujudkan masyarakat berpendapatan tinggi dari bidang TVET.

Majlis Konvokesyen UniKL ke-19

Majlis yang bermula hari ini dan berakhir pada 14 Feb, Ahmad Zahid, yang juga Pro Canselor UniKL, menyampaikan skrol doktor falsafah, sarjana, ijazah sarjana muda, diploma dan sijil serta anugerah pelajar terbaik kepada beberapa graduan bagi tahun 2022.

Majlis konvokesyen UniKL kali ini meraikan seramai 5,834 graduan termasuk 23 graduan PhD, 151 graduan ijazah sarjana, 4,299 graduan ijazah sarjana muda dan 1,360 graduan diploma.

Also present were Deputy Minister of Rural and Regional Development Datuk Rubiah Wang, KKDW Secretary — General Datuk Seri Ramlan Harun and UniKL president Datuk Dr Roziah Omar.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Gempa Turki: Pasukan Penyelamat Malaysia Temui Enam Mayat Daripada Runtuhan

Read Next

Majlis Agama Islam Negeri Sembilan Nafi Penyelewengan Wang Zakat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.