The Malaysia Post

Penamatan Pencegahan Nuklear Dua Hala Menjadikan Dunia Lebih Berbahaya

Pertahanan A.S. Menjangkakan China Meningkatkan Stok Peluru Nuklearnya

Imbangan global pencegahan nuklear sedang berubah. Dengan China semakin pesat mengembangkan simpanan senjata nuklearnya, A.S. dan Rusia kehilangan penguasaan mereka dalam kategori senjata ini. Apabila senjata nuklear semakin meluas ke negara-negara seperti India, Pakistan dan Korea Utara, semakin sukar untuk memajukan pelucutan senjata nuklear dan membuat kerja pencegahan.

Persekutuan Saintis Amerika menganggarkan terdapat kira-kira 12,000 kepala peledak nuklear di dunia setakat tahun lepas. Sebagai tambahan kepada lima negara senjata nuklear yang diiktiraf di bawah Perjanjian mengenai Tidak Percambahan Senjata Nuklear — A.S., Britain, Perancis, Rusia dan China — India, Pakistan, Israel dan Korea Utara diketahui mempunyai senjata nuklear.

Bilangan kepala peledak memuncak pada hanya lebih 70,000 pada tahun 1986, sebelum berakhirnya Perang Dingin, dengan A.S. dan Kesatuan Soviet menyumbang 98% daripada 64,000 kepala peledak aktif, tidak termasuk yang ditandakan untuk kemusnahan.

Berikutan berakhirnya Perang Dingin dan kejatuhan Kesatuan Soviet, pelucutan senjata nuklear, yang diketuai oleh A.S. dan Rusia, mencapai kemajuan besar: Dalam tempoh 30 tahun hingga 2022, A.S., Rusia, Britain dan Perancis memotong pegangan gabungan nuklear mereka kepala peledak sebanyak kira-kira 80%.

Menentang trend ini ialah China, yang meningkatkan simpanan kepala peledaknya kepada kira-kira 350 daripada lebih 200 kira-kira tiga dekad sebelumnya, mengukuhkan kedudukannya sebagai kuasa nuklear ketiga terbesar di dunia. Jumlah bahagian kepala peledak nuklear yang dipegang oleh A.S. dan Rusia jatuh kepada 87%, manakala negara lain meningkat kepada lebih daripada 10%.

Baca Lagi | Mengenai Nilai Nyawa dan Buruh

Baca Lagi | Tidak Mencapai Baik dalam Peperiksaan Bukan Akhir Dunia

China akan Kembangkan Cache Nuklearnya kepada 1,500 Kepala Peledak menjelang 2035

Tahun lepas, Jabatan Pertahanan A.S. meramalkan bahawa China akan mengembangkan cache nuklearnya kepada 1,500 kepala peledak menjelang 2035. Jika kuasa nuklear lain mengekalkan stok simpanan mereka tidak berubah, Beijing akan memiliki 14% daripada semua kepala peledak, meningkat daripada 4% pada masa ini, mengurangkan bahagian gabungan A.S. dan Rusia kepada kurang daripada 80%.

Daripada anggaran 350 kepala peledak China pada masa ini, kira-kira 75% direka untuk digunakan pada peluru berpandu jarak jauh, atau senjata nuklear strategik, menurut analisis oleh Hans Kristensen dari FAS dan pakar lain. Peluru berpandu balistik antara benua DF-5 generasi kedua China boleh mencapai beberapa sasaran secara serentak. Beijing juga sedang membangunkan peluru berpandu balistik yang dilancarkan kapal selam yang mampu sampai ke tanah besar AS dari Laut China Selatan.

Semasa Perang Dingin, A.S. dan Kesatuan Soviet mengelak perang nuklear dengan berpegang kepada doktrin yang dikenali sebagai kemusnahan yang saling terjamin, atau MAD. Ini memastikan keamanan kerana sebarang serangan pertama oleh satu pihak pasti akan mencetuskan tindakan balas nuklear yang mematikan.

Selepas Perang Dingin, A.S. dan Rusia bergerak ke hadapan dengan pelucutan senjata nuklear sambil mengekalkan keseimbangan dalam simpanan senjata nuklear strategik mereka. Di bawah Perjanjian Pengurangan Senjata Strategik Baharu, yang ditandatangani pada 2010, kedua-dua pihak bersetuju untuk menghadkan bilangan kepala peledak pada 1,550 setiap satu.

Sementara itu, China yang tidak terikat dengan perjanjian itu telah meluaskan pegangan senjata nuklear strategik. Jika Beijing meningkatkan bilangan kepala peledak seperti yang diramalkan oleh Jabatan Pertahanan A.S., dunia akan melihat perintah nuklear bipolar beralih kepada permainan tripolar, menjadikannya lebih sukar untuk mencapai pencegahan dan bergerak ke hadapan dengan pelucutan senjata.

Peningkatan Bilangan Negara Bersenjata Nuklear

Penyebaran senjata nuklear ke negara selain lima negara senjata nuklear rasmi juga dijangka berterusan. Peningkatan bilangan negara bersenjata nuklear mungkin menjejaskan kestabilan global dan meningkatkan ketegangan serantau. Lebih banyak negara boleh mengikuti contoh India dan Pakistan, dengan saingan jiran terlibat dalam persaingan nuklear yang sengit. Pakistan menyertai India sebagai kuasa nuklear tidak rasmi pada 1998, dengan ujian nuklear pertamanya. India, yang pertama kali melepasi ambang nuklear pada 1974, juga menjalankan ujian kedua pada 1998, menimbulkan kebimbangan mengenai kemungkinan perang nuklear.

Perlumbaan senjata nuklear mungkin akan berlaku di tempat lain. “Mereka [Korea Utara] mempunyai senjata nuklear, tetapi kami tidak. A.S. dan Korea Selatan akan bekerjasama rapat dalam menguruskan senjata nuklear Amerika” di rantau ini, kata Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol baru-baru ini. Beberapa penggubal undang-undang dan pakar di Korea Selatan menyeru agar negara itu memperoleh penghalang nuklear.

Korea Utara merancang untuk membina sejumlah besar senjata nuklear “taktikal” jarak dekat untuk digunakan dalam kemungkinan perang dengan Korea Selatan. Sebuah negara mungkin kurang menghalang penggunaan senjata sedemikian, yang kebanyakannya direka untuk menyasarkan pemasangan tentera, dan bukannya bandar. Rusia telah membayangkan penggunaan senjata nuklear taktikal dalam peperangannya dengan Ukraine, dan menghantar lebih banyak kapal selam berkuasa nuklear ke Timur Jauh.

Untuk memastikan keamanan di Asia Timur, Jepun dan Korea Selatan, dua kuasa besar bukan nuklear di rantau ini, mesti bekerjasama rapat dengan A.S. untuk menyedarkan China, Rusia dan Korea Utara bahawa penggunaan senjata nuklear tidak akan pernah mendatangkan hasil.

Read Previous

Tidak Mencapai Baik dalam Peperiksaan Bukan Akhir Dunia

Read Next

Saham Asia Tergagap, Perhimpunan Dolar AS Berjeda Ketika Fed Dilihat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.