The Malaysia Post

Kawasan di AS, China Paling Berisiko untuk Kerosakan Iklim

Negara Terdedah kepada Perubahan Iklim

Pusat perindustrian dan ekonomi utama di China dan Amerika Syarikat adalah antara kawasan paling terdedah di dunia kepada kuasa yang semakin merosakkan cuaca ekstrem yang didorong oleh perubahan iklim, menurut analisis komprehensif Isnin.

Penemuan baharu ini menggariskan keperluan mendesak bagi kerajaan untuk memberi tumpuan kepada langkah penyahkarbonan dan penyesuaian seperti kalis banjir – dan menunjukkan kesan ekonomi akibat perubahan iklim boleh menjadi serius dan meluas.

Sembilan daripada 10 kawasan paling berisiko berada di China, dengan dua daripada ekonomi sub-nasional terbesar di negara itu — Jiangsu dan Shandong — menerajui ranking global oleh Inisiatif Ketergantungan Silang (XDI).

Selepas China, AS mempunyai negara yang paling berisiko tinggi. Florida, nombor 10 dalam ranking global, adalah negeri AS yang paling terancam, diikuti oleh California dan Texas.

China, India dan Amerika Syarikat membentuk lebih separuh negeri dan wilayah dalam 100 teratas.

“Kami mendapat isyarat yang sangat kuat dari negara seperti China, dari AS dan India, dan pada dasarnya kami melihat bilik enjin ekonomi global di mana terdapat banyak infrastruktur yang dibina,” Karl Mallon, ketua sains dan inovasi di XDI, berkata pada taklimat.

Analisis mendapati bahawa kedua-dua banjir pedalaman dan pantai menimbulkan risiko terbesar kepada infrastruktur fizikal. Laporan itu juga mengkaji bahaya haba melampau, kebakaran hutan, pergerakan tanah, angin melampau dan pencairan beku.

Analisis itu meliputi lebih 2,600 wilayah di seluruh dunia, memodelkan kerosakan dari 1990 hingga 2050 berdasarkan senario “pesimis” pemanasan global tiga darjah Celsius menjelang akhir abad yang digariskan oleh Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim.

Baca Lagi | Majikan Cina Mengupah Lebih Banyak Lelaki Selepas Kerajaan Memanjangkan Cuti Bersalin Bergaji

Baca Lagi | Bajet 2023 Akan Menyentuh Rancangan Pekebun Kecil Getah, kata TPM Fadillah

Penerbangan modal?

Para penyelidik mengatakan ia adalah masalah data yang paling komprehensif seumpamanya dan berharap ia akan memaklumkan iklim dan dasar ekonomi masa depan.

Ia juga boleh memberi kesan kepada keputusan pelaburan apabila syarikat menilai semula risiko kewangan berdasarkan pendedahan berkaitan perubahan iklim di kawasan yang terdedah.

“Orang ramai yang ingin membina kilang, mewujudkan rantaian bekalan yang melibatkan negeri dan wilayah tersebut akan berfikir dua kali tentang di mana mereka berada,” kata Mallon.

Beliau berkata mungkin terdapat “paling baik, penetapan harga berisiko ke kawasan tersebut, paling teruk, mungkin pelarian modal kerana pelabur tersebut berusaha untuk mencuba dan mencari tempat perlindungan yang lebih selamat.”

Hab ekonomi lain dalam 100 teratas termasuk Beijing, Buenos Aires, Ho Chi Minh City, Jakarta, Mumbai, Sao Paulo dan Taiwan.

Australia, Belgium, Kanada, Jerman dan Itali juga mempunyai negeri dan wilayah dalam 100 teratas.

Di Eropah, wilayah Lower Saxony Jerman paling berisiko, manakala wilayah Veneto Itali – rumah kepada bandar lagun Venice – berada di kedudukan nombor empat di Eropah.

Asia Tenggara menyaksikan peningkatan paling teruk dalam kerosakan dari 1990 hingga 2050, menurut pemodelan.

XDI berkata ia mengeluarkan analisis sebagai tindak balas kepada permintaan daripada pelabur.

“Memandangkan infrastruktur yang dibina secara meluas secara amnya bertindih dengan tahap aktiviti ekonomi dan nilai modal yang tinggi, adalah penting bahawa risiko fizikal perubahan iklim difahami dan diberi harga dengan sewajarnya”, kata Ketua Pegawai Eksekutif XDI Rohan Hamden dalam kenyataan akhbar.

Read Previous

Bajet 2023 Akan Menyentuh Rancangan Pekebun Kecil Getah, kata TPM Fadillah

Read Next

Wajibkan Bank Membayar Balik Mangsa Penipuan, Ahli Parlimen Stampin Beritahu Kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.