The Malaysia Post

Kes Pengubahan Wang Haram RM27 juta Najib Ditetapkan Pada 18 Ogos

Datuk Seri Najib Razak ingin agar tuduhan pengubahan wang haram sejumlah RM27 juta beliau dibawa ke perbicaraan dengan segera. Ini berlaku setelah pendakwaan memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa kes tersebut tidak dapat dijalankan kerana masih menunggu rayuan oleh King’s Counsel dari UK, Jonathan Laidlaw, untuk diterima sebagai peguam dan penasihat bagi mewakili bekas perdana menteri
dalam kes SRC International.

Rayuan Laidlaw Akan Diperdengar di Mahkamah Rayuan 10 Ogos

Timbalan pendakwa raya, Mohd Ashrof Adrin Kamarul, memberitahu Hakim Mahkamah Tinggi Muniandy Kannyappan bahawa rayuan Laidlaw akan didengar di Mahkamah Rayuan pada 10 Ogos.

Oleh itu sebab itu, dia telah diarah untuk meminta tarikh lain untuk pengurusan kes selepas pendengaran di Mahkamah Rayuan.

Peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, berkata pihak pembelaan tidak membangkang terhadap permohonan tersebut.

Namun begitu, beliau juga meminta mahkamah menetapkan tarikh perbicaraan semasa pengurusan kes seterusnya.

Baca lagi | Isu Najib dan Zahid Hamidi Bencana Bagi Kerajaan Anwar

Menurut peguam tersebut, jika mahkamah bercadang untuk menetapkan tarikh sebutan atau pengurusan kes pada bulan Ogos, beliau dengan hormat meminta agar tarikh perbicaraan diaturkan dengan segera.

Mahkamah menetapkan 18 Ogos sebagai tarikh pengurusan kes seterusnya.

Najib Razak Didakwa Atas Tiga Tuduhan Pengubahan Wang Haram

Pada 3 Februari 2019, Najib Razak mendakwa tidak bersalah terhadap tiga tuduhan pengubahan wang haram dengan menerima hasil daripada aktiviti haram sejumlah RM27 juta melalui tiga akaun AmPrivate Banking beliau.

Dia dituduh melakukan semua kesalahan tersebut di AmIslamic Bank Bhd, Bangunan Kumpulan AmBank, beralamat di No 55 Jalan Raja Chulan iaitu pada tarikh 8 Julai 2014, dan telah didakwa di bawah Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001.

Baca lagi | Peguam SRC Najib, Hisyam berkata kenyataan presiden Badan Peguam Malaysia ‘sangat memfitnah’, membayangkan beliau mungkin menyaman

Beliau menghadapi denda maksimum RM5 juta atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya, jika terbukti bersalah.

Najib kini sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun di Penjara Kajang selepas Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos 2022 mengekalkan hukuman penjara serta denda sejumlah RM210 juta terhadapnya setelah mendapati beliau bersalah kerana menyelewengkan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Read Previous

Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Read Next

Suspek Kes Bunuh SM Jimi Sandhu Diekstradisi Ke Thailand Untuk Perbicaraan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.