The Malaysia Post

Isu Najib dan Zahid Hamidi Bencana Bagi Kerajaan Anwar

Menurut Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim, jika Datuk Seri Najib Razak diberi pengampunan dan tuduhan terhadap Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dijatuhkan, ia akan menyebabkan bencana kepada kerajaan yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau menyatakan bahawa imej baik kerajaan Anwar telah tercemar kerana dua isu tersebut. Hassan Abdul Karim turut memberi amaran bahawa Pakatan Harapan dan PKR akan ditolak oleh rakyat dalam enam pilihan raya negeri yang akan diadakan tidak lama lagi dan akan digulingkan dalam pilihan raya umum berikutnya jika Najib dan Zahid dibebaskan dengan mudah. Jika itu berlaku, PH dan PKR akan runtuh bersama-sama dengan Barisan Nasional dan Umno.

Sementara itu, Najib sedang mencari pengampunan diraja selepas rayuannya di Mahkamah Persekutuan untuk mengkaji semula hukuman dan sabitan kes rasuah SRC International ditolak. Peguam Zahid pula telah mengemukakan representasi kepada Kamar Jawatankuasa Peguam Negara untuk menarik 47 tuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah melibatkan dana dari Yayasan Akalbudi serta tuduhan suap.

Baca lagi | Top 4 Aplikasi Kesihatan Terbaik

Kontroversi Najib dan Zahid Hamidi

Kedua-dua isu ini telah menimbulkan kontroversi di kalangan rakyat dan politikus Malaysia. Keputusan untuk memberi pengampunan kepada Najib dan menarik tuduhan terhadap Zahid dikritik oleh ramai pihak yang menganggap tindakan ini sebagai satu bentuk perlindungan kepada pemimpin yang disabitkan dengan kesalahan rasuah.

Namun, terdapat juga golongan yang menyokong pengampunan dan penarikan tuduhan tersebut, dengan menyatakan bahawa keputusan tersebut adalah adil dan membantu memulihkan hubungan politik antara kerajaan dan pembangkang.

Walau bagaimanapun, keputusan akhir berada di tangan pihak berkuasa dan mahkamah, dan rakyat Malaysia menunggu dengan penuh minat untuk melihat bagaimana perkembangan seterusnya dalam isu ini.

Anwar cuba bawa perubahan

Kontroversi yang berkaitan dengan kes Najib Razak dan Ahmad Zahid Hamidi adalah sebahagian daripada usaha kerajaan Anwar Ibrahim untuk memberantas rasuah dan membawa perubahan ke dalam sistem politik Malaysia. Pada tahun 2018, Anwar Ibrahim memimpin Pakatan Harapan ke dalam kemenangan dalam pilihan raya umum, yang mengakhiri 61 tahun pemerintahan Barisan Nasional di Malaysia.

Baca lagi | ‘Wira Rakyat’ Bersara Wajib 21 April

Sejak itu, kerajaan Anwar telah melakukan beberapa usaha untuk memperkenalkan reformasi dan memperkuatkan institusi negara, termasuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk menyiasat skandal korupsi dan pengurusan lembaga yang lemah semasa pemerintahan terdahulu.

Walau bagaimanapun, beberapa pihak masih mempertikaikan kesahihan tindakan yang diambil oleh kerajaan Anwar, dan keputusan untuk memberi pengampunan kepada Najib serta menarik tuduhan terhadap Zahid memperoleh kritikan.

Read Previous

Top 4 Aplikasi Kesihatan Terbaik

Read Next

Viral: Beli Mercedes G Wagon Untuk Anak 5 Tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.