The Malaysia Post

EU, AS Kenakan Sekatan Dana Dan Larangan Perjalanan Di Myanmar

Pada 23 Julai 2023, Kesatuan Eropah (EU) dan Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) menerima pakai sempadan baharu dengan matlamat yang jelas untuk mengurangkan kapasiti tentera Myanmar dalam mengakses wang asing dan mengehadkan keupayaannya untuk melancarkan perang terhadap rakyatnya.

Pembalasan Terhadap Keganasan dan Pelanggaran Hak Asasi Manusia

Sekatan itu adalah tindak balas kepada peningkatan keganasan dan pencabulan hak asasi manusia yang meningkat sejak junta tentera mengambil alih kuasa pada 2021 dan menggulingkan pemimpin yang dipilih Aung San Suu Kyi.

Butiran Halangan yang Digunakan

Sekatan ini termasuk pembekuan aset dan larangan perjalanan ke atas 99 individu dan 19 entiti yang diketahui terlibat dalam kerajaan junta Myanmar. Mereka juga dilarang menerima dana daripada individu dan entiti EU. Langkah itu bertujuan menyekat sumber kewangan junta dan menghalangnya daripada mendapat sokongan asing.

Baca lagi | Kumpulan Penasihat Malaysia Menolak Asean untuk Melindungi Pelarian Myanmar Kini

Entiti Terjejas Oleh Pengasingan

Salah satu langkah yang diambil oleh EU ialah memasukkan dua bank negara Myanmar, Bank Perdagangan Asing Myanmar (MFTB), dan Bank Komersial dan Pelaburan Myanmar (MICB), serta Kementerian Pertahanan, dalam senarai entiti yang tertakluk kepada partition oleh Perbendaharaan AS.

Ini bertujuan untuk mengehadkan akses junta tentera Myanmar kepada modal asing dan menghentikan transaksi kewangan melalui bank-bank ini.

Kesan Krisis Ekonomi dan Kemanusiaan

Krisis ekonomi yang dihadapi Myanmar akibat daripada pembahagian ini menyebabkan mata wang tempatan, Kyat Myanmar, kehilangan nilai berbanding mata wang jiran seperti baht Thailand dan dolar AS. Krisis ini telah mendorong junta tentera untuk menerima baht Thai dalam beberapa perdagangan di sempadan untuk terus hidup.

Di samping itu, lebih daripada 3,000 orang awam telah meninggal dunia, lebih daripada 1.3 juta orang telah kehilangan tempat tinggal, dan lebih daripada 16,000 tahanan politik berada dalam penjara. Kira-kira enam juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan akibat krisis ini.

Baca lagi | PBB berkata Pilihan Raya Junta Myanmar akan mencetuskan Keganasan

Sumber Bekalan Senjata untuk Junta Tentera Myanmar

Laporan PBB menunjukkan bahawa junta tentera Myanmar telah menerima lebih daripada $1 bilion senjata dan bahan yang digunakan untuk membuat senjata sejak mengambil alih kuasa. Negara-negara seperti Rusia, China dan India telah menjadi sumber utama bekalan senjata untuk junta.

Cabaran dalam Menangani Sekatan

Walaupun partition ini telah memberi gambaran tentang junta tentera Myanmar dan percubaannya untuk melancarkan perang, terdapat laporan yang menunjukkan bahawa beberapa pihak telah cuba memintas partition dengan menggunakan kesatuan pra-kontrak dan pembentukan kesatuan baru.

Harapan untuk Mengatasi Krisis Myanmar

Diharapkan tindakan bersama EU dan AS ini akan terus mengekang keupayaan kewangan junta tentera Myanmar dan mengurangkan kekejaman yang dilakukannya terhadap rakyatnya.

Namun begitu, krisis ekonomi dan kemanusiaan yang dihadapi Myanmar akibat rampasan kuasa oleh junta tentera masih menjadi masalah yang kompleks dan serius.

Diharapkan usaha antarabangsa dan kerjasama antarabangsa akan membawa penyelesaian kepada situasi yang membimbangkan ini.

Read Previous

“Pulangkan atau berdepan tindakan!” – Amaran Anwar Ibrahim

Read Next

Skandal Rasuah: Tiga Anggota Polis Direman SPRM Berhubung Rasuah RM3,000

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.