The Malaysia Post

PBB berkata Pilihan Raya Junta Myanmar akan mencetuskan Keganasan

Myanmar yang dilanda rampasan kuasa Tahun ini

Junta merancang untuk pilihan raya di Myanmar yang dilanda rampasan kuasa tahun ini akan “menimbulkan keganasan yang lebih besar”, kata seorang utusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu hari ini, menyeru masyarakat antarabangsa untuk bersatu dalam pembangkang.

Myanmar bergolak sejak tentera menggulingkan kerajaan awam Aung San Suu Kyi hampir dua tahun lalu, dengan mendakwa penipuan besar-besaran semasa pilihan raya yang dimenangi partinya pada 2020.

Darurat yang dikenakan junta akan tamat pada penghujung Januari, selepas itu perlembagaan menyatakan pihak berkuasa mesti melancarkan rancangan untuk mengadakan pilihan raya baharu.

Mana-mana pilihan raya yang dikendalikan oleh tentera “akan menyemarakkan keganasan yang lebih besar, memanjangkan konflik dan menjadikan kembali kepada demokrasi dan kestabilan lebih sukar”, kata utusan khas PBB Noeleen Heyzer dalam satu kenyataan.

Menempa Kedudukan Bersatu Atronger

Dia menyeru masyarakat antarabangsa untuk “menjalin kedudukan bersatu yang lebih kukuh” pada pilihan raya yang dirancang.

Amerika Syarikat telah berkata sebarang pilihan raya akan menjadi “palsu”. Rakan rapat junta Moscow berkata ia menyokong mengadakan pengundian.

Jurucakap setiausaha agung PBB Antonio Guterres berkata semalam beliau “prihatin dengan hasrat yang dinyatakan oleh tentera untuk mengadakan pilihan raya di tengah-tengah… penahanan berterusan, ugutan dan gangguan terhadap pemimpin politik, pelakon masyarakat sivil dan wartawan”.

Baca Lagi | Fahmi Dilantik sebagai Jurucakap Kerajaan Perpaduan

Baca Lagi | Kementerian Sukan mahu MKN Siasat Tuduhan Perkauman Melibatkan Pemain Hoki

“Tanpa syarat yang membenarkan rakyat Myanmar menggunakan hak politik mereka secara bebas, pilihan raya yang dicadangkan itu berisiko memburukkan lagi ketidakstabilan,” kata kenyataan itu.

Junta memberi tempoh dua bulan kepada parti politik sedia ada dan calon untuk mendaftar semula di bawah undang-undang pilihan raya baharu yang ketat bulan ini, petanda terbaru ia merancang pemilihan baharu tahun ini.

Pemerhati berkata pengundian yang dirancang tidak boleh bebas dan adil dalam keadaan sekarang.

Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi pertamanya mengenai situasi di Myanmar bulan lalu, menggesa junta membebaskan Suu Kyi dan semua “tahanan yang ditahan sewenang-wenangnya”.

Anggota tetap Majlis Keselamatan China dan Rusia berkecuali, memilih untuk tidak menggunakan veto berikutan pindaan pada perkataan itu.

India, yang mempunyai Hubungan Erat Dengan Junta, Juga Berkecuali

Usaha diplomatik untuk menyelesaikan kebuntuan berdarah Myanmar yang diketuai oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan blok serantau Persatuan Bangsa-Bangsa Asia Tenggara telah mencapai sedikit kemajuan, dengan jeneral enggan terlibat dengan pihak lawan.

Heyzer bertemu pemimpin kanan junta di ibu negara Naypyidaw pada Ogos tahun lalu semasa lawatan pertamanya, 10 bulan selepas pelantikannya.

Perjalanan itu mendapat kritikan daripada junta dan penentang tentera.

Dia dinafikan akses kepada Suu Kyi dan pegawai junta kemudiannya menuduhnya mengeluarkan “kenyataan berat sebelah” tentang apa yang telah dibincangkan.

Read Previous

Kementerian Sukan mahu MKN Siasat Tuduhan Perkauman Melibatkan Pemain Hoki

Read Next

Mengapa Sesetengah Orang Muda Merasakan Mereka Kurang Kemahiran Digital

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.