The Malaysia Post

Mengapa Sesetengah Orang Muda Merasakan Mereka Kurang Kemahiran Digital

Generasi Z Dilahirkan

Ahli Generasi Z dilahirkan ke dunia di mana internet sudah wujud dan di mana mereka menghabiskan banyak masa mereka menggunakan peranti. Tetapi generasi muda mengambil pandangan yang semakin kritikal tentang kemahiran digital yang mereka pelajari di sekolah.

Walaupun orang muda sering digambarkan sebagai “pribumi digital,” mengetahui cara menggunakan teknologi digital tidak semestinya diberikan kepada semua orang. Itulah sebabnya ia terdapat dalam kurikulum sekolah di banyak negara.

Tetapi ahli Generasi Z tidak semestinya berpuas hati dengan apa yang mereka pelajari di sekolah apabila ia berkaitan dengan IT dan kemahiran digital, menurut tinjauan terbaru oleh Dell Technologies.

Pengeluar komputer peribadi global itu meninjau lebih 15,000 orang dewasa berumur antara 18 dan 26 dari 15 negara di seluruh dunia. Ia mendapati bahawa sebahagian besar daripada mereka tidak berpuas hati dengan pendidikan IT yang mereka terima semasa tahun persekolahan mereka.

Kemahiran Digital yang Sangat Asas

Kira-kira 44 peratus responden mengatakan bahawa mereka hanya diajar kemahiran digital “sangat asas”.

Lebih teruk lagi, 12 peratus mengatakan mereka tidak menerima pendidikan sama sekali dalam teknologi atau kemahiran digital di sekolah.

Dan ini bukan tanpa akibat apabila golongan muda ini memasuki pasaran pekerjaan. Sesungguhnya, terdapat permintaan yang kuat untuk kemahiran digital, dalam sains komputer dan pengaturcaraan, merentas hampir semua sektor aktiviti.

Baca Lagi | Kementerian Sukan mahu MKN Siasat Tuduhan Perkauman Melibatkan Pemain Hoki

Baca Lagi | PBB berkata Pilihan Raya Junta Myanmar akan mencetuskan Keganasan

Tetapi profesional tidak semestinya berasa yakin tentang kebolehan mereka. Hampir satu daripada tiga pekerja AS merasakan mereka kekurangan kemahiran digital asas, menurut laporan 2020 daripada National Skills Coalition.

Jadi bagaimana kita menangani Kekurangan Literasi Digital ini?

Bagi golongan muda yang ditinjau oleh Dell Technologies, kerajaan dan perniagaan memainkan peranan dalam merapatkan jurang digital.

Walau apa pun, ahli Generasi Z berazam untuk menangani isu ini secara berterusan, dengan 36 peratus merancang untuk memperdalam kemahiran digital mereka sendiri.

Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kebolehpasaran mereka dan menjadi warganegara yang lebih berkuasa. Dan untuk alasan yang baik, memandangkan 64 peratus daripada Gen Zers percaya bahawa teknologi akan memberi sumbangan penting untuk menangani kecemasan iklim.

Read Previous

PBB berkata Pilihan Raya Junta Myanmar akan mencetuskan Keganasan

Read Next

Superstar YouTube MrBeast Membayar 1,000 Orang untuk Menjalani Pembedahan Katarak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.