The Malaysia Post

Kementerian Sukan mahu MKN Siasat Tuduhan Perkauman Melibatkan Pemain Hoki

Pemain Hoki Wanita Akan Disiasat Kerana Kata-kata Perkauman

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) meminta Majlis Sukan Negara (MSN) menyiasat seorang pemain hoki wanita negara yang didakwa membuat kenyataan berbaur perkauman di media sosial baru-baru ini.

Menteri Hannah Yeoh juga menggesa MSN mendapatkan bantuan daripada Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) untuk menyiasat perkara itu.

“Apabila saya mendapat pendapat daripada MSN kami akan membuat keputusan. Jadi hari ini MSN akan berbincang dengan MHC, saya juga sudah maklumkan kepada Datuk Seri Subahan Kamal (presiden MHC),” katanya pada sidang media sempena sesi dewan bandar industri sukan di Menara KBS di sini, hari ini.

Seorang pemegang akaun Instagram menggunakan pemegang Niezhanis, dipercayai pemain hoki pasukan wanita negara, didakwa meninggalkan komen berbaur perkauman di posting Instagram berkaitan konsert penyanyi dan komposer terkenal India yang diadakan baru-baru ini di Kuala Lumpur.

Baca Lagi | Hishammuddin Kata Surat Penggantungan Umno Diterima

Baca Lagi | Fahmi Dilantik sebagai Jurucakap Kerajaan Perpaduan

Permohonan maaf Instagram Story

Selepas menyedari komennya telah menjadi viral dan mencetuskan kemarahan netizen, dia menghantar permohonan maaf di Instagram Storynya hari ini.

“Saya Hanis Nadiah Onn, pemain hoki negara, dengan rasa rendah diri dan tanggungjawab ingin memohon maaf kerana sengaja menghantar komen pada 28 Jan,” katanya dalam catatan itu.

Dia berkata dia menyedari bahawa komen itu telah menyebabkan banyak pihak terjejas, sambil menambah bahawa dia telah memadam komen itu.

“Sepanjang 10 tahun penglibatan dalam sukan hoki, saya dikelilingi rakan-rakan berbilang kaum yang sentiasa berjuang untuk Malaysia.

“Saya kesal dengan kecuaian saya dan sekali lagi saya memohon maaf kepada mereka yang terjejas,” kata pemain berusia 26 tahun itu yang membantu Malaysia memenangi pingat emas pada Sukan SEA 2015 dan 2017.

Read Previous

Fahmi Dilantik sebagai Jurucakap Kerajaan Perpaduan

Read Next

PBB berkata Pilihan Raya Junta Myanmar akan mencetuskan Keganasan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.