The Malaysia Post

Superstar YouTube MrBeast Membayar 1,000 Orang untuk Menjalani Pembedahan Katarak

Superstar YouTube Amerika MrBeast

“Ada jam tangan saya, saya tidak pernah melihatnya sebelum ini.”

“Saya bukan saya selama 62 tahun yang lalu, saya sebenarnya boleh melihat wajah awak.”

“Wahai manusia, tiada kekeruhan, tiada kekaburan.”

Ini adalah tiga daripada respons kagum 1,000 orang yang dahulunya buta atau hampir buta melihat dengan penglihatan yang jelas buat kali pertama dalam beberapa tahun selepas keluar daripada pembedahan yang dibayar oleh bintang YouTube Amerika Syarikat, MrBeast.

Aksi terbaharu pencipta kandungan itu adalah membayar untuk pembuangan katarak yang buta atau hampir buta tetapi tidak mampu melakukan pembedahan, lapor CNN.

“Kami sedang menyembuhkan seribu orang buta,” kata MrBeast – nama sebenarnya Jimmy Donaldson – dalam video yang disiarkan pada hari Sabtu.

Video yang mencecah lebih 32 juta tontonan sehingga petang Ahad itu memaparkan rakaman sebelum dan selepas pesakit yang melihat dengan penglihatan yang jelas selepas selesai pembedahan.

YouTuber itu turut memberikan sumbangan wang tunai dan hadiah termasuk Tesla serba baharu kepada beberapa peserta.

Jeff Levenson

Seorang pakar oftalmologi dan pakar bedah, bekerja dengan Donaldson untuk melakukan pusingan pertama pembedahan di Jacksonville, Florida.

Levenson telah menyelaraskan program Gift of Sight selama lebih 20 tahun, yang menyediakan pembedahan katarak percuma untuk pesakit yang tidak diinsuranskan yang buta secara sah akibat katarak.

“Separuh daripada semua buta di dunia adalah orang yang memerlukan pembedahan selama 10 minit,” kata Levenson dalam video itu, merujuk kepada pembedahan membuang katarak.

Levenson menjelaskan kepada CNN bahawa dia mendapat inspirasi untuk membantu orang ramai mengakses pembedahan katarak selepas menjalani pembedahan pembetulan kataraknya sendiri.

Baca Lagi | Mengapa Sesetengah Orang Muda Merasakan Mereka Kurang Kemahiran Digital

Baca Lagi | PBB berkata Pilihan Raya Junta Myanmar akan mencetuskan Keganasan

“Dalam beberapa hari dan minggu selepas pembedahan katarak saya sendiri, saya terpegun dengan betapa cerah dan indah serta terangnya dunia,” katanya.

“Tetapi saya terkejut dengan idea bahawa terdapat ratusan juta, mungkin 200 juta orang di seluruh dunia, yang buta atau hampir buta akibat katarak dan yang tidak mempunyai akses kepada pembedahan.”

Levenson mendapat panggilan daripada ahli pasukan Donaldson pada bulan September. “Saya tidak pernah mendengar tentang MrBeast,” katanya.

“Jadi saya hampir menutup telefon. Tetapi saya bersyukur tidak menutup telefon.”

Mencipta Senarai Pesakit di Kawasan Jacksonville

Mereka bermula dengan menghubungi pusat perlindungan gelandangan dan klinik percuma untuk membuat senarai pesakit di kawasan Jacksonville yang memerlukan pembedahan katarak tetapi tidak mampu.

Akhirnya, mereka mempunyai sekumpulan 40 pesakit dan Levenson melakukan semua pembedahan mereka dalam satu hari, bermula pada pukul 7 pagi dan berakhir pada pukul 6 petang.

Levenson berkata bahawa pesakit “tidak percaya bahawa seseorang sebenarnya akan mencari mereka untuk menyelamatkan mereka daripada buta, dan kemudian mempunyai kebaikan dan kemurahan hati untuk menawarkan pembedahan.”

Pakar oftalmologi juga menghubungkan pasukan Donaldson dengan SEE International, yang mana beliau berkhidmat sebagai ketua pegawai perubatan.

Organisasi bukan untung itu menyediakan penjagaan mata percuma di seluruh dunia kepada pesakit yang memerlukan. Ia membantu Donaldson menjangkau lebih ramai pesakit, dengan sejumlah 1,000 pembedahan selesai sekitar tiga minggu.

Video itu menunjukkan pesakit yang menerima pembedahan di Jamaica, Honduras, Namibia, Mexico, Indonesia, Brazil, Vietnam dan Kenya.

Levenson berkata dia berharap video dan kemurahan hati Donaldson memberi inspirasi kepada “usaha bersepadu untuk menamatkan kebutaan yang tidak perlu.”

“Jika MrBeast boleh menyalakan api, dan jika kita boleh mendapatkan sokongan kerajaan dan swasta di belakangnya, kita boleh menamatkan separuh daripada semua buta di dunia,” katanya.

“Tanpa kos yang begitu banyak, dan dengan keuntungan yang luar biasa dalam produktiviti manusia dan potensi manusia.”

Read Previous

Mengapa Sesetengah Orang Muda Merasakan Mereka Kurang Kemahiran Digital

Read Next

‘King Khan’ India Menghadapi Kemarahan Sayap Kanan apabila Kembali ke Skrin Besar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.