The Malaysia Post

Viral Gambar Jerung Dijual di Pasar Semporna 

Gambar-gambar jerung yang dijual di pasaran Semporna di pantai timur Sabah sekali lagi mencetuskan seruan untuk larangan total terhadap pemburuan dan pemotongan sirip semua jenis jerung. Aktivis konservasi marin dan peminat penyelaman mengangkat kebimbangan mereka sekali lagi ketika gambar-gambar pari iblis, ikan pari bambu, ikan pari ujung hitam, ikan landak laut, ikan pari bintik biru, dan ikan burung kakak tua dijual secara terbuka di pasaran basah Sempor.

Gambar-gambar ini diposkan di laman Facebook Luma Duyung Semporna dan dikongsi di kalangan kumpulan perbualan. Terdapat juga kebimbangan tentang sama ada jerung-jerung tersebut ditangkap di dalam Taman Laut Tun Sakaran, tempat tumpuan dunia, Pulau Sipadan, terletak.

Komuniti penyelaman bimbang bahawa penjualan berterusan tanpa sekatan terhadap spesies-spesies ini boleh merosakkan ekosistem marin yang sensitif dengan tidak dapat diperbaiki dan membahayakan kecantikan luar biasa dunia bawah air yang menarik pelancong ke rantau Semporna.

Baca lagi | 12 buah rumah musnah dalam kebakaran di Semporna

Kesedaran akan Ancaman Terhadap Ekosistem Lautan Perlu Ditingkatkan

Presiden Kelab Pasukan Selam Sabah, Sim Fui, menyatakan bahawa jerung-jerung ini adalah apa yang penyelam “biasanya gembira menjumpai” semasa ekspedisi bawah air.

“Penjualan spesies yang terancam seperti pari iblis dan ikan pari bambu di pasaran basah Semporna menggugat hakikat usaha pemuliharaan dan pelancongan lestari. Kita memerlukan penguatkuasaan yang lebih kuat dan hukuman yang lebih ketat bagi mereka yang terlibat dalam penangkapan dan perdagangan haram.

“Perlindungan terhadap kehidupan marin kita bukan sahaja berkaitan dengan memelihara daya tarikan destinasi penyelaman tetapi juga tentang memastikan keseimbangan ekologi lautan kita,” kata Sim, yang kelabnya, juga dikenali sebagai Kelab Penyelaman Deus, mempunyai kira-kira 100 ahli.

Sim mencatatkan bahawa adalah haram untuk memancing di dalam Taman Laut Tun Sakaran, yang berada di bawah bidang kuasa Sabah Parks, sementara pemburuan bagi beberapa spesies hiu sudah dilarang oleh Kerajaan Persekutuan.

Mulai 17 Julai 2019, empat spesies jerung dan dua spesies pari telah diberikan perlindungan di seluruh negara di bawah Peraturan Perikanan Persekutuan (Kawalan Spesies Ikan Terancam) 1999 dan Akta Perikanan 1985.

Spesies-spesies ini termasuklah jerung kepala besar (Sphyrna mokarran), jerung kepala licin (Sphyrna zygaena), jerung kepala sayap (Eusphyra blochii) dan jerung kepala putih oceanik (Carcharhinus longimanus), serta dua spesies pari – manta oceanik raksasa (Manta birostris) dan manta terumbu (Manta alfredi).

Baca lagi | Baby Shark menjadi video pertama di dunia yang melepasi 10 bilion tontonan di YouTube

Perlunya Pemuliharaan dan Kesedaran Komuniti Tempatan

Sim menyatakan bahawa sudah tiba masanya bagi kerajaan untuk meluaskan senarai spesies jerung yang dilindungi daripada pemburuan, sambil penguatkuasaan diperlukan untuk memastikan penangkapan ikan tidak berlaku di dalam taman laut.

Menurut Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Sekitar (IUCN), pari iblis sirip pendek disenaraikan sebagai spesies terancam dan jarang dilihat di lautan dunia.

Pelbagai spesies jerung lain disenaraikan sebagai hampir terancam atau terancam dalam senarai IUCN.

“Adalah masa untuk menjalankan program kesedaran yang lebih banyak dan menyediakan cara hidup alternatif bagi komuniti tempatan untuk mengurangkan bilangan spesies ini yang berakhir di pasaran basah,” kata Sim.

“Sebaliknya, amalan menjual spesies marin berharga akan memberi impak jangka panjang terhadap kepelbagaian marin dan industri penyelaman,” tambahnya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Orang Asli Indonesia Tuntut Hak Tanah

Read Next

Anwar Ibrahim Umum Kenaikan Subsidi Padi RM500 Setiap Tan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.