The Malaysia Post

Undi dalam PRU15 Bukan Monolit, Wacana Didominasi Anti-DAP

Mengundi di Pusat Mengundi semasa Pilihan Raya Umum Malaysia ke-15

Penyelidikan yang dijalankan oleh Iman Research berkata ia mendapati corak pengundian masyarakat Melayu semasa pilihan raya umum ke-15 adalah “paling pelbagai”, dan tidak semudah itu.

Badan pemikir itu menegaskan bahawa sebelum pilihan raya, terdapat sentimen lazim bahawa “hak Melayu semakin terhakis dan Islam sedang diancam oleh orang bukan Islam” – yang membawa kepada situasi di mana banyak parti politik berasaskan etnik berjuang untuk demografi yang sama, orang Melayu.

“Ini telah membawa kepada peningkatan dalam kempen berasaskan etnik di mana setiap parti politik cuba mengatasi yang lain. Segmen pengundian Melayu sahaja dianggarkan sekitar 40 peratus daripada jumlah pengundi, sebahagian besar daripada pai,” katanya dalam laporan bertajuk “Analisis Sentimen Pilihan Raya Pilihan Raya Umum Ke-15 Malaysia”.

Dua Faktor di Puncak Fikiran Kumpulan Majoriti

Penyelidikannya mengatakan bahawa terdapat dua faktor di atas pemikiran kumpulan majoriti: mata pencarian mereka dan kedudukan orang Melayu. Ini menyebabkan mereka menggunakan proses dua peringkat dalam memilih wakil mereka.

“Pertama, memandangkan rezeki mereka dilihat berkaitan dengan rasuah, mereka mahukan pemimpin yang bersih dan tidak rasuah. Kedua, mereka mencari pemimpin yang akan menjaga kedudukan dan ‘menjaga’ orang Melayu,” katanya.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa apabila naratif Melayu-Islam menjadi tema utama pilihan raya, kempen cenderung memberi tumpuan kepada masyarakat “menjaga” kepentingannya sendiri dan bukannya sebarang pertembungan ideologi. Dalam hal ini, PH dilihat tidak memuaskan. kriteria ini.

“Sebagai kempen daripada Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) untuk menggambarkan Barisan Nasional/Umno sebagai korup, sudah tentu pengundi Melayu akan cenderung kepada gabungan yang memenuhi dua kriteria yang disebutkan di atas — PN,” katanya.

Baca Lagi | Berhati-hati dengan Garis Sesar semasa Membina Negara Dalam Talian

Baca Lagi | Di bawah PM Anwar, Malaysia Boleh Lakukan Lebih Baik’ Mengenai Iklim, Menggunakan Dana Global

Tiga Perkara Utama Dibentangkan

Iman mencadangkan terdapat tiga perkara utama yang dikemukakan sebagai ancaman kepada masyarakat Melayu sebelum pilihan raya: dakwaan ancaman DAP, liberalisme, dan kesan polarisasi pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dipandang hina oleh golongan konservatif.

Ia menyerlahkan bagaimana respondennya di kawasan bukan bandar berkata mereka bimbang tentang “parti bukan Islam” menang mudah di kawasan bandar, yang merujuk kepada DAP.

“Ketakutan untuk kalah kepada parti bukan Islam nampaknya jelas dalam kalangan responden Melayu-Islam yang ditemu bual. Walaupun, terdapat beberapa responden Melayu-Islam yang menolak taktik ‘menakut-nakutkan’ bahawa kemenangan bukan Islam dalam pilihan raya akan berlaku. membawa kemudaratan kepada majoriti penduduk Melayu-Islam, taktik yang ‘terlalu sering digunakan oleh kumpulan Melayu-Islam untuk menyemai kebencian terhadap rakyat Malaysia yang lain’,” katanya.

Penyelidikan Iman Memfokuskan pada Domain

Iman Research memfokuskan pada domain keselamatan perlindungan, pembinaan keamanan dan pembangunan mampan, dengan pakar dalam sektor mencegah dan menentang ekstremisme ganas, isu etnoreligius, dasar sosial dan daya tahan masyarakat.

Badan pemikir itu menjalankan penyelidikan terkini melalui laporan berita dan wawancara di seluruh negara sebelum dan semasa tempoh berkempen PRU15.

Pilihan raya umum lepas menyaksikan keputusan yang tidak pernah berlaku sebelum ini kerana tiada pihak politik berjaya memperoleh majoriti mudah 112 kerusi untuk membentuk kerajaan persekutuan.

Lima hari selepas hari pilihan raya, Malaysia akhirnya membentuk kerajaan selepas Yang di-Pertuan Agong memanggil Datuk Seri Anwar Ibrahim PH untuk mengetuai kerajaan campuran dengan BN, Gabungan Parti Sarawak, dan Gabungan Rakyat Sabah.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Di bawah PM Anwar, Malaysia Boleh Lakukan Lebih Baik’ Mengenai Iklim, Menggunakan Dana Global

Read Next

Dolar Melemah apabila Kebimbangan Pertumbuhan Memuncak, Yen Berundur

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.