The Malaysia Post

Dolar Melemah apabila Kebimbangan Pertumbuhan Memuncak, Yen Berundur

Sentimen Risiko Kemerosotan Ekonomi

Dolar AS bergelut untuk mendapatkan hala tuju hari ini kerana kebimbangan kelembapan ekonomi menjejaskan sentimen risiko, manakala yen tergelincir kerana spekulasi terus berpusing bahawa Bank of Japan akhirnya akan beralih daripada dasar sangat mudahnya.

Indeks dolar, yang mengukur mata wang AS berbanding enam mata wang, meningkat 0.069 peratus kepada 102.090, tidak jauh daripada paras terendah tujuh bulan pada 101.51 yang disentuhnya pada hari Rabu.

Indeks itu turun 1.3 peratus setakat tahun ini selepas merosot 7.7 peratus dalam tiga bulan terakhir 2022 kerana pelabur bertaruh bahawa Rizab Persekutuan akan memperlahankan kadar kenaikan kadar faedahnya.

Yen Jepun Melemah 0.32 Peratus Berbanding Dolar untuk Berdiri pada 128.86

Data hari ini menunjukkan harga pengguna teras Jepun pada bulan Disember meningkat 4.0 peratus daripada tahun sebelumnya, dua kali ganda sasaran 2 peratus bank pusat itu, dengan angka terbaharu yang mungkin mendorong jangkaan pasaran bahawa Bank of Japan (BoJ) akan menamatkan kawalan hasilnya tidak lama lagi dasar dan membenarkan kadar faedah meningkat lebih tinggi.

“Kami kini menjangkakan BoJ akan keluar daripada kawalan keluk hasil dan dasar kadar faedah negatif menjelang akhir Jun, dengan syarat peningkatan kukuh dalam pertumbuhan gaji Jepun,” kata Carol Kong, pakar strategi mata wang di Commonwealth Bank of Australia.

Mata wang Asia mengalami minggu yang tidak menentu selepas keputusan BoJ pada hari Rabu untuk menyokong dasar monetari ultra longgarnya.

Baca Lagi | Di bawah PM Anwar, Malaysia Boleh Lakukan Lebih Baik’ Mengenai Iklim, Menggunakan Dana Global

Baca Lagi | Undi dalam PRU15 Bukan Monolit, Wacana Didominasi Anti-DAP

Dengan sedikit data ekonomi yang dijadualkan hari ini, Kong berkata pergerakan pasaran mata wang akan bergantung kepada sentimen risiko keseluruhan, dengan mata wang utama berkemungkinan berdagang dalam julat yang sempit.

Kesibukan data AS semalam menunjukkan ekonomi terbesar dunia itu semakin perlahan selepas beberapa kali kenaikan kadar faedah yang besar daripada Rizab Persekutuan kerana peniaga berharap untuk berhenti mengetatkan tahun ini.

Walau bagaimanapun, bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran secara tidak dijangka jatuh minggu lalu, menunjukkan satu lagi bulan pertumbuhan pekerjaan yang kukuh dan kesesakan pasaran buruh yang berterusan.

Mesyuarat Fed pada Permulaan Bulan Depan

Tumpuan pelabur akan beralih kepada mesyuarat Fed yang akan datang pada awal bulan depan. Bank pusat itu menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas pada Disember selepas empat kenaikan 75 mata asas berturut-turut dan pasaran tidak sabar-sabar menjangkakan satu lagi perunduran.

Ahli ekonomi ING berkata penelitian yang mendalam terhadap kisah pertumbuhan AS bermakna dolar kekal terdedah kepada keluaran data kerana pasaran terus mengurangkan jangkaan kadar Fed.

“Hakikat bahawa penetapan harga semula dovish yang berterusan bukan sahaja akibat daripada inflasi yang perlahan tetapi juga daripada prospek ekonomi yang semakin teruk di Amerika Syarikat telah memburukkan lagi implikasi negatif terhadap dolar,” menurut ahli ekonomi ING.

Sementara itu, euro naik 0.11 peratus kepada AS$1.0839 (RM4.63), manakala sterling terakhir didagangkan pada AS$1.239, naik 0.01 peratus pada hari itu. Dolar Australia meningkat 0.14 peratus berbanding mata wang AS kepada AS$0.692. Kiwi meningkat 0.19 peratus kepada AS$0.640.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Undi dalam PRU15 Bukan Monolit, Wacana Didominasi Anti-DAP

Read Next

Zii Jia Melantun Kembali ke Tenggelam Indonesia Shuttler Rhustavito

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.