The Malaysia Post

Di Bukit Bendera, Syerleena yang berharap DAP berkata masih bertanya ‘Adakah anda seorang Melayu?’

Tokoh Melayu Recruit

Syerleena Abdul Rashid adalah antara gelombang rekrut Melayu yang menjadi terkenal dalam DAP sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membatalkan fitnahnya oleh pesaing politik dengan komuniti etnik dominan di negara ini

Menunjukkan kepercayaan terhadapnya, DAP mempromosikan penggal pertama ADUN Seri Delima untuk bertanding di kawasan Bukit Bendera untuk pilihan raya umum ke-15.

Tetapi walaupun dia sudah dapat menyesuaikan diri dengan parti yang kebanyakannya Cina, Syerleena, 42, berkata dia terus dipandang curiga oleh masyarakatnya sendiri.

“Kebencian akan terus mengikuti orang yang cuba melakukan sesuatu yang ramai orang tidak selesa. Fikiran kebencian seperti itu akan mengikuti orang yang menentang status quo, bermakna PAS-Umno,” katanya kepada Malay Mail ketika ditemui semasa berkempen.

Pada 2018, Syerleena memenangi kerusi Seri Delima dalam penampilan sulung pemilihannya dengan majoriti 13,211 undi.

Ancaman Kebencian dan Kematian

Antara ganjarannya, katanya, adalah mesej kebencian dan ancaman bunuh daripada mereka yang menuduhnya sebagai pengkhianat kaum.

“Saya tidak fikir sesiapa pun mahu perkara ini berlaku kepada mereka dan bagaimana anda menangani perkara sebegitu? Sungguh menyedihkan kita hidup dalam persekitaran yang hampir dijangka, malah wakil lain menerima ancaman bunuh secara berkala dan jenis keganasan itu perlu ditangani.

“Saya telah belajar untuk menghadapinya, membentuk kulit yang tebal dan saya mendapat sokongan daripada rakan-rakan, keluarga dan ahli parti yang semuanya berkongsi matlamat yang sama dengan saya iaitu untuk mewujudkan sebuah negara yang membenarkan semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama. untuk hidup dan berkongsi faedah yang sama seperti orang lain,” tambahnya.

Walaupun dia berkata dia sudah mati rasa dengan penderaan itu, Syerleena menjelaskan bahawa ini tidak berlaku dengan orang lain di sekelilingnya. Memandangkan banyak penderaan telah disiarkan di halaman Facebook rasminya, vitriol itu dapat dilihat secara terbuka kepada mereka seperti bapanya.

Baca Lagi | Kembali dari hutan belantara, Tee Keat berkata tidak tahan melihat potensi Pandan menjadi layu

Baca Lagi | Ismail Sabri berkata sentimen Zahid-bakal PM Pembangkang hanyalah ‘dongeng’

Negativiti yang Datang dengan Menjadi Ahli Politik

Sebagai seorang ahli politik, dia telah belajar untuk menjangkakan bahawa banyak perkara negatif adalah hasil kerja yang dipanggil “cybertroopers” – propaganda dalam talian – tetapi ini bukan kes generasi yang lebih tua, seperti bapanya, seorang bekas guru.

Syerleena memuji bapanya kerana menggalakkan kebangkitan politiknya pada usia awal, mengatakan dia mengajarnya untuk menjadi ingin tahu dan ingin tahu daripada taat membuta tuli.

“Ia memusnahkan dia dan sukar untuk saya terima kerana sekarang saya semakin marah kerana ibu bapa saya cedera. Tetapi mereka sedang belajar untuk memahami apa itu semua.”

Syerleena berkahwin dengan seorang warga Amerika tahun lalu dan apabila ditanya sama ada ini telah memburukkan lagi penderaan kaum, bekas pengajar kickboxing itu berkata ia tidak meningkat dengan ketara pada masa itu.

“Malah selepas itu, saya mendapat mesej mengatakan saya pembenci kaum, berkahwin dengan pendatang (orang asing) dan pengkhianat bangsa dan agama saya; baru-baru ini kami bertemu dengan kebencian sebegitu,” katanya.

Keutamaan Di Tengah Negativiti

Menurut Syerleena, dia lebih suka tidak meluangkan masa dengan kebencian tetapi membincangkan cara untuk memperbaiki keadaan penjagaan kesihatan dan pendidikan negara, yang menurutnya harus menjadi topik penting bagi mana-mana kerajaan.

Tetapi di sebalik kepentingan membincangkan topik-topik ini, beliau berkata politik Malaysia tidak dapat dielakkan lagi terperangkap dalam kaum dan agama, dengan menyebut Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang sebagai salah satu penyebabnya.

Pada permulaan kempen pilihan raya umum, Hadi dengan cepat kembali kepada kepercayaan partinya bahawa DAP adalah parti komunis, dan mencabarnya untuk menyaman selepas ia menuduhnya memfitnah.

“Dia (Hadi) hanya menyebarkan kebencian sehingga membingungkan,” keluhnya.

Namun, Syerleena berkata beliau dapat melihat mengapa taktik sedemikian berkesan, sambil menambah bahawa ia adalah berleluasa di kedua-dua kerusi bandar dan luar bandar untuk pengundi berasa bertanggungjawab untuk menyokong calon berdasarkan, pertama sekali, pada kaum.

Mengubah ini adalah sukar, katanya, tetapi tidak mustahil jika PH diundi semula untuk berkuasa.

Bagaimanapun, Syerleena berkata tidak kira apa yang berlaku selepas hari pengundian pada 19 Nov, beliau berharap untuk melihat Malaysia di mana semua rakyat Malaysia dilayan sama rata.

“Saya ada orang bertanya kepada saya dalam walkabout saya sepanjang masa, ‘Adakah anda orang Melayu?’ Yang saya selalu jawab saya rakyat Malaysia kerana bangsa, agama atau nama seseorang itu tidak penting.

“Saya mahu kita ditakrifkan sebagai rakyat Malaysia.”

Di Bukit Bendera, Syerleena bersaing dengan Teh Yee Cheu (Parti Rakyat Malaysia), Hng Chee Wey (Perikatan Nasional-Gerakan), Richie Huan (Barisan Nasional-Parti Cinta Malaysia) dan Razalif Mohd Zain (Bebas).

Pada pilihan raya umum sebelum ini, penyandang DAP Wong Hon Wai memenangi majoriti 40,731 undi.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ismail Sabri berkata sentimen Zahid-bakal PM Pembangkang hanyalah ‘dongeng’

Read Next

Ronaldo mendakwa dia dipaksa keluar dari Man United

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.