The Malaysia Post

Kembali dari hutan belantara, Tee Keat berkata tidak tahan melihat potensi Pandan menjadi layu

Muka Kawasan Pilihan Raya Persekutuan

Tanya mereka di Pandan jika mereka mengenali bekas ahli parlimen Tan Sri Ong Tee Keat dan kemungkinan besar, khususnya yang lebih tua, akan menceritakan bekas presiden MCA yang tidak masuk akal dan pragmatik itu pernah menjadi wajah kawasan pilihan raya persekutuan, setelah mewakilinya untuk enam penggal.

Kini kembali daripada menyekat sedekad daripada politik dan sebagai calon sekali lagi pada pilihan raya umum ke-15, Ong berkata kemunculannya semula itu didorong terutamanya oleh aspirasinya untuk melihat potensi dan daya saing Pandan terus dimanfaatkan.

Dia juga didorong oleh keinginan untuk melihat politik negara “melepaskan dirinya daripada kaum dan agama”, yang menurutnya tidak dapat dilakukan dalam dekad yang dia tonton.

“Kita perlu menebus sepuluh tahun yang hilang berikutan ketiadaan ahli parlimen yang ketara dalam urusan kawasan pilihan raya.

“Rakyat Pandan berhak mendapat kualiti hidup yang lebih baik dalam fasa pembangunan semasa,” katanya kepada Malay Mail dalam temu bual di pusat operasi Parti Warisan di Taman Kencana di sini.

Dimansuhkan dan Digantikan dengan Pandan

Bekas menteri pengangkutan, Ong adalah Ahli Parlimen Ampang Jaya selama empat penggal dari 1990 hingga 2004, sebelum kawasan itu dimansuhkan dan digantikan dengan Pandan, yang kemudiannya menang dua kali lagi.

Selepas beliau kehilangan jawatan presiden MCA dalam perebutan kuasa menentang Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, Ong digugurkan sebagai calon untuk pilihan raya umum 2013.

Secara tradisinya kerusi MCA, Rafizi merampasnya daripada Barisan Nasional (BN) pada 2013, menewaskan pengganti Ong, Gary Lim, dengan 26,729 undi semasa “tsunami” politik tahun itu.

Dengan kemunculan semula yang tidak dijangka dalam politik aktif, Ong bergurau bahawa ini nampaknya perkara utama yang ditanya orang sejak pencalonannya pada pilihan raya umum ke-15 diumumkan.

Semasa diasingkan dalam MCA dan selepas peletakan jawatannya pada 2017, Ong berkata beliau telah terlibat secara aktif dalam kerja bukan kerajaan berasaskan komuniti selepas meninggalkan politik aktif, dan kekal berhubung dengan komuniti Pandan di peringkat tempatan.

Ini termasuk kerja di Yayasan Bakti Nusa Malaysia yang diasaskannya pada 1999, penubuhan Dewan Laluan Sutera MalaysiaChina pada 2016, dan penubuhan sebuah badan pemikir yang dipanggil Center for New Inclusive Asia pada 2018.

Sekembalinya beliau, Ong berkata beliau amat terkejut melihat bekas pengundi menerima kepulangannya ke dalam politik dan, berpotensi, sebagai wakil rakyat mereka yang seterusnya.

Kenapa Warisan?

Sebagai ahli parlimen veteran yang berpengalaman berkhidmat di kawasan pilihan raya, Ong berkata beliau memilih Warisan kerana ia telah menunjukkan komitmennya untuk membina sebuah negara yang melampaui kaum atau agama, komitmen yang tidak berbelah bahagi yang bergema dengan kepercayaan peribadinya.

Baca Lagi | Presiden, Presiden Indonesia menyaksikan pengumuman perjanjian, memorandum persefahaman

Baca Lagi | Muhyiddin: Ahmad Faizal ‘gergasi’, akan bunuh Anwar yang tidak akan jadi PM selagi berkawan dengan DAP

“Ini adalah kekurangan yang berharga di tengah-tengah peningkatan perkauman dan ketaksuban agama yang melanda negara.

“Sementara saya berkongsi keperitan dan kekecewaan ramai rakyat Malaysia dengan tadbir urus dan budaya politik yang ada, saya telah mencari alternatif yang berdaya maju — pilihan integriti politik di atas kaum dan populisme agama yang, saya percaya, Malaysia amat memerlukan. pada ketika ini,” katanya.

Beliau juga memuji model keharmonian dan keterangkuman Warisan Malaysia Borneo, yang telah mendapat pujian untuk Malaysia dari rantau ini.

“Mengapa kita tidak boleh menjadikan ini model seluruh negara untuk mewujudkan semula identiti Malaysia kita tanpa ketaksuban dan sikap tidak bertoleransi.

“Aspirasi dan cita-cita Warisan inilah yang mendorong saya untuk mempertimbangkan semula rancangan persaraan saya sebelum ini sebelum kembali berpolitik daripada berehat selama sepuluh tahun,” tambahnya.

Pemilihan semula Ong oleh Pandan

Walaupun manifesto Parti Warisan masih belum diumumkan, Ong berkata beliau telah menyediakan satu manifesto sendiri khusus untuk Pandan sekiranya beliau memilihnya semula.

Bagaimanapun, Ong berkata cadangan ini bergantung kepada kestabilan politik yang lebih baik di negara ini.

“Sejajar dengan ini, dasar Malaysia Rumah Keduaku perlu diberi nafas baharu dengan garis panduan yang konsisten.

“Pendidikan tinggi Malaysia yang dahulunya merupakan penerima tukaran asing yang menjanjikan perlu diperkukuh daya saingnya melalui dasar yang disifatkan mesra pelajar antarabangsa.

“Eksport produk dan perkhidmatan boleh dipertingkatkan lagi dengan memanfaatkan kemudahan perdagangan yang disediakan oleh RCEP, yang kini merupakan pasaran perdagangan bebas terbesar di dunia,” katanya mengenai Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau yang meliputi negara-negara di Asia-Pasifik.

Di peringkat kawasan pilihan raya, Ong berkata inisiatif mesti dilaksanakan untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan pembinaan kapasiti untuk belia untuk meningkatkan kebolehpasaran mereka.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, terdapat 8,300 pengundi yang layak berumur antara 18 dan 20 tahun di kerusi itu berikutan pelaksanaan Undi18.

Ditanya bagaimana dia akan berhubung dengan pengundi yang jauh lebih muda daripadanya, Ong mengakui bahawa usianya bukanlah satu kelebihan, tetapi kemudian menjelaskan bahawa terdapat pemerkasaan belia dan inisiatif berkaitan pembinaan kapasiti sedia untuk dilaksanakan sekiranya dia diberi mandat. .

“Tetapi bagi saya, keikhlasan, visi dan komitmen dalam usaha untuk belia yang penting. Segmen baharu pengundi muda sememangnya penting bagi saya.

“Merapatkan hubungan dengan mereka bukan sekadar inisiatif jangkauan yang didedikasikan untuk belia, tetapi yang lebih penting adalah keprihatinan yang tulen terhadap mereka,” katanya.

Keperluan untuk Pemimpin

Ketika negara beralih kepada pemulihan ekonomi pasca pandemik, Ong berkata kawasan itu kini memerlukan seorang pemimpin yang hand-on dan mempunyai pertalian dan keterikatan yang kuat dengan masyarakat setempat, yang katanya boleh diberikannya.

Aside from Ong, others contesting in Pandan include Pakatan Harapan’s Rafizi Ramli (PKR), Gerakan Tanah Air’s Nadia Hanafiah (Parti Pejuang Tanah Air), Barisan Nasional’s Datuk Leong Kok Wee (MCA) and Perikatan Nasional’s Muhammad Rafique Zubir Albakri (PAS).

Pada 2013, Rafizi menang menentang Gary Lim Chin Yee — calon yang menggantikan Ong — dalam pertembungan tiga penjuru dengan majoriti 26,729 undi.

Selepas beliau terpaksa bertanding dalam pilihan raya umum 2018, PKR menghantar Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang menggandakan majoriti parti itu dalam pertembungan lima penjuru, menewaskan Leong dengan majoriti 52,543.

Read Previous

Ahmad Faizal ‘gergasi’, akan bunuh Anwar yang tidak akan jadi PM selagi berkawan dengan DAP

Read Next

Ismail Sabri berkata sentimen Zahid-bakal PM Pembangkang hanyalah ‘dongeng’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.