The Malaysia Post

Ismail Sabri berkata sentimen Zahid-bakal PM Pembangkang hanyalah ‘dongeng’

Kenyataan Pembangkang

Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kenyataan Pembangkang bahawa Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi akan menjadi perdana menteri jika gabungan itu memenangi pilihan raya umum ke-15 (PRU15) hanyalah “dongeng”.

Ismail dalam temu bual dengan portal berita dalam talian Free Malaysia Today berkata bahawa pemimpin pembangkang tidak mempunyai isu lain untuk dimainkan untuk merunsingkan BN, kecuali membuat spekulasi mengenai jawatan perdana menteri.

“Sebab itu mereka cuba mengelirukan (pengundi). Mereka pasti mahu pemimpin BN dan Umno berpecah.

“Tetapi keputusan BN untuk mencalonkan saya sebagai bakal perdana menteri dibuat oleh majlis tertinggi Umno, biro politik, dan perhimpunan agung tahunan. Malah ia disambut baik oleh parti komponen (BN).

“Seluruh kepimpinan BN, termasuk pengerusi kami Datuk Seri Zahid Hamidi, (timbalan pengerusi) Tok Mat (Mohamad Hasan), dan yang lain, jelas menyatakan bahawa saya adalah satu-satunya calon perdana menteri (BN),” katanya dipetik berkata.

Baca Lagi | Muhyiddin: Ahmad Faizal ‘gergasi’, akan bunuh Anwar yang tidak akan jadi PM selagi berkawan dengan DAP

Baca Lagi | Kembali dari hutan belantara, Tee Keat berkata tidak tahan melihat potensi Pandan menjadi layu

Keraguan di Kalangan Pengundi

Ismail berkata pemimpin pembangkang cuba menimbulkan keraguan di kalangan pengundi tentang keupayaan BN untuk mewujudkan kestabilan negara, salah satu mesej utama gabungan itu dalam kempen pilihan rayanya.

Beliau berkata sejarah Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional telah membuktikan mereka tidak mampu membentuk kerajaan yang stabil.

Beliau berkata BN jelas tentang matlamatnya jika mendapat kuasa.

“Manifesto kami bukan sahaja menyentuh ekonomi, tetapi juga mengenai transformasi institusi.”

Serangan pembangkang terhadap Zahid sebagai bakal perdana menteri bermula sebaik kempen pilihan raya umum berlangsung minggu lalu.

Pemimpin PH memberi amaran kepada pengundi bahawa “undi untuk BN adalah undi untuk Zahid sebagai perdana menteri” manakala PN menimpali dengan menuduh Ismail Sabri sebagai boneka Zahid.

Dakwaan ini juga dibuat oleh pengerusi Pejuang dan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang menegaskan Zahid akan memegang jawatan tertinggi jika BN memenangi pilihan raya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kembali dari hutan belantara, Tee Keat berkata tidak tahan melihat potensi Pandan menjadi layu

Read Next

Di Bukit Bendera, Syerleena yang berharap DAP berkata masih bertanya ‘Adakah anda seorang Melayu?’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.