The Malaysia Post

Enam Negeri Mengeluarkan Amaran Banjir Kilat 24 jam

Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara

Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Kebangsaan (PRABN) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) hari ini mengeluarkan amaran awal berhubung kemungkinan banjir kilat berlaku dalam tempoh 24 jam di enam negeri.

Di Johor, kawasan berisiko ialah daerah Batu Pahat (Mukim/mukim Sungai Punggor, Mukim Simpang Kanan, Mukim Sri Medan dan pinggiran) dan daerah Kota Tinggi (Mukim Sedili Besar dan pinggiran).

Bagi daerah Muar, amaran dikeluarkan bagi Mukim Sri Menanti, Mukim Ayer Hitam, Mukim Bandar, Mukim Jalan Bakri, Bandar Maharani dan pinggiran) dan daerah Pontian (Mukim Rimba Terjun, Mukim Ayer Masin, Mukim Pontian, Mukim Ayer Baloi, Mukim Benut , Mukim Sungai Pinggan dan pinggiran).

Di Melaka, kawasan panas ialah Melaka Tengah (Mukim Umbai, Mukim Telok Mas, Mukim Padang Temu, Mukim Alai, Mukim Ujong Pasir, Mukim Bukit Lintang, Mukim Padang Semabok, Mukim Duyong, Mukim Bukit Piatu, Mukim Bukit Katil, Mukim Bukit Rambai, Mukim Tangga Batu, Mukim Sungai Udang dan pinggiran), dan daerah Jasin (Mukim Ayer Panas, Mukim Nyalas dan pinggiran).

Baca Lagi | Kedua-dua Pejuang dan GTA mungkin ‘Fade into Oblivion’ selepas Split, Say Analysts

Baca Lagi | Ketua info Umno: Tunjuk Bukti Nafi Tuduhan Beli Undi PRU15

Tiga Daerah di Pahang

Di Pahang melibatkan tiga daerah iaitu Termerloh (Mukim Perak, Mukim Jenderak, Mukim Bangau, Bandar Temerloh, Mukim Sanggang dan pinggiran), Bera (Bandar Triang, Mukim Triang, Mukim Bera dan pinggiran) dan Maran (Mukim Kertau, Mukim Chenor. dan pinggir).

Di Selangor, kawasan berisiko ialah daerah Klang (bandar Pandamaran, Bandar Klang, Mukim Kapar dan pinggiran), daerah Petaling (Bandar Shah Alam, Bandar Pekan Batu Tiga, Mukim Damansara, Mukim Bukit Raja dan pinggiran) dan daerah Kuala Selangor (Mukim Pasangan , Pekan Bestari Jaya dan pinggiran).

Di Negeri Sembilan, ia melibatkan daerah Jelebu (Mukim Kenaboi, Mukim Ulu Klawang, Mukim Pertang dan pinggiran), daerah Jempol (Mukim Serting Ulu, Mukim Serting Ilir, Mukim Batu Kikir dan pinggiran) dan daerah Tampin (Mukim Gemas, Mukim Gemencheh dan pinggiran). ).

Di Sarawak, kawasan panas meliputi bahagian Kuching (Bandar Kuching dan pinggiran) dan bahagian Samarahan (Kg Mang, Kg Tanjung Bundong, Kg Empila, Kg Tanjung Parang, Kg Bangka Semong, Kg Nuip dan pinggir).

Menurut JPS, notis yang dikeluarkan pada pukul 4 petang hari ini adalah berdasarkan ramalan hujan Jabatan Meteorologi Malaysia, Sistem Panduan Banjir Kilat Asia Tenggara (SAOFFGS) dan model ramalan banjir JPS—bahawa terdapat risiko banjir kilat di kawasan itu. daerah dan mukim negeri-negeri yang dinamakan sekiranya hujan lebat atau ribut petir yang ketara.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ketua info Umno: Tunjuk Bukti Nafi Tuduhan Beli Undi PRU15

Read Next

Piala Dunia Hoki: Pertembungan Malaysia-Sepanyol akan disiarkan secara langsung di Skrin Besar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.