The Malaysia Post

Jumlah Pemindahan Banjir Turun di Pahang, Terengganu, Kenaikan di Kelantan, Perak

Pemindahan Banjir Digugurkan di Pahang dan Terengganu

Jumlah mangsa banjir menurun di Pahang dan Terengganu, manakala di Kelantan dan Perak meningkat sedikit setakat 8 malam.

Di Pahang, jumlah mangsa yang dipindahkan menurun kepada 435 orang berbanding 449 orang petang ini, dengan 258 orang daripada mereka berteduh di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Semantan di Temerloh berbanding 339 orang petang ini, manakala jumlah mangsa di dua pusat di Bera. tidak berubah pada 35.

Rekod Pemindahan Daerah Pekan

Daerah Pekan bagaimanapun mencatatkan peningkatan mangsa daripada 68 orang kepada 142 orang yang ditempatkan di Sekolah Kebangsaan (SK) Sinar Mutiara di Sungai Miang malam ini.

Paras air Sungai Triang di Bera masih di paras bahaya manakala lima sungai, Sungai Jempol dan Sungai Pahang di Lubuk Paku, Maran; Sungai Pahang di Paloh Hinai, Pekan; Sungai Belat, Kuantan dan Sungai Keratong, Rompin berada pada tahap amaran.

Di Terengganu, jumlah mangsa yang dipindahkan menurun kepada 80 orang daripada 24 keluarga daripada 103 orang daripada 28 keluarga petang tadi, dengan 66 daripadanya ditempatkan di Kuala Terengganu, Besut (12) dan Setiu (dua).

Baca Lagi | Panduan Michelin Kuala Lumpur dan Pulau Pinang 2023

Baca Lagi | Malaysia, Kanada Terokai Bidang Kerjasama Baharu

Di Kelantan, jumlah mangsa yang dipindahkan meningkat sedikit kepada 2,018 orang daripada 635 keluarga di Pasir Mas daripada 1,997 orang daripada 626 keluarga petang tadi.

Mereka ditempatkan di tujuh pusat pemindahan, dengan 712 orang di Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Deh, SK Kedai Tanjong (47), SK Gual Periok (544), Masjid Mukim Padang Licin (73), PPS Putat Tujoh (157), SK Kubang Kual (251) dan SK Sri Kiambang (234).

PINTAR

Sementara itu di Perak, 154 orang daripada 40 keluarga ditempatkan di empat pusat pemindahan, Sekolah Menengah Kebangsaan Abd Rahman Talib (SMART), Hilir Perak; Sek Agama Rakyat Padang Serai, Manjung; Dewan Sek Keb Slim River, Mualim dan Dewan Orang Ramai Kampung Tersusun Teluk Memali.

Di Johor, jumlah mangsa yang dipindahkan kekal 51 orang daripada 15 keluarga pada pukul 8 malam dengan Segamat merupakan satu-satunya daerah yang masih terjejas. Mereka ditempatkan di Balai Raya Kampung Batu Badak dan Balai Raya Kampung Kuala Paya.

MetMalaysia

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia setakat 6.55 petang, amaran hujan lebat dan ribut petir dikeluarkan bagi daerah Johor Bahru, Mersing, Kulai dan Kota Tinggi, berlarutan sehingga 10 malam.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Malaysia, Kanada Terokai Bidang Kerjasama Baharu

Read Next

PM Anwar Mengucapkan Selamat Hari Keputeraan Sultan Selangor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.