The Malaysia Post

UAE Bercita-cita pada Masa Depan sambil mereka Meraikan Hari Kebangsaan UAE ke-51

Pencapaian UAE Menyumbang kepada Pembangunan dan Pembinaan semua Masyarakat.

UAE yang luar biasa dan pemimpin sejarah yang membuat perubahan dengan pencapaiannya di peringkat serantau dan global sentiasa dilihat oleh rakyatnya. Ini dibuat oleh pencapaian global UAE dan kemajuan dalam infrastruktur dan perkhidmatan sepanjang 51 tahun yang lalu.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa inisiatif kemanusiaan yang telah dilancarkan oleh Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed semasa beliau memegang jawatan sebagai Presiden Negara di peringkat global. Apatah lagi Pengukuhan peranan Yang Teramat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed dalam mencapai keselamatan dan keamanan serta menyebarkan konsep toleransi dan hidup bersama secara aman antara agama yang berbeza dalam semua masyarakat.

Majlis Rasmi Hari Kebangsaan UAE ke-51

Dengan pelakon lebih 6,900 orang yang datang dari 100 negara, majlis rasmi Hari Kebangsaan UAE ke-51 pada hari Jumaat merupakan perjalanan yang memilukan ke masa lalu dan perarakan ke hadapan ke “masa depan yang menjanjikan yang menyatukan semua orang yang menggelarkan UAE sebagai rumah.”

Presiden Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan menghadiri sambutan yang diadakan di Pusat Pameran Kebangsaan Abu Dhabi (ADNEC). Yang Teramat Mulia Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Naib Presiden, Perdana Menteri dan Pemerintah Dubai; Yang Amat Mulia Ahli Majlis Tertinggi dan Raja-Raja Emiriah, Putera Mahkota, Timbalan Raja-Raja dan Syeikh, turut menghadiri sambutan itu.

Majlis pengeluaran besar dan mengasyikkan yang menggunakan pentas sepanjang 108 meter yang direka sebagai “terowong perjalanan masa”, adalah aliran lancar persembahan secara langsung – dengan sekumpulan kanak-kanak menjadi saksi kepada penceritaan yang mengambil inspirasi daripada negara budaya yang kaya, pencapaian masa kini, dan rancangan masa depan.

Pertunjukan selama satu jam itu dimulakan dengan perarakan tentera UAE apabila petikan puisi yang ditulis oleh Bapa Pengasas UAE, mendiang Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, kedengaran di latar belakang.

Ia diikuti oleh koir Emirati dan Orkestra Filharmonik Diraja yang mempersembahkan Lagu Kebangsaan UAE kemudian meneruskan penghormatan yang mengharukan kepada mendiang Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, yang merupakan Presiden UAE dari 2004 hingga 2022.

Rakaman arkib Sheikh Khalifa muda – yang berusia awal 20-an semasa pembentukan UAE pada 1971 – ditayangkan di atas pentas, diikuti dengan montaj pencapaiannya dan impak positif dalam pelbagai bidang, termasuk alam sekitar, kelestarian, teknologi, ekonomi , dan pendidikan.

Dari 1971 hingga 2071

Pertunjukan itu adalah perjalanan melalui masa. Di setiap hujung terowong/pentas perjalanan masa terdapat portal yang dihiasi dengan 51 lampu, mewakili 51 tahun sejarah negara. Satu hujung terowong adalah representasi masa lalu dan hujung satu lagi, masa depan UAE.

Kelahiran negara diwakili oleh seorang bayi kecil yang dilahirkan pada tahun 1971. Ketika sorotan kehidupannya terpancar, begitu juga pencapaian negara pada setiap dekad, yang memuncak pada masa hadapan, pada tahun 2071.

Baca Lagi | ‘Gelombang penyangak’ Membunuh Pelancong di Pelayaran Antartika

Baca Lagi | Bomba Selangor Sahkan Pelajar Sekolah Agama di Kajang Menduduki Peperiksaan di Bilik Darjah Banjir

Warisan marin

Warisan marin UAE juga diraikan. Dengan unjuran yang menunjukkan kedalaman biru laut UAE, video Noura Al Mansoori, seorang saintis marin dan pemuliharaan Emirati, ditunjukkan sambil berkata: “Laut kita adalah budaya, sejarah dan masa depan kita, dan bersama-sama kita boleh memastikan ia selamat. ”

Kepelbagaian biodiversiti hidupan akuatik UAE diserlahkan dengan perarakan makhluk laut raksasa yang dibuat dan dilukis tangan oleh tukang tempatan. Usaha UAE untuk memelihara hidupan marin juga diunjurkan di atas pentas serta kawasan perlindungan marinnya.

‘Paru-paru hijau’

Warisan penanaman bakau Sheikh Zayed yang kini meliputi lebih daripada 150 kilometer persegi pantai UAE, dan berfungsi sebagai “paru-paru hijau” negara merupakan satu lagi kemuncak majlis itu.

Kira-kira 10,000 anak pokok bakau turut menjadi sebahagian daripada persembahan itu, dan menurut penganjur, anak pokok bakau akan ditanam di seluruh UAE selepas hari kebangsaan sebagai sebahagian daripada ikrar UAE semasa COP27 untuk menanam 100 juta pokok bakau menjelang 2030.

Aktivis alam sekitar Habiba Al Marashi, yang merupakan pengasas Emirates Environmental Group, menekankan kepentingan memelihara alam sekitar, dengan menyatakan bahawa “Setiap pokok kita menanam teduhan dan melindungi anak-anak kita.”

Keselamatan makanan

Memastikan keselamatan makanan turut ditonjolkan semasa persembahan. Dengan 20,000 tumbuhan digunakan di tempat kejadian, mesej yang disampaikan adalah untuk mengatasi cabaran iklim gersang dengan menggunakan teknik pertanian moden.

Pemandangan pertanian hidroponik dan menegak yang kini digunakan di lebih daripada 35,000 ladang di seluruh UAE telah digabungkan dalam rancangan itu kerana pakar teknologi pertanian Emirati Abdulla Al Kaabi menyatakan: “Tanah kami subur. Di dalamnya, kami menanam impian kami, dan daripadanya, kami memetik buahnya.”

Perjalanan ke angkasa lepas

Dari darat dan laut, terowong pengembaraan masa mengambil perjalanan ke kosmos. Di mana sebelum nenek moyang UAE melihat bintang untuk membantu mereka menavigasi padang pasir dan lautan yang luas, satelit buatan UAE – dari Khalifasat ke Hope Probe – kini berada dalam penyelidikan angkasa di Bumi dan objek angkasa yang lain.

Perjalanan epik ke angkasa lepas telah diserlahkan semasa persembahan oleh Fatema Al Hameli, seorang jurutera aeroangkasa yang merupakan sebahagian daripada pelancaran bersejarah Hope Probe. Dia berkata: “Saya berumur tujuh tahun apabila saya tahu masa depan saya adalah di angkasa, sebagai sebahagian daripada masa depan tujuh Emirates kami. Kemudian, saya menyaksikan kemuliaan di bumi ini apabila Hope Probe mencapai Marikh dalam tujuh bulan”.

Rel perpaduan

Satu bahagian yang ‘wow’ adalah apabila kereta api yang akan digunakan untuk Etihad Rail memasuki pentas. Di mana sebelum ini hanya unta digunakan untuk mengemudi padang pasir UAE yang luas, tidak lama lagi keseluruhannya akan dihubungkan oleh Etihad Rail.

Jurutera awam Khuloud Al Mazrouei berkata: “Saya masih ingat langkah pertama, air mata kegembiraan dan kebanggaan, menyaksikan impian menjadi kenyataan, dan landasan kereta api pertama yang menjadi kenyataan.”

Tenaga yang boleh diperbaharui

Usaha UAE untuk membangunkan tenaga yang selamat, boleh dipercayai dan boleh diperbaharui turut menjadi perhatian. Maryam Al Mazrouei, yang bekerja dalam industri solar, berkata semasa bahagian persembahan ini: “Kami belajar dari persekitaran kami, dari mana kami mengambil dan dari mana kami memberi, dan dari matahari ini, kami menemui pembaharuan sumber kehidupan kami. ”.

Pemindahan pengetahuan

Titik penting dalam perjalanan rancangan itu ialah pemindahan ilmu dan kebijaksanaan kepada generasi muda. Pertunjukan itu menyerlahkan usaha perintis pendidik Emirati Saeed Naseeb Al Mansoori, yang mengajar dirinya membaca dan menulis menggunakan Wusoom tradisional – tanda dan simbol yang digunakan oleh puak di UAE untuk mengenal pasti unta mereka. Usahanya untuk mendapat pendidikan digunakan untuk membangkitkan semangat belia untuk bercita-cita lebih banyak ilmu.

Perarakan kanak-kanak

Pertunjukan itu berakhir dengan kanak-kanak berarak melalui “terowong cahaya dan harapan” ketika mereka disertai oleh lelaki dewasa Emirat yang mempersembahkan tarian tradisional Al-Ayyala, dengan suara dan melodi orkestra secara langsung di latar belakang meraikan 51 tahun dan perjalanan negara. kepada masa hadapan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bomba Selangor Sahkan Pelajar Sekolah Agama di Kajang Menduduki Peperiksaan di Bilik Darjah Banjir

Read Next

Akaun Amber Heard Hilang Dari Twitter

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.