The Malaysia Post

‘Gelombang penyangak’ Membunuh Pelancong di Pelayaran Antartika

Kapal Persiaran Viking Polaris

Seorang maut dan empat cedera apabila ombak besar menghempas sebuah kapal persiaran Antartika semasa ribut ketika ia belayar di hujung selatan Amerika Selatan, kata syarikat itu Khamis.

Kapal persiaran Viking Polaris sedang belayar pada hari Rabu menuju Ushuaia di Argentina – titik permulaan utama untuk ekspedisi ke Antartika – apabila terdapat “insiden gelombang penyangak,” kata wakil syarikat pelayaran Viking dalam satu kenyataan.

“Dengan rasa sedih kami mengesahkan seorang tetamu meninggal dunia berikutan kejadian itu. Kami telah memaklumkan kepada keluarga tetamu dan berkongsi rasa simpati yang mendalam,” kata kenyataan itu.

Empat pelancong lain “mengalami kecederaan yang tidak mengancam nyawa” dan dirawat di atas kapal.

Kapal Mengalami Kerosakan Kecil

Kapal itu mengalami kerosakan kecil dan berlabuh di luar Ushuaia, 3,200 kilometer (hampir 2,000 batu) dari ibu negara Buenos Aires, dengan beberapa tingkap pecah di bahagian tepi, lapor wartawan AFP.

Viking berkata ia “menyiasat fakta mengenai kejadian ini.”

Baca Lagi | Hujan Berterusan Dijangka Di Beberapa Kawasan Semenanjung Malaysia sehingga Esok

Baca Lagi | Rexy Katakan Tidak Tergesa-gesa Menetapkan Sasaran Akhir BWF

Para saintis sering merujuk kepada gelombang penyangak sebagai gelombang ribut melampau yang melonjak entah dari mana, selalunya dalam arah yang tidak dapat diramalkan, dan boleh kelihatan seperti dinding air yang curam, sehingga dua kali ganda saiz ombak di sekeliling.

Gelombang pembunuh yang jarang ditemui ini pernah dilihat sebagai mitos yang dilaporkan oleh pelaut atau penjelajah. Penjelajah kutub Ernest Shackleton menulis dalam bukunya tentang gelombang aneh “gergasi” yang ditemuinya di Antartika pada tahun 1916.

Walau bagaimanapun, saintis telah mengetahui lebih lanjut tentang mereka dalam beberapa dekad kebelakangan ini, mengkaji bagaimana ia muncul dan bagaimana untuk meramalkan dinding air yang boleh melonjak walaupun dalam laut yang tenang.

Viking Polaris telah dilancarkan pada 2022 dan merupakan kapal terbaharu dalam armada syarikat

Insiden itu berlaku dua minggu selepas dua pelancong maut dalam satu lagi pelayaran Antartika. Kedua-dua lelaki berusia 76 dan 80 tahun itu telah meninggalkan kapal World Explorer untuk bersiar-siar menaiki bot zodiak kembung yang terbalik berhampiran pantai.

Read Previous

Rexy Katakan Tidak Tergesa-gesa Menetapkan Sasaran Akhir BWF

Read Next

Bomba Selangor Sahkan Pelajar Sekolah Agama di Kajang Menduduki Peperiksaan di Bilik Darjah Banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.