The Malaysia Post

Kafe dan Restoran untuk Doggie Diners

Hanya yang Terbaik Akan Berlaku untuk Kawan Baik Manusia, nampaknya

Pada masa sesetengah pengguna bersedia untuk membayar jumlah yang besar untuk memanjakan haiwan peliharaan mereka, pemilik restoran tertentu memanfaatkan trend ini dengan membuka kedai makan untuk anjing.

Kedudukan haiwan peliharaan dalam masyarakat telah berkembang dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ia tidak lagi boleh diterima untuk memberi mereka sisa sisa atau kibble asas, dengan haiwan peliharaan kini dianggap ahli keluarga dalam hak mereka sendiri. Dan pemilik sama sekali tidak berhemat dalam menawarkan makanan yang sihat dan berkualiti kepada haiwan kesayangan mereka.

Malah, di Amerika Syarikat, pemilik haiwan peliharaan membelanjakan purata AS$368 (RM1,588.29) untuk makanan anjing mereka pada 2021, menurut angka daripada Persatuan Produk Haiwan Kesayangan Amerika.

Antropomorfisme ini

Atribusi ciri atau tingkah laku manusia kepada haiwan — telah membangkitkan selera usahawan yang tidak sabar-sabar untuk mengukir tempat untuk diri mereka sendiri dalam pasaran makanan anjing yang dikuasai oleh gergasi seperti Royal Canin (milik Mars) dan Nestlé Purina Petcare. Oleh itu, kini ramai yang telah membuka kedai makanan mewah yang menyediakan makanan eksklusif untuk anjing.

Pada bulan September, Rahmi Massarweh membuka kedai roti mesra anjing di tengah-tengah San Francisco. Dia menawarkan pilihan kek yang diilhamkan oleh gastronomi (manusia) klasik yang hebat dan tidak mengandungi bahan pengawet atau “bahan toksik” untuk rakan berkaki empat kami.

Anjing juga boleh menikmati pelbagai jenis cappucino anjing, atau “dogguccino,” untuk menemani hidangan mereka. Dan setiap Ahad, anjing San Franciscan boleh mencuba menu “Bone Appétit” Dogue dengan harga AS$75, menurut majalah masakan Bon Appétit.

Baca Lagi | ‘Cabaran Penenang’ Viral di TikTok Menghantar Kanak-kanak ke Hospital

Baca Lagi | Cuba ‘Hair Cycling’ untuk Rambut Luscious Locks

Dan terdapat banyak restoran dan kafe yang serupa di bandar-bandar utama Amerika. Di New York City, Chateau le Woof ialah institusi untuk semua pemilik anjing yang tinggal di sekitar kejiranan Astoria di Queens. Kafe anjing ini menawarkan pelbagai hidangan salmon, itik, daging babi dan ayam belanda, serta dua perisa ais krim. Terdapat juga tiga hidangan sarapan lewat pagi Ahad yang terkenal: bacon dan telur, penkek mentega kacang dan ikan dan kerepek.

Semuanya disesuaikan dengan keperluan pemakanan rakan berkaki empat kami. Bagi pihaknya, The Wilson menambah tiga hidangan “mesra anjing” pada menunya pada tahun 2019. Di kedai makan ini, anjing New York mempunyai pilihan untuk menikmati stik lazat pada harga AS$24, atau Burger Wilson dengan sayur-sayuran pada harga AS$16. Di tempat lain di AS, anjing dan pemiliknya boleh pergi ke Hops & Hounds di San Antonio, Texas, atau ke salah satu daripada banyak francais Salty Paws untuk dimakan bersama.

Taraf Hidup Tertentu

Walaupun kelihatannya mengejutkan, pemilik anjing menunjukkan keghairahan sebenar untuk jenis kafe dan restoran baharu ini. Malah, carian Google global untuk restoran anjing semakin meningkat sejak 2015. Puncak pertanyaan enjin carian mengenai topik ini telah direkodkan pada tahun 2021 — bukti bahawa pandemik Covid-19 dan pelbagai sekatannya telah mengukuhkan hubungan emosi kami dengan haiwan peliharaan kami.

Akibatnya, anjing kini boleh menikmati taraf hidup tertentu. Dengan pakaian berjenama, mainan berteknologi tinggi, penjaga anjing, insurans kesihatan khusus, produk berasaskan CBD, dan makanan semula jadi, segar, diperibadikan dan berasaskan langganan, pasaran “penjagaan haiwan peliharaan” mengikuti trend manusia sendiri. Pemilik anjing kini boleh membawa maskot mereka ke mana-mana bersama mereka, termasuk ke restoran, tanpa kelihatan seperti orang aneh yang menganggap haiwan peliharaan mereka sebagai kanak-kanak.

Jika pemanusiaan anjing ini sangat menonjol di Amerika Utara, kafe dan restoran yang memenuhi keperluan populasi anjing juga telah muncul di Eropah dan Asia dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ambil Kedai Roti Anjing di Stockholm, sebagai contoh, yang hiasannya dalam nada “merah jambu Milenium” akan menggembirakan anjing-anjing di ibu kota Sweden (sama seperti makanan ringan yang mereka makan di antara dua siaran Instagram). Di London, di Smith & Whistle, anjing dan manusia boleh menghirup koktel atau “dogtail” bersama-sama selepas penat bekerja.

Minuman anjing mungkin belum (belum) berada dalam menu di Urban Hideout Singapura, tetapi pengunjung anjing boleh menemui pelbagai pilihan hidangan yang kaya dengan protein haiwan. Jika mereka mahu, anjing yang paling lapar boleh menghabiskan makanan mereka dengan manis dengan satu sudu ais krim “mesra anjing” yang direka oleh Lunoji yang baru memulakan perniagaan. Satu hidangan yang pasti mereka suka, menurut pengaruh anjing negara kota itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Cuba ‘Hair Cycling’ untuk Rambut Luscious Locks

Read Next

Anwar berkata Pelantikan Nazri sebagai Duta Besar AS dikemukakan Setahun Lalu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.