The Malaysia Post

MS Projek Memperkukuh Tentera Laut Diraja Malaysia

Kapal Tempur Littoral (LCS)

Projek Littoral Combat Ship (LCS) dan pengambilalihan kumpulan kedua Littoral Mission Ship (LMS) perlu diberi keutamaan oleh kerajaan baharu bagi memperkukuh keupayaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) khususnya Armada Timur dalam menjaga negara. perairan selamat.

Panglima Armada Timur TLDM Naib Laksamana Datuk Sabri Zali berkata kapal sedia ada Armada Timur adalah kapal bukan tempur yang hanya mempunyai keupayaan untuk meronda.

LCS dan LMS adalah kritikal untuk TLDM

Oleh itu, beliau berkata pemerolehan aset baharu seperti LCS dan LMS adalah penting bagi TLDM untuk mempertingkatkan keupayaan pertahanan maritim.

Baca Lagi | Bagaimana Memulakan Perniagaan di Malaysia

Baca Lagi | Projek LCS akan Diteruskan, Penghantaran akan dihantar dalam Keadaan Terbaik

“RMN sudah banyak kali menyuarakan hasrat untuk memperoleh aset baharu melalui Pelan Transformasi ’15-to-5′ yang tertangguh akibat kelewatan menyiapkan LCS dan amat berharap LMS batch kedua akan menjadi realiti di bawah Rolling Plan Ketiga (RP3) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12),” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas meninjau Latihan Latihan Laut Operasi (Ostex) di perairan Sandakan dekat sini hari ini.

Siri Ketiga dan Terakhir Ostex

Siri ketiga dan terakhir Ostex tahun ini diadakan mulai 2 Disember sehingga Ahad ini (11 Disember).

Sementara itu, Sabri berkata tentera laut telah menerima tiga daripada lapan helikopter operasi maritim dan baki helikopter akan diperoleh secara berperingkat.

Read Previous

Projek LCS akan Diteruskan, Penghantaran akan dihantar dalam Keadaan Terbaik

Read Next

Terowong SMART Ditutup sebagai Persediaan untuk Operasi Banjir di Kuala Lumpur

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.