The Malaysia Post

Bagaimana Memulakan Perniagaan di Malaysia

Sebelum Anda Memulakan Perniagaan di Malaysia

Langkah pertama dalam perjalanan adalah untuk mengetahui “mengapa anda ingin memulakan perniagaan?” Walaupun ia kedengaran biasa dan biasa, ia adalah soalan yang sangat penting sebelum anda memulakan perniagaan dan membina perniagaan.

Ini kerana ia membantu anda menyelesaikan niat dan sebab anda ingin memulakan perniagaan. Sebaik sahaja anda mengetahui tujuan memulakan perniagaan, anda boleh mulakan dengan bertanya kepada diri sendiri:

  • Adakah anda mempunyai kemahiran istimewa?
  • Bagaimana anda membiayai perniagaan anda?
  • Berapa banyak modal yang anda perlukan/ada?
  • Apakah idea perniagaan anda?
  • Adakah anda telah menjalankan sebarang kajian pasaran?

Bagaimana Anda Memulakan Perniagaan di Malaysia?

1. Bagaimana untuk memulakan rancangan perniagaan dan mempunyai rancangan perniagaan

Tidak kira apa jenis perniagaan yang anda ingin lakukan atau perniagaan apa untuk dimulakan, rancangan perniagaan adalah salah satu langkah penting jika anda berfikir untuk memulakan perniagaan di Malaysia. Walaupun mempunyai idea perniagaan adalah seperti mempunyai bahan asas dalam proses penyediaan makanan, ia juga membantu anda memahami pasaran dan mengenali apa yang orang lain lakukan.

2. Jika anda tidak mempunyai rancangan perniagaan, buat satu

Perlu diingat bahawa idea perniagaan yang hebat boleh menjadi idea perniagaan yang hebat hanya jika ia digandingkan dengan rancangan perniagaan yang ditulis dengan baik. Anda boleh mula merangka pelan perniagaan anda dengan penyelidikan pasaran – jalankan penyelidikan pasaran untuk mengetahui siapa pesaing berpotensi anda dalam pasaran (dengan memahami kekuatan dan kelemahan mereka), apakah arah aliran pasaran semasa serta potensi risiko. Ingatlah bahawa pelan perniagaan yang baik akan membantu anda melihat ke mana arah tuju syarikat anda, apakah cabaran yang akan datang dan perkara yang perlu anda lakukan untuk mengekalkan perniagaan.

3. Nilai kewangan anda

Ketahui bagaimana anda akan membiayai perniagaan anda dan cara mendaftar perniagaan di Malaysia. Walaupun memulakan apa-apa jenis perniagaan sentiasa mempunyai harga, anda boleh bermula dengan belanjawan pemasaran. Ini adalah langkah penting yang membolehkan anda mengetahui jenis penyelesaian pembiayaan perniagaan yang diperlukan oleh perniagaan anda.

Baca Lagi | Cara Buka Akaun Penjual Amazon di Malaysia

Baca Lagi | Jenama Pakaian Terunggul di Malaysia

Apakah Langkah Memulakan Perniagaan?

1) Tentukan jenis perniagaan

Terdapat beberapa jenis entiti perniagaan yang terdapat di Malaysia. Setiap entiti perniagaan mempunyai keperluan pematuhan sendiri, struktur cukai dsb.

a. Jika anda seorang usahawan tempatan: Anda boleh memilih untuk mendaftarkan syarikat anda sebagai Pemilik Tunggal, atau Perkongsian Liabiliti Terhad (LLP), atau Perkongsian Am dan Syarikat kerana mereka adalah entiti perniagaan biasa yang terdapat di Malaysia.

b. Jika anda seorang usahawan asing: Terdapat dua entiti perniagaan biasa untuk pelabur asing: syarikat yang diperbadankan tempatan atau syarikat milik asing. Pelabur asing boleh menubuhkan perniagaan milikan tunggal atau perkongsian di Malaysia dengan syarat mereka mempunyai pemastautin tetap (“PR”) di Malaysia.

2) Namakan perniagaan anda

Setiap perniagaan memerlukan nama. Perniagaan yang baik bukan sekadar nama jenama – ia juga merupakan sebahagian daripada strategi pemasaran dan identiti jenama anda. Jalankan semakan nama selepas anda memilih sendiri nama perniagaan:

a. lengkapkan borang Permintaan Untuk Ketersediaan Nama dan serahkan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (“SSM”); dan

b. anda perlu membayar yuran sebanyak RM30.00 untuk setiap nama yang dipohon

Selepas semakan nama, daftar nama dengan SSM untuk mendapatkan kelulusan daripada Pembentukan Syarikat di Malaysia.

3) Pengakap untuk premis perniagaan

Sama seperti nama perniagaan yang baik, lokasi perniagaan yang baik adalah sebahagian daripada strategi pemasaran anda.

4) Alamat pejabat berdaftar

Di Malaysia, setiap perniagaan mesti mempunyai alamat pejabat tempatan yang didaftarkan secara sah.

5) Sediakan dokumen penubuhan

  • Memorandum dan Artikel Persatuan / Perlembagaan
  • Akuan Patung Oleh Pengarah Atau Penganjur Sebelum Pelantikan
  • Pengisytiharan Pematuhan
  • Surat kelulusan nama syarikat daripada SSM (satu salinan).
  • Kad pengenalan setiap pengarah dan setiausaha syarikat (satu salinan setiap satu).

6) Gabungkan syarikat anda

Anda perlu menyerahkan Dokumen Pemerbadanan kepada SSM dalam tempoh tiga bulan dari tarikh kelulusan nama syarikat oleh SSM. Anda perlu memohon carian nama baharu jika anda gagal menyerahkan dokumen penubuhan anda kepada SMM dalam tempoh 3 bulan.

7) Bayar yuran pendaftaran

Yuran pendaftaran Syarikat ialah RM1,000.

8) Pengeluaran Sijil Pendaftaran

Anda akan mendapat Sijil Pendaftaran perniagaan baharu anda dalam masa satu jam dari transaksi pembayaran yuran pendaftaran dibuat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jenama Pakaian Terunggul di Malaysia

Read Next

Projek LCS akan Diteruskan, Penghantaran akan dihantar dalam Keadaan Terbaik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.