The Malaysia Post

Cara Buka Akaun Penjual Amazon di Malaysia

Penjual Amazon untuk Mendapatkan Cerapan

Sebelum ini, kami menemu bual beberapa penjual Amazon tempatan untuk mendapatkan cerapan tentang strategi mereka untuk menjual produk secara global.

Tetapi satu persoalan utama masih kekal untuk ramai: bagaimana sebenarnya anda meneruskan dengan memulakan perniagaan e-dagang antarabangsa di Amazon.com di Malaysia?

Bagaimana Saya Mula Menjual di Amazon.com?

Seperti mana-mana perniagaan, perkara pertama yang anda perlu tentukan ialah produk yang ingin anda jual di Amazon.com. Satu cara untuk mengukur ini ialah dengan melihat produk pada senarai Penjual Terbaik Amazon dan menganalisis produk yang mungkin dicari oleh pelanggan.

Jika produk yang anda bercadang untuk menjual sudah tersedia di Amazon.com, anda boleh mempertimbangkan untuk menjual produk alternatif pada titik harga yang lebih kompetitif. Anda juga boleh melihat ulasan setiap produk yang disenaraikan untuk mengambil perhatian tentang kelemahan dan kelebihannya.

Selepas mengenal pasti produk yang berpotensi, langkah seterusnya ialah membuat akaun Amazon. Sediakan nombor akaun bank anda, kad kredit bercaj, NRIC, maklumat cukai dan nombor telefon anda untuk proses pendaftaran yang lancar.

Rangkaian Pembekal Perkhidmatan Amazon

Selain itu, anda boleh memanfaatkan Rangkaian Pembekal Perkhidmatan Amazon untuk mencari penyedia perkhidmatan untuk membantu dalam beberapa aspek semasa menjual pada platform e-dagang seperti pematuhan produk, cukai, pembayaran, pemasaran, pengiklanan dan banyak lagi.

Bagi mereka yang masih belum menceburi bidang e-dagang, mereka mempunyai panduan komprehensif tentang cara untuk mula menjual di Amazon.com dan banyak lagi.

Apakah faedah yang boleh membantu saya memulakan perniagaan saya?

Amazon memulakan program Insentif Penjual Baharu di mana pemilik jenama yang mendaftarkan diri mereka di Amazon Brand Registry akan layak mendapat manfaat sehingga AS$50,000 termasuk, tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

  • 5% kembali pada AS$1 juta pertama anda dalam jualan berjenama untuk pemilik jenama
  • Kredit AS$200 untuk Iklan Produk Tajaan
  • 90 hari penyimpanan percuma untuk 50 unit
  • 180 hari pengalihan keluar percuma dengan Fulfillment by Amazon (FBA)

Selain daripada faedah yang dinyatakan di atas, anda akan mempunyai akses kepada alatan untuk membantu perniagaan anda berkembang, seperti iklan, kedai berbilang halaman dan analitis jenama.

Sokongan lain yang boleh diperoleh penjual baharu adalah daripada Program eTRADE 2.0 MATRADE (Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia) yang membantu PKS tempatan baharu dengan menyediakan insentif sehingga RM20,000, bersama dengan pemasaran dan latihan digital.

Terdapat juga program Pemilihan Baharu FBA di mana penjual yang layak boleh mendapatkan storan bulanan terhad percuma, pengalihan keluar percuma dan banyak lagi.

Baca Lagi | Penentukuran Semula Bajet 2023

Baca Lagi | Anwar Tiba di Istana Negara Serah Senarai Timbalan Menteri kepada Agong

Apakah kos jualan di Amazon.com?

Anda perlu terlebih dahulu menentukan sama ada anda memerlukan pelan langganan Individu atau Profesional.

Untuk menghuraikannya, pelan langganan individu tidak akan mempunyai akses kepada banyak alat jualan dan analitik lanjutan yang ditawarkan Amazon. Di samping itu, yuran adalah AS$0.99 untuk setiap item yang dijual.

Dengan pelan langganan Profesional, anda akan dikenakan bayaran tetap sebanyak AS$39.99 (sebelum cukai) sebulan. Anda juga akan mempunyai akses kepada alat jualan lanjutan untuk menganalisis prestasi jualan, sokongan 90 hari daripada Amazon sendiri dan pilihan untuk menjual produk dalam kategori terhad seperti seni, produk berkaitan haiwan dan banyak lagi.

Dengan mengambil kira itu, pelan Profesional memberikan nilai yang lebih baik dalam jangka panjang dan akses kepada alat pengiklanan di tapak untuk membantu mengembangkan perniagaan anda.

Bergantung pada item yang dijual, terdapat juga yuran jualan tambahan, termasuk yuran rujukan dan yuran penutup yang berubah-ubah.

Perniagaan mesti mempertimbangkan yuran pemenuhan juga. Jika anda melakukan pemenuhan sendiri, anda dikehendaki membayar harga pemenuhan penjual yang boleh bermula dari AS$3.99. Pilihan lain ialah dengan menggunakan FBA, yang membolehkan anda menyimpan di salah satu daripada 175+ pusat pemenuhan di seluruh dunia.

Faedah menggunakan perkhidmatan ini ialah sebaik sahaja pembeli membeli produk anda, Amazon akan mengendalikan pembungkusan dan penghantaran untuk memastikan ia sampai ke destinasinya. Dengan berbuat demikian, pelanggan bukan sahaja mendapat produk dengan lebih cepat, tetapi ia membebaskan masa penjual untuk menumpukan pada peningkatan perniagaan mereka.

FBA Membantu

FBA juga membantu dengan bayaran balik, pertanyaan pelanggan dan pemulangan produk tanpa anda perlu mengangkat jari. Semua produk yang dipulangkan boleh disatukan dan dihantar semula kepada anda atau dilupuskan, yang boleh membantu menjimatkan perbelanjaan.

Kos bagi setiap produk yang dijual boleh bermula dari serendah AS$2.92 seunit ditambah 5% tambahan untuk surcaj bahan api dan inflasi.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa terdapat bayaran tambahan yang perlu diambil perhatian juga, seperti yuran penyimpanan, yuran pesanan pengalihan keluar, penyimpanan jangka panjang dan banyak lagi, yang mengambil kira purata volum inventori.

Read Previous

Anwar Tiba di Istana Negara Serah Senarai Timbalan Menteri kepada Agong

Read Next

Jenama Pakaian Terunggul di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.