The Malaysia Post

Penentukuran Semula Bajet 2023

Akhir 2022

Satu bulan lagi dari penghujung 2022. 2022 sememangnya tahun yang penuh peristiwa. Dengan pembukaan sempadan secara beransur-ansur di seluruh dunia, kami cuba mengimbangi kebebasan perjalanan kami kerana Covid-19 merampas masa dua tahun kami untuk berbuat demikian.

Mengejar rakan dan keluarga yang tinggal di bahagian lain di dunia dengan tiket pergi bukan lagi mustahil.

Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai PM

Maju pantas ke Pilihan Raya Umum ke-15 yang bersejarah yang mengakibatkan pelantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10 kita. Kami, Rakyat sedang berseri-seri dengan harapan dan apatah lagi, gembira dengan cuti umum yang diberikan pada 28 November 2022.

Ia bukanlah satu tugas yang mudah untuk dipikul dan tiada masa untuk PM ke-10 kalah kerana beliau mempunyai banyak isu yang perlu diselesaikan dengan hasrat utama iaitu melonjakkan Malaysia ke tahap yang lebih tinggi; untuk menjadikan Malaysia hebat semula!

Ekonomi

Sudah tentu, untuk berbuat demikian, ekonomi mesti dihidupkan semula. Hasil mesti dikutip dari pelbagai sumber tanpa menjejaskan B40 dan M40. Bantuan yang mencukupi perlu disalurkan bagi membendung kemiskinan di kawasan luar bandar. Walaupun saya sangat percaya bahawa anda harus mengajar mereka memancing, daripada memberi mereka ikan.

Nilai dan kemahiran yang ditanam boleh bernilai banyak “ikan” pada masa hadapan. Untuk berbuat demikian, setiap rakyat sekurang-kurangnya mempunyai keperluan asas yang dilindungi seperti akses kepada air bersih, elektrik dan makanan di atas meja.

Pendidikan

Pendidikan akan menjadi keperluan seterusnya untuk mewujudkan masyarakat yang lebih baik dan setiap orang harus diberi peluang untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran.

Bajet 2023, seperti yang diumumkan kerajaan terdahulu yang merupakan bajet terbesar setakat ini berjumlah RM 372.3 bilion dengan RM 272.3 bilion untuk perbelanjaan mengurus, RM95 bilion untuk perbelanjaan pembangunan dan RM 5 bilion di bawah dana Covid-19.

Bajet tersebut juga merangkumi bantuan tunai langsung yang mencukupi dan kebajikan kepada Rakyat. Walau bagaimanapun, untuk membiayai belanjawan ini atau belanjawan baru, aliran hasil mesti diwujudkan untuk menampung perbelanjaan ini tetapi tidak menyebabkan peningkatan kos sara hidup di Malaysia.

Kami dengan rendah hati meminta Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mempertimbangkan pandangan cukai berikut untuk menstruktur semula kutipan hasil Malaysia. Satu lagi nilai tambah untuk dinilai juga termasuk menarik lebih ramai pelabur asing untuk melabur di negara kita.

Baca Lagi | Sheila Majid Berkongsi Detik Bersama Arwah Ibu Semasa Covid-19

Baca Lagi | Warga Singapura Mengaku Perbuatan Sumbang Mahram dengan Anak Perempuan Di Bawah Pelajaran Seks

1. Jadual 6 Para 28

Rejim lama Jadual 6 Para 28 menunjukkan bahawa pendapatan mana-mana orang, selain daripada syarikat pemastautin yang menjalankan perniagaan perbankan, insurans atau pengangkutan udara laut, bagi tahun asas untuk tahun taksiran yang diperoleh daripada sumber di luar Malaysia dan diterima. di Malaysia dikecualikan daripada cukai pendapatan.

Menjelang 1 Januari 2022, Akta Kewangan 2021 meminda Perenggan 28 Jadual 6 untuk menggambarkan seperti berikut: “Pendapatan yang timbul daripada sumber di luar Malaysia dan diterima di Malaysia oleh mana-mana orang yang tidak bermastautin di Malaysia dikecualikan daripada cukai pendapatan”.

Ini bermakna pendapatan yang diperolehi dari luar negara yang diterima di Malaysia dari luar Malaysia akan dikenakan cukai berkuat kuasa 1 Januari 2022. Walau bagaimanapun, pengecualian diberikan untuk tempoh lima tahun sehingga 31 Disember 2026 ke atas perkara berikut:

i) Semua kategori pendapatan sumber asing dikecualikan untuk pemastautin cukai individu Malaysia.

ii) Bagi syarikat pemastautin cukai di Malaysia, hanya pendapatan dividen sumber asing dikecualikan.

Kami berpandangan untuk membalikkan cukai sumber asing ke atas syarikat kembali kepada peruntukan lama untuk tempoh sekurang-kurangnya lima tahun. Kita memerlukan dana untuk masuk ke dalam negara yang secara tidak langsung akan membantu ekonomi negara kita. Setelah ekonomi pulih, kerajaan boleh mempertimbangkan semula untuk mencukainya pada tahun 2027 berdasarkan Jadual 6 Para 28 yang dipinda semasa.

2. Mengecualikan cukai semua mereka yang berpendapatan RM6,000 sebulan dan ke bawah daripada cukai peribadi mereka

Penjimatan cukai bagi individu tersebut yang berpendapatan RM6,000 dan ke bawah adalah seperti berikut:

3. Insentif Sasaran

Pembuat dasar baharu boleh mempertimbangkan untuk insentif cukai disasarkan diberikan kepada semua mereka yang melabur di Malaysia. Insentif itu akan diberikan di bawah Seksyen 127 (3A) dengan syarat yang dikenakan seperti terdapat keperluan untuk syarikat-syarikat ini menggaji rakyat Malaysia, membeli produk Malaysia dan akan ada pemindahan teknologi oleh pelabur.

Kementerian Kewangan Malaysia boleh mempertimbangkan untuk menggunakan MDEC untuk mengadakan lebih banyak jerayawara di luar negara bagi menarik Pelaburan Langsung Asing ke Malaysia. Pasukan petugas khas boleh ditubuhkan untuk memastikan FDI ini dibawa masuk daripada semua syarikat Fortune 500 yang kini mempunyai ibu pejabat mereka di Singapura. Hasrat utama adalah untuk mempromosikan Malaysia sebagai ekosistem yang menarik untuk tujuan perniagaan.

4. Langkawi sebagai Hab Kewangan Seterusnya

Cadangan atas ceri di sini akan mengubah Pulau Langkawi menjadi hab kewangan sebagai Singapura seterusnya dan akan diberikan status syurga cukai. Selain itu, kerajaan boleh mempertimbangkan untuk membina Litar F1 kami sendiri di Langkawi.

Dengan status syurga cukai dan kehadiran Litar F1, ini akan membolehkan Langkawi menjadi Monaco Asia yang seterusnya. Pada asasnya, Langkawi bukan sahaja menjadi destinasi pelancongan, ia juga akan menarik Pelaburan Langsung Asing (FDI) ke Malaysia. Dari situ kemungkinan lain mungkin berkembang dengan pelancong yang melancong ke negeri lain di Malaysia juga (iaitu Sabah, Melaka, Terengganu).

Malaysia bukan sahaja kaya dengan kepelbagaian budaya, pantai kita yang cantik mempunyai ranking dunia dan apatah lagi, kita terletak di luar Lingkaran Api Pasifik yang secara umumnya dianggap selamat daripada bencana seismik. Terdapat banyak peluang untuk membangunkan Malaysia menjadi sebuah negara pelancongan di mana hasil yang besar boleh dijana daripada perbelanjaan pelancong dan mewujudkan peluang pekerjaan tambahan.

5. Pengenalan semula GST pada 3 peratus

Untuk memperluaskan kutipan hasil, GST perlu diperkenalkan semula tetapi pada kadar yang lebih rendah iaitu pada 3 peratus Tambahan pula, semua barangan dan perkhidmatan perlu dikenakan cukai pada kadar standard 3 peratus Walau bagaimanapun, kumpulan B40 dan M40 akan diberikan baucar cukai kepada tuntutan ke atas barangan yang dimakan setiap hari. Baucar ini akan meringankan beban cukai GST 3 peratus bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

6. Pastikan Bilangan Graduan Baru Menganggur Rendah

Di sebalik usaha kerajaan Malaysia untuk menangani isu pengangguran, kadar pengangguran masih kekal melebihi 3 peratus. Insentif tambahan yang diberikan kepada syarikat seperti potongan khas atau potongan dua kali boleh diperkenalkan untuk meningkatkan lagi pasaran buruh Malaysia.

Sebaliknya, penggubal dasar harus bekerjasama dengan Menteri Pendidikan dan Menteri Sumber Manusia untuk memastikan graduan akan mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian.

Menteri-menteri ini boleh meminta universiti dan kolej untuk membuat senarai pelajar untuk tujuan pengambilan pekerja. Menteri kemudiannya boleh memudahkan dengan berkongsi senarai ini dengan jabatan kerajaan atau institusi swasta untuk pengambilan yang sepadan dengan kemahiran berkaitan yang diperlukan.

Sekolah vokasional tidak seharusnya dikecualikan juga dan harus menjadi sebahagian daripada latihan ini.

Kami yakin dengan pelantikan Perdana Menteri baharu dan kabinetnya, kita boleh menjadikan Malaysia sebuah negara maju dalam masa yang singkat. (Beri dia sedikit masa – Memandangkan Rom tidak dibina dalam sehari).

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Warga Singapura Mengaku Perbuatan Sumbang Mahram dengan Anak Perempuan Di Bawah Pelajaran Seks

Read Next

Anwar Tiba di Istana Negara Serah Senarai Timbalan Menteri kepada Agong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.