The Malaysia Post

Khairul Aming Pemenang Utama dalam TikTok Awards MY 2023

KUALA LUMPUR: Usahawan Khairul Aming muncul sebagai pemenang utama dalam TikTok Awards MY 2023 yang pertama malam tadi.

Khairul memenangi anugerah Creator of The Year dalam kategori People’s Choice yang ditentukan oleh undian awam.

Warga Kelantan berusia 30 tahun ini mengucapkan terima kasih kepada semua peminatnya yang telah menyokong video TikTok berunsurkan kuliner beliau yang memberi tumpuan kepada produk Sambal Nyet miliknya.

Khairul yang mempunyai lebih daripada 3.7 juta pengikut di Instagram menyatakan ucapan terima kasihnya pada seluruh peminat yang menyokong penglibatannya dalam industri sehingga berjaya.

Pemenang Lain dalam TikTok Awards MY 2023

Ikhmal, Aeril Zafrel, Ryan Bakery, Tiger Labu, Upin & Ipin dan Anas Zahrin masing-masing memenangi Rising Star Of The Year, Celebrity Creator Of The Year, Popular Creator Of The Year, Live Creator Of The Year, Popular Animation Account Of The Year dan TikTok Shop Creator Of The Year dalam kategori People’s Choice.

Baca lagi | Kejayaan Jurulatih TikTok Malaysia Sufina Jadi Inspirasi Netizen

Pencapaian Luar Biasa dalam Kategori Hiburan dan Lain-lain

Pemerhati K-Drama, Eiqa Maleq, memenangi anugerah Hiburan dalam kategori Pilihan Hakim yang ditentukan oleh hakim profesional.

Pemenang lain termasuklah Shahira Azlan, Sir Asai (Ahmad Shahrul Azhan Ibrahim), Sultan Riq, Khalish dan Syifa Jamil dalam kategori Kecantikan & Fesyen, Pendidikan, Permainan, Sukan dan Makanan dalam kategori Judges’s Pick.

Menghargai Pencipta Kandungan Malaysia

Majlis anugerah selama dua jam yang diadakan di Pusat Dagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di Jalan Duta sini pada pukul 9 malam telah dicipta untuk meraikan dan memberikan pengiktirafan kepada penyedia kandungan Malaysia.

Ketua operasi dan pemasaran TikTok Malaysia, Yin Yin Hooi, menyatakan bahawa pencipta kandungan tempatan patut diberi tepukan gemuruh kerana membawa kandungan kreatif yang dapat berfungsi sebagai sumber inspirasi untuk masyarakat.

“TikTok Awards MY 2023 meraikan para pencipta kandungan ini yang telah menghasilkan kandungan autentik untuk platform ini dalam beberapa tahun yang lalu.”

Hooi menambah bahawa TikTok Malaysia telah memutuskan untuk menjadikan anugerah ini sebagai acara tahunan, yang dapat mendorong pencipta kandungan untuk menghasilkan lebih banyak karya berkualiti.

Majlis Anugerah dan Artis yang Menghiburkan

Dengan tema Big On The Small Screen, majlis anugerah ini disiarkan secara langsung di TV3 dan di alirkan secara langsung melalui TikTok Malaysia.

Artis jemputan yang menghiburkan penonton termasuk Datuk Seri Siti Nurhaliza, Ziana Zain, Zeppo Youngsterz, Dolla, Marsha Milan Londoh, Ernie Zakri dan Alyph.

Majlis anugerah dihoskan oleh pelakon-pelakon Izzue Islam Mazlan, Sherry Alhadad dan Amelia Henderson, sementara acara Karpet Merah yang diadakan pada pukul 8.30 malam dihoskan oleh pengaruh media sosial Ceddy Ang dan penyanyi Sissy Imann.

Baca lagi | Austria Negara Terbaharu Haramkan TikTok Daripada Telefon Kerajaan

Interview Belakang Panggung

Wawancara belakang panggung dikendalikan oleh pelakon Jaa Suzuran dan penyanyi Neeta Manis.

Dengan panel eksekutif yang merangkumi Pengurus Am TikTok Asia Tenggara, Angga Anugrah Putra, penyanyi Hael Husaini, dan Ketua Pegawai Eksekutif Media Prima Television Networks dan Primeworks Studios, Nini Yusof, pencalonan dibuat berdasarkan set kriteria.

Antara selebriti yang menjadi penyampai anugerah adalah pengarah filem Datuk Yusof Haslam, pelakon Bell Ngasri, model dan pelakon Amber Chia dan ahli gimnastik Farah Ann Abdul Hadi.

Menghargai Pencipta Kandungan Tempatan

Pemenang artis jemputan yang menghiburkan penonton termasuk Datuk Seri Siti Nurhaliza, Ziana Zain, Zeppo Youngsterz, Dolla, Marsha Milan Londoh, Ernie Zakri dan Alyph.

Majlis anugerah dihoskan oleh pelakon-pelakon Izzue Islam Mazlan, Sherry Alhadad dan Amelia Henderson, sementara acara Karpet Merah yang diadakan pada pukul 8.30 malam dihoskan oleh pengaruh media sosial Ceddy Ang dan penyanyi Sissy Imann.

Read Previous

Pas Sokong Pengajaran Modul Hadis Imam Al-Nawawi di Sekolah

Read Next

Taufan Super Saola: Ratusan Penduduk Berpindah Akibat Banjir di Filipina

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.