The Malaysia Post

Kewangan Terjejas: Penduduk di Singapura, Hong Kong, dan Malaysia Memerlukan Bantuan Kewangan

Kajian yang dilakukan oleh Kumpulan Kewangan Utama menunjukkan bahawa faktor makroekonomi menghalang keupayaan masyarakat untuk menabung dan merancang kewangan mereka. Lebih daripada separuh responden melaporkan penurunan simpanan dan peningkatan hutang, menyebabkan kesukaran dalam menampung keperluan harian.

Kesukaran Membayar Bil Harian dan Perbelanjaan Tidak Dijangka

Lebih satu pertiga responden menghadapi kesulitan dalam membayar bil harian seperti gadai janji, tenaga, insurans, dan bahan api. Jumlah yang sama juga menghadapi kesukaran dalam membayar perbelanjaan yang tidak dijangka tanpa meminjam wang atau meminta bantuan daripada rakan atau keluarga.

Cabaran Simpanan untuk Persaraan dan Perancangan Kewangan Jangka Panjang

Responden melaporkan kesulitan dalam menyimpan untuk persaraan dan merancang kewangan jangka panjang. Simpanan untuk persaraan menjadi lebih mencabar bagi 43% responden, sementara 40% menghadapi kesukaran merancang kewangan untuk hari tua dan matlamat jangka panjang.

Baca lagi | Ini 4 Bidang Pekerjaan Paling Stabil dan Selamat Walaupun Ekonomi Meleset

Bergantung pada Ahli Keluarga dan Kos Penjagaan Anak

Separuh responden melaporkan bahawa ahli keluarga mereka lebih bergantung kepada mereka dari segi kewangan. Hal ini menyukarkan penyimpanan untuk jangka masa panjang disebabkan peningkatan permintaan kewangan untuk menjaga ahli keluarga warga emas dan kos penjagaan anak.

Kepuasan Terhadap Keadaan Kewangan Semasa

Sekitar satu pertiga responden merasakan keadaan kewangan mereka semakin teruk berbanding sebelum wabak dan kenaikan kos sara hidup di seluruh dunia. Mereka tidak berpuas hati dengan keadaan kewangan semasa mereka.

Baca lagi | Subsidi: Langkah Terkini Kerajaan Malaysia dalam Penyampaian Bantuan Kewangan – Anwar

Peranan Majikan dalam Sokongan Kewangan

Majikan memainkan peranan penting dalam memberikan sokongan kewangan kepada pekerja. Perubahan pada masa depan kerja, termasuk fleksibiliti di lokasi dan waktu kerja, boleh memberi impak positif dan memberi manfaat kepada individu dalam menangani masalah kewangan.

Secara keseluruhan, masalah kewangan yang dihadapi oleh penduduk di Singapura, Hong Kong, dan Malaysia memerlukan tindakan kolektif dan pelbagai pihak berkepentingan untuk membantu meringankan beban kewangan yang dialami oleh masyarakat.

Dengan memperkuatkan peranan majikan, kerajaan, dan sektor kewangan, serta meningkatkan literasi kewangan di kalangan penduduk, diharapkan dapat dibangun satu landskap kewangan yang lebih inklusif dan berdaya tahan untuk masa depan.

Read Previous

Argentina Tewaskan Indonesia 2-0 Tanpa Messi Dalam Perlawanan Persahabatan di Jakarta

Read Next

Harimau Malaya Menang Bergaya Dengan Skor 10-0 Menentang Papua New Guinea

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.