The Malaysia Post

Tidak perlu kerajaan memperkenalkan semula GST pada ketika ini, kata timbalan menteri kewangan

Kerajaan belum mencapai tahap di mana ia perlu memperkenalkan semula cukai barang dan perkhidmatan (GST), kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata ini disumbangkan oleh momentum pemulihan ekonomi negara yang kukuh dengan pertumbuhan 6.9 peratus pada separuh pertama tahun ini dan disokong oleh peningkatan permintaan dalam dan luar negara serta pemulihan pasaran buruh.

“Sehubungan itu, kerajaan yakin ekonomi negara akan mencapai unjuran pertumbuhan antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus bagi tahun 2022,” katanya.

Indera menjawab soalan daripada pihak peguam sama ada kerajaan akan memperkenalkan semula GST semasa sesi penglibatan kementeriannya dengan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Bersekutu Sarawak di sini hari ini.

Sesi engagement itu diadakan sebagai salah satu usaha Kementerian Kewangan untuk mendapatkan input dan maklum balas daripada komuniti perniagaan untuk dipertimbangkan dalam penyediaan Bajet 2023.

Indera berkata bagi memastikan momentum pertumbuhan ekonomi negara, tumpuan kerajaan dalam bajet akan datang adalah kepada inisiatif pembaharuan untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat, terutamanya melalui peningkatan pendapatan dan perlindungan sosial, daya saing perniagaan dan rantaian nilai berkaitan, serta memperkukuh daya tahan negara terhadap kejutan masa depan.

Beliau berkata paras inflasi negara bagi enam bulan pertama 2022 mencatatkan kadar 2.5 peratus, jauh lebih rendah daripada kadar inflasi di negara lain, dan kekal terkawal berikutan pelaksanaan langkah kawalan harga dan pemberian subsidi oleh kerajaan.

Susulan langkah meneruskan dan menambah baik subsidi, beliau berkata perbelanjaan untuk bantuan dan subsidi dianggarkan meningkat kepada RM77.7 bilion berbanding peruntukan Bajet 2022 sebanyak RM31 bilion.

“Tanpa subsidi yang disediakan untuk barangan asas, dianggarkan inflasi akan mencecah 11.4 peratus,” kata Indera.

Read Previous

PM Ismail Sabri mengucapkan tahniah kepada Truss sebagai perdana menteri UK yang baharu

Read Next

Apakah gam yang menyatukan masyarakat Malaysia? Kajian menunjukkan perkongsian identiti dan penerimaan kepelbagaian pengaruh terbesar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.