The Malaysia Post

Pemilihan Presiden BAM, Khairy Jamaluddin Antara Calon Utama

Pada 31 Ogos 2023, Datuk James Selvaraj, yang merupakan seorang pengkritik, telah pun mencadangkan nama bekas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, sebagai calon utama yang dirasakan paling sesuai untuk menggantikan Tan Sri Norza Zakaria sebagai Presiden baru Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

Khairy Jamaluddin: Calon Terbaik Menurut Datuk James Selvaraj

Datuk James mengatakan walaupun Khairy dan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mempunyai kepakaran masing-masing, Khairy lebih sesuai untuk jawatan tertinggi BAM. Beliau berkata,

“Khairy pernah menjadi menteri sukan dan pengalamannya akan memberi manfaat kepada BAM jika beliau menjadi presiden.”

Menurutnya lagi, Khairy dilihat mempunyai karisma dan keserasian yang sangat mendalam dalam bidang sukan. Bukan itu sahaja Khairy juga merupakan seorang ahli sukan dan mempunyai rangkaian yang sangat luas dalam industri namun setakat hari ini kedengaran desas desus yang menyatakan bahawa Norza sudah mempunyai dua atau tiga calon yang sesuai untuk jawatan Presiden.

James juga menegaskan bahawa seorang bekas pemain mungkin tidak mempunyai pengalaman sebagai pentadbir sukan. Jawatan presiden bukan hanya tentang hal-hal di atas gelanggang, tetapi juga melibatkan mencari penaja dan menguruskan banyak perkara lain.

Baca lagi |   Zii Jia-BAM, Rumit Untuk Capai Situasi Menang-Menang

Calon Lain dan Suara Dari Tan Sri Al Amin Abdul Majid

Selain Khairy, Tengku Zafrul dan Tan Sri Al Amin Abdul Majid, bekas Presiden Sementara BAM, juga dihubungkan dengan jawatan ini. Al Amin berkata,

“Penting bagi persatuan ini mencari wajah-wajah baru. Saya adalah produk lama yang sudah tamat tempoh. Saya rasa sudah cukup bagi saya. Saya berhenti daripada BAM bertahun-tahun yang lalu. Berikanlah angin segar kepada BAM.”

Kesimpulan

Keputusan mengenai siapa yang akan menjadi Presiden BAM seterusnya masih belum jelas. Namun, nama Khairy Jamaluddin telah muncul sebagai calon utama dalam perbincangan ini. Dengan pengalaman beliau sebagai bekas menteri sukan dan kepakaran dalam dunia sukan, beliau kelihatan sebagai calon yang berpotensi untuk membawa perubahan positif kepada BAM dalam masa hadapan. Diharapkan pemilihan presiden akan memberi angin segar dan membawa peningkatan kepada perkembangan badminton Malaysia.

Read Previous

Calon Pilihan Raya Kecil Pulai: Suhaizan dari Pakatan Harapan Tidak Risau Dibandingkan

Read Next

Hong Kong Tutup Bandar Susulan Taufan Super Saola Semakin Hampir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.