The Malaysia Post

  Zii Jia-BAM, Rumit Untuk Capai Situasi Menang-Menang

PETALING Jaya: Adakah terdapat situasi yang saling menguntungkan bagi pemain badminton bebas, Lee Zii Jia, untuk kembali ke Persatuan Badminton Malaysia (BAM) secara sementara? Ini pasti akan menjadi cabaran, melainkan salah satu pihak membuat konsesi demi kejayaan Sukan Olimpik.

Zii Jia, pemain badminton nombor empat dunia, telah dimasukkan ke dalam program Road to Gold bersama-sama dengan pemain badminton nombor 26 dunia, Ng Tze Yong dalam acara berasingan. Namun, pengaturan latihan beliau masih belum disahkan untuk Sukan Paris.

Beliau yang baru-baru ini berjaya mencapai separuh akhir di Kejohanan All-England akan berjumpa dengan Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, untuk membincangkan status beliau di bawah program Road to Gold.

Baca lagi | Rancang Pengambilan Guru Baru – Hui Ying

BAM boleh menawarkan latihan di fasiliti canggih mereka di Akademi Badminton Malaysia (ABM) walaupun Zii Jia kini disponsor oleh Victor. Semua pemain negara adalah di bawah sponsor Yonex.

Walaupun dikatakan bahawa beliau telah meminta untuk menggunakan kemudahan latihan setiap hari, Zii Jia berazam untuk berdiri di atas kakinya sendiri. Namun, beliau hanya boleh berlatih di sana sekali seminggu di bawah pengaturan sebelumnya.

Banyak perkara perlu dipertimbangkan

Datuk Rashid Sidek, mantan pemain antarabangsa, merasakan pengaturan jangka pendek boleh dibuat untuk menampung Zii Jia sehingga Sukan Olimpik 2024 di Paris. “Sungguh rumit untuk mendapat situasi yang saling menguntungkan. Jika memenangi emas Olimpik menjadi fokus utama, maka harus ada konsesi,” kata Rashid.

“Banyak perkara yang perlu dipertimbangkan seperti penaja yang berbeza, pengaturan sesi sparring, dan siapa yang akan melatih Zii Jia atau adakah pasukannya juga menjadi sebahagian daripada rancangan itu. Kemudian, ada juga soalan keadilan. Apakah dengan pasangan bebas Teo Ee Yi-Ong Yew Sin? Adakah mereka juga akan menikmati pengaturan yang sama kerana mereka juga mempunyai potensi untuk memenangi pingat di Sukan Olimpik berdasarkan kedudukan mereka di dunia.”

Baca lagi | Permohonan Semakan Najib Ditolak

 “Saya fikir hanya pemain yang dianggap berpotensi untuk memenangi pingat sepatutnya menikmati pengaturan ini jika ia menjadi kenyataan. Apakah peranan jurulatih BAM dengan pemain bebas ini? Tentu saja, setiap orang mahukan situasi menang-menang untuk semua. Lagi pula, negara akan mendapat manfaat daripada itu”.

Read Previous

Rancang Pengambilan Guru Baru – Hui Ying

Read Next

Pak Nil Ingin Membuka Perniagaan Di Tanah Suci

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.