The Malaysia Post

Permohonan Semakan Najib Ditolak

Mahkamah Persekutuan pada hari ini telah menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk mendapatkan kebenaran untuk menyemak semula keputusan yang sebelum ini telah mengekalkan sabitan serta hukuman kesalahan menyeleweng dana sebanyak 42 juta ringgit daripada SRC International Sdn Bhd yang dikenakan terhadap beliau.

Keputusan ini dibuat oleh hakim-hakim Mahkamah Persekutuan selepas mendengar hujah-hujah daripada peguam bela Najib yang mengemukakan bahawa terdapat kesalahan prosedur semasa perbicaraan kes tersebut. Namun, hakim-hakim memutuskan bahawa hujah-hujah tersebut tidak mempunyai asas yang kukuh dan oleh itu menolak permohonan tersebut.

Sebelum ini, pada tahun 2020, Mahkamah Rayuan telah mengekalkan sabitan terhadap Najib atas tuduhan menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd. Beliau telah dijatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun dan didenda sebanyak RM210 juta kerana kesalahan yang sama.

Baca lagi | Biden Umum Dana RM3.09 Billion

Kes ini telah mencetuskan perdebatan yang panjang dan melibatkan banyak pihak, termasuk pihak kerajaan, pembangkang, dan rakyat Malaysia. Keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini adalah satu langkah ke hadapan dalam menunjukkan bahawa undang-undang di Malaysia berkuasa dan tidak memihak kepada sesiapa.

Seandainya permohonan diterima

Jika permohonan Najib diterima oleh Mahkamah Persekutuan, beliau akan diberi peluang untuk mengemukakan hujah-hujah bahawa terdapat kesalahan prosedur semasa perbicaraan kes tersebut. Namun, jika permohonan tersebut ditolak, keputusan Mahkamah Rayuan yang telah mengekalkan sabitan terhadap Najib akan terus berkuatkuasa.

Sekiranya permohonan tersebut diterima, kes Najib akan dihantar semula ke Mahkamah Rayuan untuk didengar semula. Keputusan Mahkamah Rayuan setelah mendengar semula kes ini mungkin dapat mempengaruhi hukuman terhadap Najib. Namun, permohonan tersebut telah ditolak dan Najib perlu menjalani hukuman penjara selama 12 tahun dan membayar denda sebanyak RM210 juta.

Baca lagi | Saya Juga Tak Terkecuali Daripada Menghadapi Kelajuan Internet Yang Rendah Di Rumah: Fahmi

Permohonan Pengampunan Diraja adalah satu-satunya cara bagi Najib untuk menghindari hukuman penjara selama 12 tahun dan didenda sebanyak RM210 juta. Bagaimanapun, permohonan ini bukanlah satu-satu jaminan bahawa Najib akan diberikan kebebasan sepenuhnya. Keputusan terakhir mengenai permohonan pengampunan akan berada di tangan .

Najib telah menghantar petisyen Pengampunan Diraja pada bulan Februari 2021, sebelum permohonan untuk menyemak semula keputusan tersebut dikemukakan ke Mahkamah Persekutuan. Petisyen tersebut memohon agar beliau diberikan pengampunan atas kesalahan yang telah dijatuhkan kepadanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Biden Umum Dana RM3.09 Billion

Read Next

Rancang Pengambilan Guru Baru – Hui Ying

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.