The Malaysia Post

Saya Juga Tak Terkecuali Daripada Menghadapi Kelajuan Internet Yang Rendah Di Rumah: Fahmi

SUNGAI PETANI: Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil hari ini mengakui bahawa pembekal perkhidmatan telekomunikasi (telco) gagal menyampaikan tahap kelajuan internet yang dibayar oleh pengguna rumah. Fahmi juga menggunakan internet jalur lebar tetap di rumahnya sendiri dan mengalami masalah yang sama. Kerajaan sedang mencari penyelesaian untuk memastikan telco menyampaikan kelajuan yang dijanjikan atau melebihi tahap itu.

“Saya juga menggunakan internet jalur lebar tetap di rumah, dan ya, terdapat isu antara kelajuan yang diterbitkan dan kelajuan sebenar yang saya dapat. Beberapa isu adalah teknikal, seperti waktu apabila anda menggunakan internet, contohnya semasa jam penggunaan puncak. Terdapat beberapa titik sesak dalam jalur lebar atau kesesakan rangkaian yang membatasi aliran data dan merosakkan prestasi rangkaian di luar titik sesak. Ini yang kita sebut sebagai kualiti pengalaman atau kualiti perkhidmatan,” katanya kepada wartawan selepas melancarkan Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap di Taman Sri Wang di sini hari ini.

Baca lagi | Zuraida Dipaksa Menandatangani Bon RM10 Juta

Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap untuk B40

Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap itu ditawarkan kepada B40, pesara terpilih, dan orang kurang upaya, menyediakan data tidak terhad 30 Mbps yang berpatutan pada harga RM69 sebulan, iaitu 22 peratus lebih murah daripada harga pasaran semasa. Fahmi diminta mengulas isu pengguna internet di rumah tidak menikmati kelajuan sebenar yang mereka bayar kepada pembekal perkhidmatan setiap bulan.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sedang menyiasat isu ini, dan kami sedang meneroka pilihan untuk memastikan kualiti perkhidmatan yang dinikmati oleh pengguna adalah pada tahap yang dijangka atau melebihi tahap itu,” katanya. Fahmi juga menambah bahawa beliau akan memberi respons terhadap isu ini di Parlimen. Mengenai isu yang berkaitan, Fahmi berkata isu panggilan terputus akan diselesaikan menjelang Jun.

Baca lagi | Viral Isteri Bekas Ketua Polis Negara Fail Cerai

“Saya telah meminta MCMC untuk meneliti isu ini. Ia mungkin memerlukan masa, tetapi saya percaya kami dapat melaksanakan penyelesaian asas menjelang Jun. Panggilan terputus disebabkan oleh isu teknikal yang berkaitan dengan perkongsian rangkaian antara menara telekomunikasi tetapi kami mengharapkan dapat mencapai persefahaman di kalangan telco menjelang Jun,” katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Zuraida Dipaksa Menandatangani Bon RM10 Juta

Read Next

Biden Umum Dana RM3.09 Billion

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.