The Malaysia Post

Biden Umum Dana RM3.09 Billion

Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden mengumumkan pembiayaan baharu berjumlah lebih AS$700 juta bagi mengukuhkan demokrasi di seluruh dunia dalam Sidang Kemuncak Demokrasi kedua yang diadakan secara maya.

Tujuan pembiayaan tersebut adalah untuk memperjuangkan integriti dalam sistem pilihan raya, memerangi korupsi, dan meningkatkan penggunaan teknologi yang mendukung demokrasi. Biden juga menjemput 121 orang pemimpin untuk Sidang Kemuncak Demokrasi kedua, di mana beliau turut mengumumkan pakatan mengenai peraturan untuk teknologi pengawasan.

Baca lagi | Saya Juga Tak Terkecuali Daripada Menghadapi Kelajuan Internet Yang Rendah Di Rumah: Fahmi

Meskipun para pemimpin negara diundang, hanya 73 negara yang mendukung deklarasi sidang kemuncak untuk memperjuangkan prinsip-prinsip dasar demokrasi dan mengutuk tindakan Rusia dalam mengambil alih wilayah Ukraine. Sebanyak 12 negara lain memilih untuk berkecuali daripada beberapa bahagian teks, termasuk India, Israel dan Filipina, yang memilih tidak menyokong sebahagian deklarasi mengenai akauntabiliti bagi penderaan hak asasi manusia dan mengakui kepentingan Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Optimis tentang demokrasi

Sepuluh negara termasuk AS menandatangani sebuah pernyataan bersama untuk meningkatkan kerja sama antarabangsa dalam menangani peredaran dan penyalahgunaan perangkat lunak mata-mata komersial. Beberapa negara yang menandatangani perjanjian tersebut adalah Kanada, Australia, Norway, Denmark, Perancis, Costa Rica, Sweden, Switzerland, dan United Kingdom (UK) serta New Zealand.

Baca lagi | Zuraida Dipaksa Menandatangani Bon RM10 Juta

Biden menyuarakan pandangan optimis mengenai kesihatan demokrasi di seluruh dunia dan mengisytiharkan bahawa para pemimpin perlu menukar haluan dalam membendung kemunduran institusi demokrasi yang berlaku sejak beberapa tahun lalu. Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy pula menggunakan platform tersebut untuk berterusan merayu mendapatkan lebih banyak senjata bagi membantu mengalahkan Russia.

Pegawai kanan pentadbiran AS menyatakan bahawa pengisytiharan itu kekal terbuka dan negara-negara lain masih boleh menyokongnya. Langkah kerajaan campuran Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk melemahkan kuasa badan kehakimannya, langkah Mexico untuk memusnahkan badan pengawasan pilihan raya, dan keputusan India untuk membatalkan kelayakan seorang pemimpin politik tertinggi pembangkang menidakkan dakwaan Biden bahawa demokrasi dunia menjadi semakin kukuh. Netanyahu, salah satu dari 85 pemimpin dunia yang memberikan ucapan di Sidang Kemuncak tersebut, mengungkapkan keyakinannya bahwa sebuah kesepakatan politik dapat dicapai untuk melakukan reformasi yang sejalan dengan kebebasan sipil. Namun, pihak yang menentangnya menuduh Netanyahu cuba menyekat kebebasan hakim.

Read Previous

Saya Juga Tak Terkecuali Daripada Menghadapi Kelajuan Internet Yang Rendah Di Rumah: Fahmi

Read Next

Permohonan Semakan Najib Ditolak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.