The Malaysia Post

Zuraida Dipaksa Menandatangani Bon RM10 Juta

Datuk Zuraida Kamaruddin menyatakan bahawa beliau menerima bon RM10 juta daripada kepimpinan parti sehari sebelum hari penamaan calon dan tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk membaca keseluruhan kandungan dokumen tersebut.

” Saya dimaklumkan bahawa saya perlu meletakkan tanda tangan pada dokumen tersebut untuk membolehkan saya bertanding di bawah PKR (Parti Keadilan Rakyat) Saya tidak mempunyai peluang untuk membaca kandungan dokumen yang saya tandatangani.

“Saya dipaksa untuk menandatangani beberapa dokumen menentang kehendak saya, tanpa diberikan pilihan yang sebenar,” katanya.

Zuraida berkata demikian sebagai pembelaan terhadap tuntutan RM10 juta oleh PKR kerana melanggar bon yang mengikat dengan parti itu.

Bukan letak jawatan tapi dibuang kerja

Beliau mendakwa bahawa parti tersebut menyiapkan dokumen secara sepihak, dan semua calon yang bertanding di bawah parti itu terpaksa menandatangani tanpa sebarang pilihan lain.

Zuraida mengatakan tidak masuk akal untuk parti itu mengalokasikan RM10 juta untuk kempen beliau semasa pilihan raya tersebut.

“Saya tidak menerima sebarang dana daripada parti untuk menjalankan kempen saya semasa PRU14. Malah, saya terpaksa mengeluarkan wang saya sendiri dan menganjurkan pengumpulan dana untuk menyokong kempen saya.

Baca lagi | Viral Isteri Bekas Ketua Polis Negara Fail Cerai

“PKR juga pernah menghubungi saya meminta sumbangan RM40,000 kerana kekurangan dana untuk membayar gaji kakitangan mereka,” katanya, menambah bahawa beliau tidak meletakkan jawatan, tetapi dibuang kerja oleh parti.

Seterusnya, Zuraida menambahkan bahawa kemenangan beliau dalam PRU14 disebabkan oleh kredibiliti yang rakyat di Ampang kepadanya sebagai ahli parlimen, dan bukan disebabkan sokongan parti.

Terma dan syarat yang tidak masuk akal

Setelah itu, Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail telah mengemukakan tuntutan tersebut atas nama parti melalui Messrs William Leong & Co pada 28 September 2020.

Dalam kenyataan tuntutan, Saifuddin menyatakan bahawa Zuraida telah menandatangani bon yang mengikatnya untuk membayar jumlah tersebut kepada parti mengikut terma dan syarat yang ditetapkan di bawah bon tersebut.

Baca lagi | PM Malaysia-Singapura Bertemu Empat Mata

Antara terma tersebut termasuklah, Zuraida bersetuju untuk membayar kepada parti sejumlah RM10 juta tidak lebih dari tujuh hari selepas memenangi pilihan raya pada tiket PKR dan kemudian meletakkan jawatannya daripada parti atau menyertai mana-mana parti politik lain, atau selepas menjadi wakil rakyat bebas.

Saifuddin mendakwa bahawa pada 24 Februari, Zuraida telah mengumumkan pengunduran dirinya daripada parti melalui satu kenyataan bersama dengan 10 Ahli Parlimen PKR yang lain tanpa meletakkan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Ampang.

Pada akhirnya, keputusan akhir akan diumumkan pada 23 Jun oleh hakim dalam kes ini. Kedua-dua pihak harus menunggu keputusan tersebut untuk melihat nasib kes ini.

Read Previous

Viral Isteri Bekas Ketua Polis Negara Fail Cerai

Read Next

Saya Juga Tak Terkecuali Daripada Menghadapi Kelajuan Internet Yang Rendah Di Rumah: Fahmi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.