The Malaysia Post

PM Malaysia-Singapura Bertemu Empat Mata

KUALA LUMPUR: Anwar menerusi catatan di Facebook, mengharapkan agar hubungan akrab kedua-dua negara Malaysia dan Singapura akan kian utuh dan subur. Sebelum menghadiri Forum Boao bagi Persidangan Tahunan Asia (BFA 2023) di Hainan, China pada hari ini, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengadakan pertemuan empat mata dengan rakan sejawatnya dari Singapura, Lee Hsien Loong. Lawatan Perdana Menteri Malaysia ke China tersebut adalah sebahagian daripada lawatan rasmi empat hari.

Pada hari sebelumnya, Anwar tiba di Lapangan Terbang antarabangsa Boao pada pukul 5.29 petang (waktu tempatan sama dengan waktu Malaysia) menggunakan pesawat khas. Perdana Menteri Malaysia diiringi oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook dan Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming dalam lawatan tersebut.

Baca lagi | Harimau Malaya Atur Dua Lagi Perlawanan

Ini bukanlah kali pertama kedua-dua pemimpin tersebut bertemu untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura. Sebelum ini, Anwar dan Lee telah mengadakan pertemuan pada bulan November tahun lepas.

Hubungan dua hala jaga kepentingan bersama

Hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura memainkan peranan penting dalam menjaga kestabilan kawasan Asia Tenggara. Malaysia dan Singapura merupakan dua negara yang saling bergantung antara satu sama lain dalam pelbagai sektor termasuk perdagangan, pelancongan, keselamatan dan pertahanan.

Dalam konteks hubungan Malaysia-Singapura juga terdapat beberapa isu yang perlu diberikan perhatian khusus seperti isu perbatasan, air dan pelabuhan. Perbincangan mengenai isu-isu ini diharapkan dapat menyelesaikan perbezaan dan meningkatkan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

Baca lagi | Teknologi Sterilisasi Udara Malaysia digunakan di Jerman

Selain itu, Malaysia dan Singapura juga mempunyai banyak potensi untuk bekerjasama dalam sektor-sektor yang lebih maju seperti teknologi, sains dan inovasi. Kedua-dua negara ini mempunyai kelebihan dan keupayaan untuk memanfaatkan potensi ini dan bekerjasama untuk mencapai matlamat bersama.

Dalam pada itu, perkembangan positif ini disambut baik oleh rakyat Malaysia dan Singapura, di mana mereka berharap agar kerjasama dua hala antara kedua-dua negara dapat terus ditingkatkan pada masa hadapan. Semoga hubungan baik dan kerjasama yang kukuh dapat terus dijalin antara kedua-dua negara ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Harimau Malaya Atur Dua Lagi Perlawanan

Read Next

Viral Isteri Bekas Ketua Polis Negara Fail Cerai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.